29 Μαΐ 2008

Αυτή είναι η άποψη της ηγεσίας
του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης!!!

Οπουδήποτε υπάρχει ένα γήπεδο γκολφ, όχι μόνο προσφέρει στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής αλλά δημιουργείται μία πάρα πολύ μεγάλη ζώνη πρασίνου, δημιουργείται ένας καινούργιος βιότοπος, οικολογικός και πολλές φορές υδροβιότοπος. Ασφαλώς δημιουργείται ένα πρότυπο οικιστικής ανάπτυξης. Εκεί που υπάρχει γήπεδο γκολφ, εκεί που υπάρχει πράσινο, εκεί που υπάρχει οξυγόνο, δεν χτίζεται η γη, δεν υπάρχουν κτίρια, δεν εμποδίζεται η θέα. Άρα όλα αυτά τα οποία επιθυμούμε όλοι όσοι αγαπούμε το περιβάλλον και όσοι αγαπούμε την φύση.

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, Χαλκιδική, 19 Μαΐου 2008. (σσ. ! … )

27 Μαΐ 2008

Κύπρος: Εμπαιγμός για τα γήπεδα γκολφ. Είναι καιρός η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πολιτική της για τα γήπεδα γκολφ

http://cyprusgreens.blogspot.com/2008/05/blog-post_7328.html

Η υπόθεση μοιάζει πλέον με εμπαιγμό. Από τη μια ο Υπουργός Εσωτερικών φαίνεται να έχει δηλώσει πως παγοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης των νέων γηπέδων γκολφ αλλά από την άλλη προωθείται η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Τη Δευτέρα 26/5, παρά τη σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου που αποχώρησε διαμαρτυρόμενη από τη συνεδρίαση, η Επιτροπή Ελέγχου Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξέτασε την αίτηση αδειοδότησης γηπέδων γκολφ στην Τερσεφάνου. Σημειώνεται ότι το γήπεδο γκολφ θα αρδεύεται από νερό αφαλάτωσης και θα «συνοδεύεται» από 500 εξοχικές κατοικίες.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εσωτερικών επιβεβαιώνει γραπτώς στον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργο Περδίκη ότι τα κίνητρα για την ανάπτυξη των γηπέδων γκολφ, επανεξετάζονται. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο;

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τα γήπεδα γκολφ. Είναι αδιανόητο να αφαλατώνεται η θάλασσα με βαρύ περιβαλλοντικό και οικολογικό κόστος για να ποτίζονται τα γήπεδα γκολφ και να κτίζονται πολυτελείς επαύλεις.

21 Μαΐ 2008

ΠΟΤΑ Μεσσηνίας: ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ!
– Παράδειγμα προς Αποφυγή

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31,10562,τηλ.210.3241001,fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη:Φιλίππου 51,54631,τηλ.2310.222503,fax 2310.421196

ΠΟΤΑ Μεσσηνίας: ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ! – Παράδειγμα προς Αποφυγή
Να αναζητήσουμε νέο μοντέλο
για τον τουρισμό και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη


Με την ευκαιρία της συνεδρίασης του στην δοκιμαζόμενη Ηλεία, το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων διαμαρτύρεται για τη διαχρονική υποστήριξη από τον πολιτικό κόσμο, φαραωνικών & νεο-φεουδαρχικών τουριστικών σχεδίων όπως η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας και το Κάβο Σίδερο στην Κρήτη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την Κυβέρνηση να δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε οικολογικότερα & δημοκρατικότερα μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης που δεν θα τσιμεντοποιούν τις λίγες εναπομείνασες ελεύθερες παράκτιες εκτάσεις.

