22 Φεβ 2010

«Παγώνουν» τα σχέδια Μονής Τοπλού

εφημ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Του Γιωργου Λιαλιου

«Παγώνει» και επισήμως το υπουργείο Περιβάλλοντος τα φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια της Μονής Τοπλού στην Κρήτη. Το υπουργείο τονίζει ότι η δημιουργία μεγάλης τουριστικής μονάδας στην παρθένα περιοχή «Κάβο Σίδερο» θα επανεξεταστεί υπό το πρίσμα της τελευταίας ακυρωτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και μάλιστα αφού ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό. Αναλόγως θα πρέπει να τροποποιηθούν και τα πολεοδομικά σχέδια του τοπικού δήμου.

Η υπουργός

Απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Α. Τσίπρας, Δ. Παπαδημούλης, Μ. Κριτσωτάκη), η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη υπενθυμίζει την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 2007 για τη συγκεκριμένη τουριστική επένδυση στην ανατολική Κρήτη. Με την απόφαση αυτή «πάγωσαν» τα φαραωνικά σχέδια για τη δημιουργία έξι τουριστικών οικισμών και ξενοδοχείων πολυτελείας (συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών) και τριών γηπέδων γκολφ σε έκταση 26.000 στρεμμάτων από τη Μονή Τοπλού και την βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Minoan Group. Ενάντια στη δημιουργία της επένδυσης προσέφυγαν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής θα είναι σημαντικές.

Εναρμόνιση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος συνδέει οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη (λ. χ. την αναθεώρηση της ακυρωθείσας μελέτης) με την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, που όμως δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ομοίως υποχρεώνει την εναρμόνιση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ, το αντίστοιχο ενός γενικού πολεοδομικού σχεδίου στην περίπτωση των μικρών οικισμών) του Δήμου Ιτάνου με το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Κρήτης, που προέβλεπε ήπια ανάπτυξη για την επίμαχη περιοχή, αλλά και τις νέες κατευθύνσεις του χωροταξικού για τον τουρισμό. Τέλος, καυτηριάζει το γεγονός ότι τα σχέδια του Δήμου Ιτάνου δεν συνοδεύτηκαν από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρότι αφορούν δύο προστατευόμενες περιοχές Natura.

13 Φεβ 2010

Ο κ Σκαμπερδόπουλος για το ATALANTI HILLS

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ATALANTI HILLS
"ΟΧΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ".

"Δεν θα επιτρεψουμε σε κανεναν οικολογο να αποτρεψει την αναπτυξη του τοπου μας,κανονικα και με ομοφωνη αποφαση του Δ.Σ.προχωρα η επενδυση Atalanti Hills" δηλωνει στο κεντρικο δελτιο του FM-1 ο Δημαρχος Αταλαντης Γιωργος Σκαμπερδοπουλος. Οπως τονισε ο κ.Σκαμπερδοπουλος η επενδυση συμπεριλαμβανεται στο Γενικο Πολεοδομικο Σχεδιο του Δημου και απαντα σε οσους ανακινουν θεμα μειωσης των αποθεματων του υδροφορου οριζοντα της περιοχης οτι "αυτα ειναι λυμενα και τα ξερουμε καλυτερα εμεις που ζουμε εδω κι οχι οικολογοι κατοικοι Λαμιας".

10 Φεβ 2010

Τα έργα για την ΜΤΕ αναλαμβάνει η Νομαρχία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (Β΄Ν.Ε.)

