1 Ιουν 2011

Πυρα απο το “κλαμπ” των υποστηρικτων του atalanti hills δεχθηκε η Νελλη Ψαρρου

Ιερά εξέταση στην Αταλάντη

Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΣΕΝΤΡΑ
http://sentra.sterea.gr1230_SENTRA_LAMIAS_20110530.pdf
Ηρθε αντιμέτωπη με δήθεν αγανακτισμένους πολίτες της περιοχής που μάχονται υπέρ της επένδυσης για το Atalanti Hills η πανεπιστημιακός Νέλλυ Ψαρρού που παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Golfland» το Σάββατο το βράδυ, προσκεκλημένη της Κίνησης Πολιτών που έχει συγκροτηθεί στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από αυτούς που διαχρονικά αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της ενίσχυσης των επιλογών της εταιρίας επιτέθηκαν με φραστικές αναφορές αλλά και με [...]αρκετά υπονοούμενα δείχνοντας ότι δεν αντέχουν όχι μόνο στο δημόσιο διάλογο αλλά πολύ περισσότερο δεν αντέχουν να βλέπουν αποτυπωμένη μια πραγματικότητα με σαφείς αποστάσεις από τη μια και την άλλη πλευρά.
Μέσα στα 80 λεπτά της προβολής το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ προσπαθεί να καταγράψει προσδοκίες, ελπίδες, αλλά και απογοητεύσεις από διάφορα σημείατης χώρας όπου είτε δημιουργήθηκαν, είτε έχουν εκφραστεί προθέσεις για να δημιουργηθούν, γήπεδα γκολφ μαζί με τουριστικές επενδύσεις.
Περιορίζεται μόνο στον Ελλαδικό χώρο, χωρίς να αποτυπώνει την κρίση που αφήνει πίσω του ένα τέτοιο εγχείρημα από τη στιγμή που εγκαταλείπονται τέτοιου είδους επενδύσεις. Οι επιστήμονες έκαναν αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα μέσα στο ντοκιμαντέρ αναδεικνύοντας συγκεκριμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις νέες μεθόδους για μείωση της κατανάλωσης νερού και πολύ δε περισσότερο στοιχεία που έχουν σχέση με το επενδυτικό ρίσκο.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις καταπίπτει ο μύθος περί τοπικής ανάπτυξης, περί κάλυψης της ανεργίας ή ακόμη και για προώθηση των τοπικών προ όντων. Ακόμη και οι επενδυτές κάνουν λόγο για προσπάθεια προσαρμογής του τοπικού πληθυσμού σε τέτοιο μοντέλο παραγωγής, χωρίς βεβαίως οι ίδιοι οι επενδυτές σε παρόμοια σχέδια να ξεχνούν τους νόμους της αγοράς και ιδιαίτερα την διαμόρφωση του κόστους.
Αναλύοντας όλες τις περιοχές που έχουν καταγραφεί θετικά εγχειρήματα από τους επιστήμονες ότι από μόνο του ένα γήπεδο γκολφ δεν έχει να προσθέσει κάτι, αλλά αντίθετα συνδυασμένο με περιοχές δεύτερης κατοικίας αποκτά μια άλλη δυναμική και άλλη δυνατότητα.
Καταλήγει στην πράξη ότι το σύνολο των εταιρειών που εμπλέκονται με όλες αυτές τις επενδύσεις δεν είναι αυτές καθ’ αυτές που παρουσιάζονται αλλά πρόκειται για κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να αποκτήσουν γη και δυνατότητες και να προωθήσουν έτσι τις οποιεσδήποτε επενδύσεις μέσα από διάφορες άλλες εταιρείες
και από γνωστά funs του εξωτερικού.
Υπογραμμίστηκε και από την δημιουργό ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορμή ήταν όλος αυτός ο διάλογος που εξελίσσεται για την θρυλούμενη επένδυση στον Έξαρχο.