Στην περίπτωση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, ούτε οι αρνητικές εισηγήσεις και επιφυλάξεις των αρμόδιων Εφορειών των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, των Εναλίων Αρχαιοτήτων και των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και της Κεντρικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ούτε και οι έντονες και πολύχρονες διαμαρτυρίες τοπικών κινήσεων πολιτών και οικολογικών οργανώσεων στάθηκαν ικανές να σταματήσουν τη χωροθέτηση δύο τεράστιων ξενοδοχειακών τουριστικών εγκαταστάσεων. Το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον της Πυλίας κινδυνεύει άμεσα: o ιστορικός, μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όρμος του Ναβαρίνου, με την Πύλο, το Νιόκαστρο, τη Σφακτηρία, το Παλαιόκαστρο, τη Σπηλιά του Νέστορα, το Διβάρι και τη Γιάλοβα, θα αλλάξει τελείως μορφή. Με βάση την Οδηγία 92/44/ΕΟΚ και όπως ορίστηκε πρόσφατα με την Απόφαση 2006/613/ΕΚ, όλη αυτή η περιοχή περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), ενώ ένα μεγάλο τμήμα της, που περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα και το νησί της Σφακτηρίας, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας του για την ορνιθοπανίδα, έχει χαρακτηριστεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ. Η περιοχή είναι γνωστή και από τη μόνιμη παρουσία ενός από τα πιο σπάνια είδη της Ελλάδας, που δεν απαντάται πουθενά αλλού στην Ευρώπη, του Αφρικανικού χαμαιλέοντα (Chameleo africanus) και από την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις απέραντες και πανέμορφες αμμουδιές της.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς για τις χιλιάδες των πουλιών που μεταναστεύουν μέσω της Δυτικής Ελλάδας. Στην πορεία τους προς τις Αφρικανικές χώρες νότια της ερήμου της Σαχάρας, η Γιάλοβα είναι για τα πουλιά ο τελευταίος Ευρωπαϊκός υγρότοπος πριν από τη μεγάλη πτήση τους πάνω από τη Μεσόγειο και την έρημο, ένα μεγάλο ταξίδι 3.000 χιλιομέτρων. 79 από τα 254 είδη πουλιών της Γιάλοβας έχουν αναγνωρισθεί ως απειλούμενα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ 4 από τα είδη αυτά απειλούνται και παγκοσμίως. Η έντονη ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα κατά την κατασκευή του έργου, καθώς και η έντονη αλλοίωση του τοπίου, με τη μετατροπή φυσικών εκτάσεων σε εκτάσεις με κτίσματα, δρόμους και αθλητικές εγκαταστάσεις (γκολφ), όπως και η ταυτόχρονη παρουσία και δραστηριοποίηση χιλιάδων ανθρώπων κατά τη λειτουργία της ΠΟΤΑ, θα επιδράσουν αρνητικά στην άγρια ζωή της περιοχής. Επιπλέον, σημειώνεται ότι, η ενεργοβόρα & υδροβόρα αυτή επένδυση γίνεται σε μία περιοχή που κινδυνεύει από ερημοποίηση.

Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως πρότυπο ένα μοντέλο τουρισμού που:

- Ξεφεύγει από το μέτρο και την τοπική κλίμακα και οδηγεί σε τουριστικά γκέτο. Στη χώρα που λάτρεψε κάποτε το μέτρο, τα μεγέθη κυριολεκτικά τρομάζουν: τον διεθνούς σημασίας υγρότοπο και τα προϊστορικά ευρήματα θα περικυκλώσουν, με την διαχείριση από πολυεθνικό όμιλο (Starwood Westin & Banyan Tree Hotels & Resorts), δύο τεράστιες τουριστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες φέρουν τον παραπλανητικό τίτλο «χωριά» - ξενοδοχεία δυναμικότητας τουλάχιστον 3.000 κλινών. Επίσης προβλέπονται, αθλητικές εγκαταστάσεις, 265 ιδιωτικές πισίνες (!) και πολλές κοινόχρηστες, εγκαταστάσεις υδροθεραπείας, ένα χιλιόμετρο πρόσοψη σε αμμώδη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, διάσπαρτα κτίσματα σε έκταση 10.000 στρεμμάτων