Λαμία 9 /2/2010
Αριθμ. Πρωτ.55

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η Σ Ε Π Α Ν Α Λ Η Π Τ Ι Κ Η Σ Δ Η Μ Ο Π Ρ Α Σ Ι Α Σ

Αριθμός Προκήρυξης: 12

H Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας, Περιβάλλοντος & Υποδομών της
Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας, προκηρύσσει ανοιχτό επαναληπτικό
διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου:

«ΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΕΞΑΡΧΟ ΠΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟ Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ (ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ)»,

με προϋπολογισμό 215.000,00 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

4 Φεβ 2010

Από τη συζήτηση στο Lamianews.blogspot.com στο τελευταίο κείμενο των Οικολόγων Πράσινων

Ανώνυμος είπε...
Και η Αγροτουριστική ΑΕ, με δημόσια κεφάλαια, τι ρόλο παίζει σε αυτό? Πώς συμβαδίζει ο αγροτουρισμός της με την πραγματική έννοια και σημασία του αγροτουρισμού?
Ο "Είμαι πό χωριό"
02 Φεβρουαρίου 2010 2:07 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...
Δηλαδή όπως λέτε οι άνθρωποι θα ερθουν για να πάρουν 1 δις ευρώ για να κάνουν την επένδυση;; Πόσες επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν στη Φθιώτιδα με τα χρήματα αυτά; Αν τα διαιρέσουμε με τις 5000 θέσεις εργασίας(εποχιακούς και ανασφάλιστους...), που λένε ότι θα απασχολήσουν, πόσα χρήματα αντιστοιχούν σε κάθε θέση εργασίας; 1.000.000.000/5.000=200.000 ευρώ. Πόσα χρόνια;; 200.000/6/2000=17 χρόνια εποχιακή απασχόληση 6 μήνες το χρόνο κατά μέσο όρο χωρίς να κάνουν τίποτα και θα έχουμε το έτος 2030 ένα οροπέδιο και ένα βουνό καταπράσινο, με τα νερά του ανέγγιχτα, με το δάσος του σε πλήρη ανάπτυξη κλπ κλπ. Αυτά τα χρήματα (200.000) φυσικά αν τα δώσουμε σε 5000 οικογένειες από τις 40.000 οικογένειες της Φθιώτιδας για να κάνουν από μια μικρή επένδυση ο καθένας με τη βοήθεια της πολιτείας, σκεφτείτε τί μπορεί να γίνει σε όλους τους τομείς και κυρίως στον πρωτογενή τομέα(γεωργία, αλιεία) και στον ήπιο τουρισμό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν νομό αγνώριστο. Το καταλαβαίνετε για το τί έγκλημα μιλάμε;;
02 Φεβρουαρίου 2010 5:18 μ.μ.

Α Παπ είπε...
Εγώ θα σας έλεγα να κάνετε μία βόλτα να δείτε την περιοχή πρώτα και μετά να πείτε ό,το έχετε να πείτε και να συζητήσουμε ό,τι θέλετε. Ένα είναι το δεδομένο. Η τοπική κοινωνία, στηρίζει την επένδυση και αυτό δεν δείχνετε να το λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν σας.

Δεν νομίζω να σας απασχολεί περισσότερο η ανάπτυξη του τόπου, η βιωσιμότητά του και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης από ότι τους ίδιους τους κατοίκους.

Και για να μην λέγονται, αλλά και για να μην υπονοούνται ανακρίβειες κύριοι των οικολόγων, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων υπάρχει...
02 Φεβρουαρίου 2010 7:28 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...
"Όποιος δεν θέλει να καταλάβει, δεν θέλει στοιχεία αγαπητέ μου. Σε ποιο σημείο θέλετε στοιχεία;; Στον χαρακτήρα της έκτασης ή στο ιδιοκτησιακό της; Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα δεν έχετε παρά να σηκώσετε το κεφάλι σας και να κοιτάξετε πάνω από την Αταλάντη. Πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς "τον χαρακτήρα" του βουνού; Ακριβώς έτσι είναι και πίσω από αυτό, δεν έχετε παρά να το επισκεφθείτε άλλωστε και εσείς, όπως κάναμε και εμείς.
Για το ιδιοκτησιακό, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως απευθύνθηκε εκ των υστέρων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και αν σας απαντήσει, απαντήστε και σε μας.
Λέτε από καπρίτσιο το ΝΣΚ δεν απαντά εδώ και 2 σχεδόν χρόνια;
Τόοοοοση σκέψη χρειάζεται;
Είμαστε όμως περίεργοι πώς θα αντιδράσει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αταλάντης στην ερώτηση του κ Αρσένη, ο οποίος πολύ σωστά χαρακτηρίζει όπως χαρακτηρίζει την περίφημη αυτή επένδυση.
Να δούμε πώς θα αντιδράσει το επίσημο ΠΑΣΟΚ... ελπίζουμε να μη διαγράψει τον ευρωβουλευτή του..."
Παλιά απάντηση που δόθηκε στον κ. Παπαγόρα. Ισχύουν τα ίδια και τώρα.
02 Φεβρουαρίου 2010 8:39 μ.μ.

