31 Μαρ 2008

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ:
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΓΚΟΛΦ !!

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τολμηρές αποφάσεις στο θέμα του υδατικού.

Σημειώνουμε με λύπη ότι παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκε το σκληρό (και για πολλούς αμφίβολης αποτελεσματικότητας) μέτρο των περικοπών δεν έγινε παρά ένα δειλό (κι αμφιλεγόμενο) βήμα στο θέμα των αναπτύξεων οικισμών γηπέδων γκολφ.

Ενώ αποφασίζονται βεβιασμένα και υπό το κλίμα πανικού νέες αφαλατώσεις, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης οικισμών γηπέδων γκολφ προχωρούν ανενόχλητοι στην επίτευξη του στόχου των 14 γηπέδων γκολφ.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που επαναβεβαίωσε την απαράδεκτη πολιτική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης (2005) για τα γήπεδα γκολφ δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Σταματήστε επιτέλους την αφαίμαξη των υδάτινων πόρων. Σταματήστε τα γήπεδα γκολφ.

14 Μαρ 2008

Λιτανείες να βρέξει!
Δείτε μια άκρως ενδιαφέρουσα είδηση... άσχετο;;


ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΞΕΙ (13/3/2008)

Σε απόγνωση εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας έχουν περιέλθει πλέον οι καλλιεργητές στην περιοχή των Καλυβίων της Λαμίας, οι οποίοι αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού προκειμένου να βρέξει. Το πρωί τέλεσαν θεία λειτουργία και αρτοκλασία στον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν περιφορά της εικόνας της Παναγίας από το μοναστήρι της Αντίνιτσας, στις αγροτικές εκτάσεις της περιοχής.

και μια ακόμη

ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΕΤ ΕΜΠΟΔΙΩΝ (13/3/2008)
Μετ εμποδίων θα διεξαχθεί όπως όλα δείχνουν η άρδευση στη Βοιωτία καθώς τα μειωμένα αποθέματα νερού μπορεί να μην επιτρέψουν την παροχή νερού από τον Μόρνο. Παράλληλα δεν υπάρχει θετική εξέλιξη με τη τοποθέτηση νέου πλωτού αντλιοστασίου στη Υλίκη και θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο η κατασκευή του αγωγού που θα φέρνει επιπλέον ποσότητες νερού από την λίμνη.

και βγάλτε τα συμπεράσματά σας

6 Μαρ 2008

Καταστροφική η δημιουργία
της μονάδας Cavo Sidero στη Σητεία

Για καταστροφικές συνέπειες σε μια «οικολογικά ευάλωτη» περιοχή της Κρήτης από την κατασκευή της μεγάλης τουριστικής μονάδας Cavo Sidero στην περιοχή της Σητείας, κάνουν λόγο περιβαλλοντολόγοι σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν».


Η βρετανικών συμφερόντων και εισηγμένη στην παράλληλη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου εταιρεία, Μίνοαν Γκρουπ, σχεδιάζει να κατασκευάσει πέντε τουριστικούς οικισμούς, σειρά ξενοδοχείων πολυτελείας, τρία γήπεδα γκολφ και μία μαρίνα σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων που βρίσκεται στη χερσόνησο Τοπλού στη βορειοανατολική Κρήτη.

Ο Ολιβερ Ρέκχαμ, καθηγητής Ιστορικής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και η Τζένιφερ Μούντι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας προειδοποιούν για την «τεράστια και μόνιμη καταστροφή σε περιοχή της Κρήτης που έχει σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη». Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η μονάδα θα χρειαστεί τεράστιες ποσότητες νερού, την ώρα που χτίζεται σε μια ιδιαίτερα ξηρή περιοχή με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. «Σε άλλες χώρες η περιοχή θα είχε εδώ και καιρό ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο».

Την κατασκευή επέκρινε, μέσω εκπροσώπου του, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνοντας λόγω για «τερατούργημα».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε στο παρελθόν αντιδικίες με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με τη δικαιοδοσία στη Μονή Τοπλού, στην οποία και ανήκει η χερσόνησος. Για οικολογική κατασκευή μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας, Κρίστοφερ Εγκλτον, επισημαίνοντας ότι θα χτιστεί μόλις το 1% της έκτασης.

Α.Σ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2008