- Επιδιώκει να προσελκύσει τουρίστες που θέλουν να διατηρούν μη βιώσιμες πλέον συνήθειες και απαιτήσεις για το μεσογειακό περιβάλλον, όπως δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών που απαιτούν τεράστια κατανάλωση νερού ή ξενοδοχειακές υπηρεσίες που θα παρέχουν πληθώρα από πισίνες (στην ΠΟΤΑ θα υπάρχουν συνολικά 265 ιδιωτικές πισίνες!!!!). Σε μια περιοχή και σε μια εποχή όπου η μείωση των βροχοπτώσεων και η αλλαγή του κλίματος αυξάνει τα προβλήματα του νερού, προωθείται ένα μοντέλο τουρισμού όπου κάθε σχεδόν τουριστική μονάδα θα έχει την πισίνα της. Είναι αυτό το μοντέλο τουρισμού βιώσιμο στη σημερινή εποχή για να προβάλλεται μάλιστα και ως πρότυπο ;

- Δεσμεύει σημαντικούς οικονομικούς πόρους του δημοσίου (η επιδότηση του Ελληνικού Κράτους για το σχέδιο φτάνει τα 145 εκατομμύρια Ευρώ) όταν μικρές επενδύσεις οικολογικού τουρισμού ή αναγκαίες περιβαλλοντικά και κοινωνικά υποδομές αδυνατούν να βρουν συχνά την αναγκαία στήριξη.

- Προσπαθεί με πρωτοφανή τρόπο να επιβάλει πρακτικές «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης» για την υλοποίηση μιας αμφισβητούμενης έτσι κι αλλιώς ιδιωτικής επένδυσης

Η Πύλος είναι ένας ιστορικός τόπος για το Οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα, ως η πρώτη περιοχή όπου τη δεκαετία του 1970 η εξέγερση των κατοίκων εναντίον της εγκατάστασης ναυπηγείων απέτρεψε την καταστροφή του περιβάλλοντος. Θέλουμε να αποτελέσει και την πρώτη περιοχή που απέτρεψε την καταστροφή από την αλόγιστη Τουριστική ανάπτυξη.

Τον περασμένο Ιανουάριο το ‘ενοχλητικό’ Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε ορισμένους κατοίκους της περιοχής, που προσέφυγαν κατά της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης το 2004 κτημάτων συνολικής έκτασης 260 στρεμμάτων. Παρόλα αυτά, οι μπουλντόζες συνεχίζουν ακάθεκτες!

Την ώρα που οι φήμες για διαπλοκές με συμβολαιογραφικές πράξεις εκατομμυρίων αρχίζουν να αναδύονται, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την Κυβέρνηση να σταματήσει τις μπουλντόζες, έστω την ύστατη ώρα, αποσύροντας την υποστήριξη της σε ένα έργο εν τέλει φεουδαρχικό και αποικιακό, αμφιβόλου οικονομικού αποτελέσματος, και επικίνδυνο για το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον της Μεσσηνίας. Κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν καν συζητηθεί. Καιρός, λοιπόν, να ανοίξει τώρα η συζήτηση και να επαναξιολογηθεί το έργο με βάση το μοντέλο τουρισμού που θέλουμε να είναι το πρότυπο για το μέλλον. Γιατί αν αυτό το μοντέλο γενικευτεί με εργαλείο μάλιστα το Ειδικό Χωροταξικό Για τον Τουρισμό, που προωθείται από το κατ’ όνομα μόνο ΥΠΕΧΩ…ΔΕ, είναι σίγουρο ότι και οι τελευταίες περιοχές που παραμένουν σήμερα σε καλή κατάσταση θα προσφερθούν σύντομα ως θυσία για να εκπληρωθεί το όνειρο κάποιων και ο εφιάλτης για μας του ενός εκατομμυρίου επιπλέον παραθεριστικών κατοικιών σε φυσικές περιοχές όπως αυτή της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας.

Είναι τυχαίο ότι η Ισπανία τώρα αναγγέλλει την κατεδάφιση 100.000 αυθαιρέτων και την αποτυχία του μοντέλου τουρισμού αυτού του είδους αλλά και οδηγεί στη φυλακή για διαφθορά παράγοντες που διευκόλυναν το ισπανικό «τουριστικό» θαύμα με χαριστικές πράξεις που στρέφονταν ενάντια στο περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον;