Α Παπ είπε...
Μάλλον δεν έχετε πάει πότε να επισκεφτείτε την περιοχή αγαπητέ για αυτό μου λέτε απλά να δω το βουνό της Αταλάντης... Όπως σωστά γράφεται παραπάνω, το ΝΣΚ δεν απαντά, δεν χαρακτήρισε ποτέ ως ασύμφορο επένδυσης το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα ίδια ισχύουν και για το ΥΑΑΤ. Να σας υπενθυμίσω απλά ότι μετά από το Βατοπέδι, ούτε για χωράφι δεν θα πάρετε απάντηση... Επιπλέον δεν μου απαντάτε γιατί το στηρίζει τόσο έντονα η τοπική κοινωνία. Τόσο κακοί είμαστε εμείς σε αυτόν τον τόπο; Εμείς λέτε δεν αγαπούμε το φυσικό περιβάλλον, πόσο μάλλον αυτό στο οποίο και κατοικούμε;
02 Φεβρουαρίου 2010 9:16 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...
Εμένα κύριε Παπαγόρα δεν με ενδιαφέρουν τα οικολογικά που προβάλουν οι οικολόγοι. Έτσι κι αλλιώς αυτοί θέλουν μια πιο μικρή ανάπτυξη, εσείς κι εγώ μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πολλά πράγματα. Αλλά απάντησε μου όμως σε παρακαλώ αν πράγματι υπάρχει Αναπτυξιακή Μελέτη για την περιοχή της Λοκρίδας και πού είναι δημοσιευμένη, με ενδιαφέρει για πολλούς λόγους. Δηλαδή υπάρχει μελέτη που να αποκλείει την οποιαδήποτε δραστηριότητα (επιδοτούμενη απο τον Αναπτυξιακό Νόμο) και να στηρίζει την ανάπτυξη της περιοχής μόνο στη Μεγάλη Επένδυση; Η γεωργία του οροπεδίου του Εξάρχου (είναι γεγονός ότι δεν το έχω επισκεφτεί) δεν έχει καμιά πλέον προοπτική; Δεν μπορεί το ένα αυτό δις, που λένε οι οικολόγοι ότι θα πάρει η εταιρεία από τον Αναπτυξιακό νόμο, δεν θα μπορούσε να δοθεί σε μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε προιόντα ποιότητας, σε βιολογική γεωργία, σε μικρές μονάδες αγροτουριστικές στα πλαίσια του ήπιου τουρισμού, που να καλύπτει όλη την Λοκρίδα. Εγώ καταλαβαίνω ότι ένα δις είναι πολλά λεφτά. Γράφει παραπάνω ο προηγούμενος ότι αντιστοιχούν 200.000 μέσο όρο σε 5.000 επιχειρήσεις. Καταλαβαίνεις τί σημαίνει αυτό; πόσες θέσεις εργασίας μπορούν λές εσύ να γίνουν με τις 5.000 μικρές επιχειρήσεις;; εγώ λέω πολύ περισσότερες από τις 7.000 που υπόσχεται η ATALANTI HILLS. Κάνω λάθος;; και τα χρήματα θα μείνουν ΕΔΩ στην περιοχή και δεν θα πάνε στους ξένους. Δείτε το και λίγο εθνικά το θέμα...
Και θα νοιώθουμε και εθνικά περήφανοι και όχι υπηρέτες σε ξένους...Άσε τους οικολόγους, δεν καταλαβαίνουν από τέτοια, αλλά εγώ κι εσύ πρέπει να συμφωνήσουμε σ' αυτά.

