13 Απρ 2009

Κάβο Σίδερο: Ο ΣτΕ έκανε δεκτή
την προσφυγή των πολιτών!!

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την αίτηση εκατοντάδων πολιτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της ανατολικής Κρήτης και όλου του νησιού για την ακύρωση της Κ.Υ.Α. που ενέκρινε την Μ.Π.Ε. της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 στον Κάβο Σίδερο.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας για το οικολογικό κίνημα της χώρας μας διότι βασίζεται στα περιβαλλοντικά επιχειρήματα που πρόβαλλε η προσφυγή τα οποία αποδείχτηκαν ισχυρότερα από τα σχέδια των επενδυτών, του Ιδρύματος της Μονής Τοπλού και των συμφερόντων που τα προώθησαν και τα υποστήριξαν. Το έργο αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η «μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια» και είχε όλη την υποστήριξη από τις τελευταίες κυβερνήσεις, στην πραγματικότητα επρόκειτο, όπως αποδεικνύεται σήμερα, για ένα μεγάλο σκάνδαλο τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από οικονομικής και πολιτικής άποψης.

Το Δίκτυο "ΟικοΚρήτη" ευχαριστεί θερμά έναν-έναν τους ανθρώπους που, αγνοώντας το κόστος, βοήθησαν να αναδειχτεί αυτό το πολλαπλό σκάνδαλο και αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς σ' αυτή την κρίσιμη, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπόθεση: τους πολίτες που έβαλαν την υπογραφή τους δίπλα σε αυτές των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τους νομικούς εκπροσώπους, τους επιστήμονες, τους πολιτικούς, τους φίλους στην Κρήτη στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους καθηγητές Oliver Rackham και Jennifer Moody για την διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην επένδυση που ξεκίνησαν πριν ένα ακριβώς χρόνο που όχι μόνο συγκέντρωσε πάνω από 10.000 υπογραφές συνοδευμένες με ενθαρρυντικά σχόλια αλλά βοήθησε να αναδειχτεί ο οικολογικός, αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος και η, Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας, σημασία του Κάβο Σίδερο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν μπροστά τους πολλές μάχες να δώσουν ακόμα. Οι προστατευόμενες περιοχές του τόπου μας εξακολουθούν να μένουν «απροστάτευτες» και να τελούν υπό καθεστώς αδιαφορίας και εγκατάλειψης. Ενώ αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και αποθέματα βιοποικιλότητας, δεν εκπονούνται τα απαιτούμενα σχέδια διαχείρισης, δεν ιδρύονται οι φορείς διαχείρισης όπως έχει υποχρέωση να πράξει η πολιτεία και δεν εφαρμόζονται οι σχετικοί με την προστασία τους νόμοι (για δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικά μνημεία, φυσικά τοπία κ.λπ.). Αντίθετα, παραμένουν ευάλωτες στα ποικιλώνυμα συμφέροντα και εκτεθειμένες στις ορέξεις του κάθε αλεξιπτωτιστή "επενδυτή" που βρίσκει σ' αυτές φτηνή γη για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ και χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες, υφαρπάζοντας στην ουσία αυτόν τον σπουδαίο φυσικό και πολιτιστικό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι έτοιμες να κάνουν τα επόμενα βήματα μελετώντας, προτείνοντας και υπερασπίζοντας βιώσιμες λύσεις ανάπτυξης που να απαντούν με αξιόπιστο τρόπο στην περιβαλλοντική, στην οικονομική και στην πολιτιστική κρίση. Αρχίζει επιτέλους να γίνεται αντιληπτό στο πλατύ κοινό πως η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων αλλά και της πολιτισμικής ταυτότητας και του τοπίου πρέπει να είναι απαραίτητο συστατικό κάθε δράσης και κάθε έργου αν θέλουμε να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Γραμματεία του Δικτύου 'ΟικοΚρήτη'