13 Μαΐ 2008

Γκολφ Κύπρος: Γκρεμίζουν το φράγμα στο Χα Ποτάμι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έκρινε παράνομο το ιδιωτικό φράγμα στο Χα – Ποτάμι, το οποίο χρησιμοποιείται για ύδρευση γηπέδου γκολφ, καθώς και τη δήλωση του Υπουργείου ότι δεν έχει πρόθεση να εκμισθώσει στην εταιρεία την έκταση του ποταμού στην οποία έγινε η επέμβαση''.
περισσότερα εδώ

10 Μαΐ 2008

Πρέπει ο τουρισμός να υπηρετεί το στόχο της βιωσιμότητας και της αειφορίας, ναι ή όχι;;

Η Μεγάλη Τουριστική (κτηματομεσιτική)Επένδυση στην Αταλάντη
Πρέπει ο τουρισμός να υπηρετεί το στόχο
της βιωσιμότητας και της αειφορίας, ναι ή όχι;;


Λένε ότι προχωράει η Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο του Δήμου Αταλάντης. Προχωράει με συσκέψεις στα επιτελικά γραφεία, με επισκέψεις υπουργών, με πιέσεις υπηρεσιακές για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού. Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Και για να μας πείσουν, και προπαντός να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα «αναπτυξιακό» προβάλλοντας την επένδυση σαν «την κότα με τα χρυσά αυγά»

Τι αφορά η επένδυση;
Πρόκειται καθαρά για μια μαζική οργανωμένη παραθεριστική κατοικία. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια από διάφορα κέντρα προωθείται αυτό το μοντέλο, της σύνθετης δηλαδή τουριστικής επένδυσης, που περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες και σπίτια για πώληση, σε συνδυασμό με γήπεδα γκολφ. Αυτό για τα γήπεδα γκολφ δεν το τονίζουν ιδιαίτερα, γιατί “πονάει” και φέρνει ποικίλες αντιδράσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι επενδυτές μπορούν να πάρουν πίσω γρήγορα ένα σημαντικό κομμάτι του κεφαλαίου τους. Ένα σημαντικό επίσης ποσό προσδοκούν να το πάρουν μέσα από τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου. Το μοντέλο αυτό προβάλλεται ως το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Ονειρεύονται μια Ελλάδα «Φλόριδα της Μεσογείου» ή «Δεύτερη Ισπανία» Βέβαια η τουριστική ανάπτυξη της Ισπανίας χρησιμοποιείται από πολλούς σαν αρνητικό παράδειγμα. Και όμως το μοντέλο της μαζικής παραθεριστικής κατοικίας, που υιοθετείται στις περιπτώσεις αυτές, όπως του Εξάρχου, είναι αυτό που οδήγησε την Ισπανία σε αδιέξοδα. Δεν ξέρουμε αν τώρα υιοθετηθεί το μοντέλο του Ντουμπάι, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού στο Εμιράτο…

Έχει καμιά σχέση με τον αγροτουρισμό;
Ταυτόχρονα κάνουν συνεχείς αναφορές και προβάλουν την επένδυση ως καινοτόμο πρόγραμμα, ότι θα αξιοποιήσει τα υφιστάμενα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, που θα έχουν την ταυτότητα της περιοχής, ότι θα παράγει νέα προϊόντα σε οικολογική βάση. Προβάλουν την προστασία του περιβάλλοντος. Μιλούν για παραδοσιακούς οικισμούς(!!), υποδομές για βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και για νέες τεχνολογίες που θα εισαχθούν από τη Γαλλία. Όλα αυτά, όπως και η παρουσία της ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΕ ως Τεχνικός Σύμβουλος της επένδυσης, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά προσπάθειες να συσκοτίσουν και να κρύψουν το κύριο, που είναι τα γήπεδα γκολφ, τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και οι κατοικίες, και να μεγιστοποιήσουν έτσι τις επιδοτήσεις από το Δ’ ΚΠΣ

Η έκταση των 12.500 στρεμμάτων τι είναι;
Η περιοχή αυτή των 12.500 στρεμμάτων είναι περιοχή αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σύμφωνα με τις αιτιάσεις του αρμόδιου δασαρχείου, κατά 60% τουλάχιστον δασική (το δημόσιο δεν έπαψε να είναι ιδιοκτήτης «κατά τεκμήριο» των δασικών εκτάσεων), με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον (στην ευρύτερη περιοχή έχουν γίνει και ανασκαφές), το δε Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας δεν προβλέπει ζώνη ΠΕΡΠΟ (Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης ΠΟλεοδόμησης) στην περιοχή του Εξάρχου.