Λες ότι η τοπική κοινωνία συμφωνεί, ποιος τους ρώτησε;; πήγαινε να δεις έναν έναν να σου πουν τί σκέφτοναι...Ρώτα τον άνθρωπο που βοσκάει μια ζωή το βουνό (τώρα μεταξύ μας, αυτή η φωτογραφία που δείχνει παραπάνω δεν είναι το Χλωμό;; Εγώ βλέπω δάσος, έστω υποβαθμισμένο, πουρναρόδασος, όποιος να πάει εκεί θα το δει, δεν έχει σημασία αν είναι ψηλό, ακόμα κα θάμνοι να είναι δεν αλλάζει ο χαρακτήρας του. Αλλά πρόσεξε, αν ψάξει κανείς θα δει ότι είναι έτσι από πυρκαγιά... οπότε θα υπάρχει σίγουρα απόφαση ανακήρυξής του σε αναδασωτέα έκταση λόγω πυρκαγιάς, οπότε μην το ψάχνεις, δεν πρόκειτα να αποχαρακτηριστεί ποτέ αναδασωτέα έκταση... άσε σου λέω, ποιο Βατοπαίδι... είναι αθώα περίπτωση μπροστά στον οποιοδήποτε αποχαρακτηρισμό αυτής της έκτασης...) Ποιος κουβέντιασε ειλικρινά μαζί τους, με τους τσοπάνηδες που βόσκουν μια ζωή τα γίδια τους, τα υπέρ και τα κατά, μήπως ξέρουν αυτοί ότι θα έρθουν οι ξένοι, θα πάρουν ένα δις επιδοτήσεις, θα βάλουν - δεν θα βάλουν δικά τους χρήματα και θα τους κάνουν υπηρέτες, ενώ θα μπορούσαν αυτοί να πάρουν αυτά τα χρήματα, τα παιδιά τους φυσικά, και θα γίνονταν νοικοκυραίοι οι ίδιοι... Με προτάσεις, με σκέψεις αναπτυξιακές...

Επίσης, καταλαβαίνεις πώς θα πρέπει να προσανατολιστεί η περιοχή για να φιλοξενήσει μια καινούργια πόλη των 15.000 κατοίκων;(υπολόγισε σε δεδομένη πλήρη κάλυψη της τουριστικής μονάδας, δηλαδή 5.000 κατοικίεςχ2;;=10.000, 3ξενοδοχείαχ500;;χ2=3.000 και 7.000 εργαζόμενοιχ2ανα οικογένεια;;=14.000 ΣΥΝΟΛΟ 27.000 άνθρωποι με απαιτήσεις και ανάγκες του υψηλού επισκέπτη, όταν ολόκληρος ο Δήμος της Αταλάντης σήμερα έχει 8.000 κατοίκους. Όλες οι δημόσιες επενδύσεις της περιοχής πρέπει να έχουν ως άξονα την εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών Εκτός και αν κι εσύ δεν πιστεύεις στην υλοποίηση της επένδυσης, απλά αφήνετε όλοι στην Αταλάντη κάποιους να λένε μεγάλα λόγια για να "καθαρίσουν" τις αποταμιεύσεις τους και να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας για ψυχολογικούς λόγους στους κατοίκους. Δηλαδή ό,τι αρπάξουμε.... και τίποτα να μην γίνει, καλά είναι. Αντί να τους αρπάξετε με τις λεμονόκουπες... Σκέψου το λίγο και απάντησέ μου και άσε τους οικολόγους, γιατί αυτοί κοιτάνε να απαγορέψουν το κυνήγι και σιγά σιγά και το ψάρεμα... μας βλέπω να ψαρεύουμε στις πισίνες των εγγλέζων... που δεν θα φτιαχτούν ποτέ... Κανόνισε, εμείς οι νέοι πρέπει να σκεφτόμαστε και λίγο πονηρά και μακροπρόθεσμα... φιλικά
03 Φεβρουαρίου 2010 12:10 π.μ.