Είναι χαρακτηριστικό όπως τουλάχιστον σημειώθηκε ότι ο κ. Σαββίδης της Λοκρός αρνήθηκε να μιλήσει ενώ συγχρόνως αποκαλύφτηκαν και στοιχεία από την τελευταία συνέντευξη τύπου στο Χίλτον σύμφωνα με τα οποία οι οποιεσδήποτε επικλήσεις για επενδύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ αποδείχτηκαν ότι ήταν λεκτικές αναφορές.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που παρουσιάζονται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Αταλάντης ειπώθηκαν στοιχεία που είχαν σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση πριν την τελευταία της εξέλιξη. Η ίδια η δημιουργός έθεσε θέμα νομιμότητας του συμβολαίου
αγοράς της έκτασης καθώς όπως υπογράμμισε εκεί περιγράφεται η έκταση ως γεωργική γη, κάτι που δεν προκύπτει φυσικά από κανένα στοιχείο.
Η ίδια μάλιστα επέμενε ότι υπάρχουν ζητήματα πλέον γύρω από το συγκεκριμένο θέμα ενώ κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε ο κ. Κιλτίδης ο οποίος έκοβε τις φλέβες του ότι πρόκειται για δασική έκταση πράγμα που όπως διατείνεται το διαπίστωσε και με την επίσκεψη στον Εξαρχο και μάλιστα αρνείται ότι κινήθηκε στην υπόθεση για να βρεθεί κάποια λύση. Ουσιαστικά το ντοκιμαντέρ «Golfland» κρατά σαφείς αποστάσεις από οποιοδήποτε ενδεχόμενο χωρίς βεβαίως να επεκτείνεται στη δημοσιογραφική έρευνα.

Οι αντιδράσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις προηγούμενες μέρες σύμφωνα τουλάχιστον με τον Ανδρέα Ζαίμη, Πρόεδρο του Συλλόγου «Λοκρίδα του Μέλλοντος» που ήταν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και της προβολής, το προηγούμενο διάστημα κυκλοφόρησαν έντονα φήμες στην περιοχή ότι πρόκειται για ντοκιμαντέρ το οποίο προωθούν «οι αντίθετοι στην επένδυση» γεγονός το οποίο κατά κάποιο τρόπο απομάκρυνε ορισμένους από τους κατοίκους της περιοχής.
Αντίθετα λίγο μετά την προβολή και κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι χαρακτηριστικό ότι οι επώνυμοι της περιοχής προσπάθησαν να δυναμιτίσουν την κατάσταση καταθέτοντας ένα μείγμα από αναλήθειες, σκοπιμότητα και κριτική που σε κάποια σημεία αγγίζει ακόμη και περιεχόμενο προθέσεων.
Δεν έδειχναν καμία διάθεση για να συζητήσουν για το ιδιοκτησιακό που είναι το μεγάλο αγκάθι, δεν έδειχναν καμία διάθεση για να συζητήσουν για το χαρακτήρα της έκτασης και πολύ δε περισσότερο για τα θέματα που έχουν σχέση με τις χρήσεις του νερού. Τα τρία λοιπόν βασικά θέματα που αποτελούν και τα αγκάθια τα προσπερνούσαν ενώ έμμεσα παραδέχονται ότι πρόκειται για θέμα παρόμοιο με το Βατοπέδιο.
«Αν δεν υπήρχε το Βατοπέδιο θα σας έλεγα εγώ αν θα είχε υπογράψει ο κ. Κιλτίδης» υπογράμμισε ο Μιχάλης Παλαιολόγος που βεβαίως χρόνια τώρα είναι απότους υπέρμαχους της επένδυσης και ελάχιστα σε κάθε περίπτωση τον ενδιαφέρουν τα οποιαδήποτε προβλήματα νομικά ή πραγματικά υπάρχουν.
Παρών στο ίδιο μπλοκ ο πρώην δήμαρχος κ. Γιώργος Σκαμπερδόπουλος, ο οποίος υπεραμύνονταν μιας απόφασης συνολικά των δήμων της περιοχής σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης χωρίς όμως να κάνει τον κόπο να αναφερθεί αν έχουν τοποθετηθεί οι δήμοι ολόκληρης της περιοχής αλληλέγγυοι σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η νομιμότητα. Με ιδιαίτερη τεχνική προσπαθούσε να ξεπεράσει τα ανυπέρβλητα ιδιοκτησιακά προβλήματα, έτσι όπως αποτυπώνονται μέχρι στιγμής, κατατάσσοντας αυτά σαν «θέματα γραφειοκρατίας» και ξεχνώντας βεβαίως σε κάθε περίπτωση τα θέματα «έννομης τάξης» και «δικαίου». Επανέφερε μάλιστα στο προσκήνιο και εκείνη τη θλιβερή εικόνα των ελάχιστων διαδηλωτών, οι οποίοι στη γέφυρα της εθνικής οδού προσπαθούσαν να στείλουν ένα μήνυμα υπέρβασης της νομιμότητας προς την κυβέρνηση αρνούμενοι ακόμη και να ακούσουν οτιδήποτε διαφορετικό.