Ποιες θέσεις εργασίας;
Στην παρουσίαση της επένδυσης μιλάνε για εφτά χιλιάδες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έργου. Δεν μπαίνουν στον κόπο βέβαια να μας αναλύσουν πώς προκύπτει το νούμερο, ποιες θέσεις εργασίας, για ποιους εργαζόμενους και μέχρι πότε. Οι εργαζόμενοι θα είναι κάτοικοι της περιοχής; Υπάρχει και γι’ αυτό πρόβλεψη. Τα φτηνά εργατικά χέρια με την οδηγία Μπολκενσταϊν. Δεν μας λένε πόσες θέσεις εργασίας θα στερήσουν από άλλες μακροχρόνια παραγωγικές επενδύσεις, δεν μας λένε για τη συρρίκνωση των παράλιων περιοχών, για την ανταγωνιστική σχέση της επένδυσης με τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής, από αγροτικές καλλιέργειες. κι άλλες τέτοιες

Είναι η επένδυση στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και τη αειφορίας;

Βασικός παράγοντας κάθε επένδυσης σήμερα, μικρής ή μεγάλης, είναι αν αυτή υπηρετεί τους στόχους της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το νερό, είναι αδιανόητο να αδιαφορούν, αυτοί που σχεδιάζουν και μελετούν, για την εξασφάλιση του νερού, ως φυσικό πόρο και ως κοινωνικό αγαθό σε ανεπάρκεια. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν η κυβέρνηση με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή, εντάσσοντας την στην κίτρινη ζώνη, και από την άλλη να παρέχονται εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για την ανάπτυξη πολυτελών εγκαταστάσεων και τη λειτουργία των γηπέδων γκολφ. Να υποθέσουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να θησαυρίσουν με την ιστορία των γκολφ σπαταλώντας το νερό και τη γη; Όταν με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ το 30% των εδαφών της χώρας μας απειλείται από την ερημοποίηση; Όταν όλα τα φαινόμενα δείχνουν ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο για τα νερά, όταν η λειψυδρία είναι προ των πυλών; Όταν στις παράλιες περιοχές της Λοκρίδας αντλείται υφάλμυρο νερό και όταν ο δήμος Μαλεσίνας έχει μελέτη για κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης;

Πού πρέπει η Φθιώτιδα να ρίξει το βάρος του τουρισμού;

Η Φθιώτιδα και η Ελλάδα δεν είναι σωστό να τρέξει, με το ίδιο τουριστικό προϊόν, πίσω από τις ανταγωνίστριες χώρες, την Ισπανία, την Τουρκία, την Μάλτα, την Κύπρο. Πρέπει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της με άξονα τη βιώσιμη, πολυκεντρική, ισόμετρη, ήπια ανάπτυξη. Θέλει η Φθιώτιδα τουρισμό όλο τον χρόνο; Δεν θα τον εξασφαλίσει με τους τουρίστες, που θα έρχονται με την πλάτη γυρισμένη στην τοπική κοινωνία για να κλειστούν στα ξενοδοχεία και στα γήπεδα γκολφ και οι οποίοι δεν θα καταναλώνουν ελληνικά προϊόντα. Θα το πετύχει αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που είναι οι παράλιες και ορεινές της ομορφιές, που είναι ο ιαματικός της πλούτος, οι πολιτιστικοί και ιστορικοί της θησαυροί, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός στα πανέμορφα βουνά της. Το να πουλάμε τη γη μας, και μάλιστα σε περιοχές φυσικού κάλλους ή παραγωγικής καλλιέργειας, είναι μια κοντόφθαλμη προσέγγιση, αφού εκμεταλλευόμαστε τον πλούτο μας μια φορά, και μετά τέρμα!