Γ Γ είπε...
Αγαπητε ανωνυμε,εαν μια τετοια επενδυση γινοταν στη περιοχη της λαμιας θα υπηρχε μια τετοια αρνητικοτητα;

1 Φεβ 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
Atalanti Hills: Μύθος και πραγματικότητα

Λαμία, 1.2.2010

Φαραωνικό έργο, έργο μαμούθ, αποτελεί η Μεγάλη Τουριστική Επένδυση με το όνομα “Atalanti Hills” που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις πλαγιές του όρους Χλωμού στον Έξαρχο Αταλάντης. Θα περιλαμβάνει τρία(3) γήπεδα γκολφ, τρεις(3) μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και πέντε χιλιάδες (5.000) παραθεριστικές κατοικίες.

Είναι γνωστές οι ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό μέρος του έργου, το οποίο “βαφτίζεται” από τους φερόμενους επενδυτές και τους τοπικούς εκπροσώπους τους ως ήπιο, αγροτουριστικό και οικολογικό. Για τους τοπικούς όμως ιδιαίτερα παράγοντες, όλοι πρέπει να αποδεχτούν αυτή τη “βάφτιση”. Γιατί διαφορετικά δεν θα θέλουν το καλό του τόπου και την ανάπτυξη. Πρέπει να αποδεχτούν και να ξεχάσουν τα φτωχά υδατικά αποθέματα της περιοχής, την απειλή ερημοποίησής της όπως καταγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης, την κακή διαχείριση της παραγωγικής γης, το δασικό χαρακτήρα της έκτασης, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της και τα συμφέροντα του δημοσίου, αλλά επίσης και το Χωροταξικό Σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας και το ίδιο το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αταλάντης. Και όλα αυτά με την απατηλή υπόσχεση ενός παραδείσιου σεναρίου, που προβλέπει για όλους “γεμάτες τσέπες”, άφθονες θέσεις εργασίας, μεγάλη και διαρκή συρροή πελατείας και ασύγκριτη περιβαλλοντική προστασία για την περιοχή. Ακριβώς τα ίδια που υπόσχονταν και σε άλλες περιοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν και που τις κατέστρεψαν ανεπιστρεπτί (βλέπε Ισπανία σαν παράδειγμα).

Ορισμένοι υπερθεματίζουν ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, ότι η γεωργία τελείωσε για την Ελλάδα, ότι η βιώσιμη, ισόρροπη και πολυκεντρική ανάπτυξη είναι “έπεα πτερόεντα” για ανεύθυνους ανθρώπους χωρίς όμως να επικαλούνται ή να απαιτούν κάποια μελέτη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.

Κάποια πράγματα όμως πρέπει να λέγονται με το όνομά τους.
Γνωστοί και άγνωστοι επενδυτικοί κύκλοι, κυρίως στο εξωτερικό, και στα πλαίσια της αγοράς ακινήτων, επέλεξαν στην Ελλάδα ένα σημαντικό αριθμό μεγάλων εκτάσεων γης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με "κερασάκι στην τούρτα” τα γήπεδα γκολφ. Με την ανοχή πάντα των υπεύθυνων ελληνικών κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπουργείων δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά περιβαλλοντικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως και τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν αυτές οι επενδύσεις.