Άλλα μέσα σ’ αυτούς που σήκωσαν τους τόνους ήταν και ο Αντώνης Κωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα μιλούσε και στο ντοκιμαντέρ και ζητούσε να αφαιρεθεί η συνέντευξή του από την ταινία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα σε εκείνα τα οποία χρησιμοποίησε ως τεκμηρίωση νομιμότητας και συμβολαίων είναι οι άδειες γεωτρήσεων που έδωσε η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας, αποκρύβοντας βεβαίως ότι πρόκειται για ερευνητικές γεωτρήσεις και σε κάθε περίπτωση δόθηκαν αυτές οι άδειες με την προσκόμιση συμβολαίων τα οποία αμφισβητούνται και από το Ελληνικό δημόσιο.
Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι ενώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν κουραστεί με όλο αυτό το μονόλογο από ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων μέσα στην πόλη της Αταλάντης που χρησιμοποιούν δήθεν ιδιότητες του παρελθόντος ή δήθεν επιχειρηματολογία ανύπαρκτη και μάλιστα ζητούσαν επίμονα να μάθουν συγκεκριμένα πράγματα, καθώς ήταν πράγματα τα οποία σε καμιά περίπτωση που δεν πρόκειται να τα ακούσουν από τους ίδιους.
«Γιατί μας στερείται τηνελπίδα» ήταν το μόνιμο ερώτημα από ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να εργαστούν σε μια τέτοια επιχείρηση, βλέποντας ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής είναι ελάχιστες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά ανατρέπουν τη βάση των αντιρρησιών, οι οποίοι κατέθεταν το πιο απλό που μπορούσαν. «Από τα 12.000 στρέμματα δεν υπάρχουν 1000 στρέμματα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή;» ήταν το ερώτημά τους.
Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι ο κεντρικός πυρήνας των συντονιστών δεν άφηνε να ακουστούν αυτές οι φωνές καθώς υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν κάποια στρέμματα με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες αφού πρώτα λυθεί το ιδιοκτησιακό.
Να θυμίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι το Ελληνικό δημόσιο συνολικά αμφισβητεί το αποτέλεσμα μιας δίκης, στην οποία δεν συμμετείχε, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2008 είχε αποσταλεί ερώτημα από το υπουργείου Γεωργίας στο νομικό συμβούλιο του κράτους για να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα θέματαενώ παράλληλα το τελευταίο διάστημα επαναδιατυπώθηκε -σύμφωνα με τις επιλογές της συγκεκριμένης εταιρείας- το ερώτημα από το ΥΠΕΚΑ και έχει υποβληθεί στον νομικό συμβούλιο του κράτους και αναμένονται απαντήσεις.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους δεν έκρυψαν την έκπληξή τους όταν μάθαιναν ότι οι ίδιοι για να καταστήσουν φωτοβολτακά ή ακόμα και μια μικρή αποθήκη ή σπίτι σε δικά τους χωράφια εκτός σχεδίου είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε πράξη χαρακτηρισμού. Η συγκεκριμένη εταιρεία ακόμη και αν λυθεί το ιδιοκτησιακό θέμα αρνείται να προχωρήσει σε τέτοια διαδικασία και ουσιαστικά θέλει να περάσει από το παράθυρο της υφισταμένης νομοθεσίας, που προβλέπει πως σε κάθε περίπτωση όταν έχει δασική κάλυψη μια έκταση περισσότερο από 25% χαρακτηρίζεται συνολικά δασική. Άλλωστε αυτές τις απαντήσεις τις έχουν εισπράξει οι εκπρόσωποι της εταιρίας πολλά χρόνια πριν.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα δείχνει να προβληματίζει το δήμο των Λοκρών που έχει διαμηνύσει σε όλες τις κατευθύνσεις ότι ερευνά το συγκεκριμένο θέμα και θα πάρει θέση.