Η “ανάπτυξη” είναι ένας γενικός και αόριστος όρος.
Σε μια τέτοιου ύψους επένδυση μπορεί να μην ενδιαφέρει τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η αξιοπιστία του κεφαλαίου και η ροή της χρηματοδότησης. Μπορεί να μην τους ενδιαφέρει εάν εξασφαλίζονται οι αρχαιολογικοί χώροι. Μπορεί να μην τους νοιάζει αν η αγροτική γη αλλάξει χαρακτήρα, αν θα έχουν νερό να ποτίζουν, να πίνουν. Όμως δεν είναι δυνατόν να μένουν αδιάφοροι για το αν και πόσο θα επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων, για το αν θα προκύψουν και ποια κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα με την παρουσία τόσων χιλιάδων νέων κατοίκων (επτά χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας…)

Η “ ανάπτυξη” σήμερα δεν είναι μόνο ευημερία και μεγάλα έργα, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, όπως λένε ορισμένοι. Είναι και ο εργασιακός μεσαίωνας και η ανεργία, που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις τουριστικές περιοχές, είναι και η προλεταριοποίηση χιλιάδων αγροτών, που πετιούνται έξω από την παραγωγή, αλλά ακόμη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές μικρές οικογενειακές μονάδες, που φυτοζωούν ανάμεσα στις συμπληγάδες των tour operators, των κρατικών ελέγχων και των τραπεζών και που συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα.

5 Μαΐ 2008

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΑ ΓΚΟΛΦ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΑΣ


Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών συμμετέχει στην Παγκόσμια Μέρα Δράσης κατά των Γηπέδων Γκολφ με συμβολική (και πρωτότυπη) εκδήλωση την σήμερα Κυριακή 4/5 στις 10:00 π.μ., στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Στην επαρχία Πάφου , έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα τέσσερα γήπεδα γκολφ και προγραμματίζονται άλλα τέσσερα (τουλάχιστον). Ο φυσικός και σπάνιος πόρος του νερού, χαραμίζεται για να ποτίζονται εκατοντάδες εκτάρια γρασίδι και να υδροδοτούνται χιλιάδες πολυτελείς επαύλεις.

Άλλωστε γι' αυτές τις επαύλεις είναι που γίνονται τα γήπεδα γκολφ. Τα σχέδια πώλησης γης και εξοχικές κατοικίες, εξυπηρετούνται από τα πλουσιοπάροχα και σκανδαλώδη κίνητρα που έδωσαν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια στους επιχειρηματίες ανάπτυξης (developers κλπ). Είκοσι χρόνια «χρηματοδοτείται» η ανάπτυξη των οικισμών γκολφ για να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα του Κυπριακού τουρισμού και αποτέλεσμα ΜΗΔΕΝ. Κάποιοι έχουν θησαυρίσει αλλά η εποχικότητα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Αυτή η διαπίστωση, αποδεικνύει ότι τα γήπεδα γκολφ αποτελούν την πρόφαση και το κέρδος την αιτία. Είμαστε κατά των γηπέδων γκολφ γιατί είναι καταστροφικά για το τοπικό περιβάλλον και το τοπίο και κατασπαταλούν το νερό που είναι πλέον παραπάνω από πολύτιμο.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ τις διαδικασίες παραχώρησης νέων αδειών για γήπεδα γκολφ και να περιορίσει την παροχή νερού σε υφιστάμενα γήπεδα γκολφ και στους οικισμούς γκολφ.

1 Μαΐ 2008

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΡΑΩΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
ΣΤΟΝ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΪ

(Διαδώστε το παντού!)

Με το σύνθημα «Σώστε το Κρητικό Τοπίο» πλήθος Ελλήνων και ξένων υποστηρίζουν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών εναντίον της δημιουργίας τεραστίων τουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων γκολφ στο ανατολικότερο ακρωτήριο της Κρήτης,το Κάβο Σίδερο. Είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οικολόγοι, αρχαιολόγοι, σύμβουλοι σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματίες, Κρητικοί και Έλληνες της διασποράς, ξένοι που κατοικούν μόνιμα στην Κρήτη και στην Ελλάδα, αλλά και απλοί πολίτες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την υπόλοιπη Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότιο Αμερική, την Αυστραλία και αλλού.

ολόκληρο το κείμενο εδώ