Τα επενδυτικά σχέδια που προωθούνται στηρίζονται κατά κύριο λόγο στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό φορολογίας αυτών των επενδύσεων (25%) και στα σημαντικά επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει ο αναπτυξιακός νόμος, τα οποία φτάνουν έως και 60% του συνολικού επενδυτικού κόστους. Προσδοκούν και ελπίζουν επίσης στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης (κυρίως από τη Δασική και την Αρχαιολογική Υπηρεσία). Τα επενδυτικά κίνητρα που προσφέρονται αφορούν σε επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις (γήπεδα γκολφ, εργοστάσια αφαλάτωσης, αιολικά πάρκα κλπ), επιδοτήσεις για ειδικές μορφές τουρισμού (“αγροτουρισμός”, “οικοτουρισμός” κλπ), επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης καθώς και φορολογικές απαλλαγές. Αν σκεφθούμε ότι το Atalanti Hills αντιπροσωπεύει επένδυση δύο (2) δισεκατομμυρίων Ευρώ, αυτόματα προκύπτει ότι ένα ποσό πάνω από ένα (1) δισεκατομμύριο Ευρώ τουλάχιστον, θα κατευθυνθεί ως άμεση χρηματοδότησή του από τον Αναπτυξιακό Νόμο με εθνικούς πόρους και κοινοτικούς (ΕΣΠΑ) πόρους. Τι πρόκειται να απομείνει για τις άλλες επενδύσεις στην περιοχή, στο Νομό αλλά και στην χώρα ολόκληρη στον τομέα του τουρισμού; Και τι όφελος έχουν αυτού του είδους οι “επενδύσεις” όταν τις χρηματοδοτεί η προβληματική πλέον Ελληνική οικονομία και ο Έλληνας φορολογούμενος; Γιατί δεν κατευθύνονται οι πόροι αυτοί σε εναλλακτικές “επενδύσεις” τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης από τους ντόπιους;

Οι απλουστευτικές διαδικασίες
Η απλούστευση των διαδικασιών στην περίπτωση του Atalanti Hills έχει να κάνει με τον καθοιονδήποτε τρόπο αποχαρακτηρισμό του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, με το να αποποιηθεί το δημόσιο τα ιδιοκτησιακά του συμφέροντα, με το να αγνοηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (νόμος του κράτους από το 2001), με το να αγνοηθεί το Χωροταξικό Σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας ενώ, συγχρόνως, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αταλάντης. Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με παράνομες και παράτυπες διαδικασίες εύκολα προσβαλλόμενες κάθε στιγμή και από οποιονδήποτε στα διοικητικά δικαστήρια.

Δεν αναφερόμαστε βέβαια ότι οι αρμόδιοι παραβλέπουν την ανάγκη μιας Ολοκληρωμένης Μελέτης των επιπτώσεων ενός τέτοιου φαραωνικού έργου στις κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής της Λοκρίδας και της Φθιώτιδας στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον.

Με βάση τα παραπάνω, το Atalanti Hills δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν επένδυση ήπιας αγρο-τουριστικής ανάπτυξης γιατί ούτε επένδυση ούτε ήπιας ανάπτυξης είναι. Είναι επιδότηση με χρήματα της ΕΕ και των Ελλήνων φορολογουμένων, ενός έργου έντονης ανάπτυξης με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους και με δραματικές συνέπειες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και της ευρύτερης περιφέρειάς της. Ο δε “αγρο-τουριστικός” χαρακτήρας της ας μην συζητηθεί σε τούτο το σημείωμα.

Για τα ελληνικά δεδομένα λοιπόν και για τα δεδομένα της περιοχής, η συγκεκριμένη επένδυση αποτέλεσε και αποτελεί μια αρνητική πρόκληση, η οποία πρέπει να σταματήσει εδώ, γιατί δεν έχει προοπτική. Όσο νωρίτερα το αντιληφθούν οι ενδιαφερόμενοι και οι τοπικοί παράγοντες, τόσο το καλύτερο και για τους ίδιους και για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
-------------------------------------------------
Πληροφορίες: Στέφανος Σταμέλλος τηλ 6977261256