13 Δεκ 2008

Ατάλαντες κινήσεις στην Αταλάντη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=28120324
14.12.2008

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μια έκταση που για δεκαετίες αποτελεί μήλον της Εριδος μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου βρίσκεται με τις ευλογίες πολιτικών προσώπων, ένα βήμα πριν από την οριστική παραχώρησή της για τουριστική υπερ-εκμετάλλευση.

Η εταιρεία έχει κάνει ήδη οκτώ γεωτρήσεις και έχει εντοπίσει νερό σε δύο. Η περιοχή έχει αρνητικό υδρολογικό ισοζύγιο και κινδυνεύει με ερημοποίηση.
*Πρόκειται για έκταση 12.500 στρεμμάτων στον Εξαρχο Αταλάντης. Το δασαρχείο τη χαρακτηρίζει δασική, κατά το μεγαλύτερο μέρος, και το ιδιοκτησιακό της καθεστώς έναντι του Δημοσίου δεν έχει επιλυθεί. Ωστόσο, πουλήθηκε το 2006 από τους φερόμενους μέχρι τότε ιδιοκτήτες, προς την εταιρεία ΛΟΚΡΟΣ Μ. ΕΠΕ που έκτοτε προσπαθεί να την αξιοποιήσει.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδης. Σε έγγραφο που έστειλε στην εταιρεία στις 22 Ιουλίου 2008 εμφανίζεται ενημερωμένος για όλα τα πραγματικά και νομικά προβλήματα της επένδυσης και φέρεται θετικός για αυτήν: «Μετά από πολλές συζητήσεις και συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, συγκεκριμενοποιήθηκαν τα ζητήματα επί των οποίων πρέπει να δοθεί απάντηση προς την εταιρεία σας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου που προτίθεστε να υλοποιήσετε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

*Παραπέμπει, ωστόσο, την υπόθεση στο γραφείο του νομικού συμβούλου Χριστ. Μπότσιου αναμένοντας σχετική γνωμοδότηση. Ο Χ. Μπότσιος έχει εμπλακεί με αμφισβητούμενες γνωμοδοτήσεις και στην υπόθεση Βατοπεδίου. Το ερώτημα προς τον νομικό σύμβουλο υπογράφεται από όλη την ιεραρχία της γενικής διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών.

«Βάλανε το κάρο μπροστά από το γαϊδούρι», αναφέρουν νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας το υπουργικό έγγραφο. Και προσθέτουν ότι η πολιτική βούληση εκφρασμένη με τόση σαφήνεια δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε εμπλεκόμενο.

*Από την πλευρά του ο Κ. Κιλτίδης διευκρινίζει ότι επισκέφτηκε το κτήμα Εξαρχου τον Μάρτιο ύστερα από επίμονες προσκλήσεις της τοπικής κοινωνίας που τάσσεται υπέρ της επένδυσης. «Ξεκαθάρισα, όμως, ότι αν δεν λυθούν τα προβλήματα, δεν προχωράμε».

*Η επένδυση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρία πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και πέντε χιλιάδες τουριστικές κατοικίες, συνολικής δυναμικότητας 20.000 κλινών. Τρία γήπεδα γκόλφ 18 οπών το καθένα, 13 γήπεδα τένις, γήπεδο με 800 καθίσματα, ιππικό κέντρο, γουότερ παρκ, ελικοδρόμιο, ανοιχτό αμφιθέατρο 700 θέσεων, 45 χλμ. μονοπάτια, 3-4 μεγάλες πισίνες και αρκετές δεκάδες μικρές.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ!

*Οπως δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γ. Σαββίδης, «τον Ιούνιο του 2008 συναντηθήκαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον κ. Κ. Κιλτίδη, έναν σύμβουλό του, τον κ. Χ. Μπότσιο και την νομική σύμβουλο της νομαρχίας Φθιώτιδας κ. Γλ. Σιούτη. Μας είπαν ότι βλέπουν θετικά το έργο. Ο νομάρχης Αθ. Χειμάρας, βουλευτές, ο δήμαρχος Αταλάντης, ο κοινοτάρχης Εξάρχου είναι, επίσης, υπέρ της επένδυσης γιατί θα εξασφαλίσει 7.000 θέσεις εργασίας σε περιοχή με πρόβλημα ανεργίας».

*Σοβαρές ενστάσεις για τις συνέπειες του έργου-μαμούθ σε μια περιοχή ελλειμματική σε ό,τι αφορά το υδρολογικό ισοζύγιο διατυπώνει ο Στ. Σταμέλος, επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας: «Ενα γήπεδο γκολφ 18 οπών χρειάζεται νερό όσο μια πόλη 5-10 χιλιάδων κατοίκων. Η λοφώδης περιοχή της Αταλάντης χαρακτηρίζεται από υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης».

Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει οκτώ γεωτρήσεις. Νερό βρέθηκε μόνο σε δύο. Οι εκπρόσωποί της διευκρινίζουν ότι «για το πότισμα θα χρησιμοποιηθεί βιολογικός καθαρισμός και ποικιλίες γκαζόν ελάχιστα υδροβόρες». http://www.enet.gr/online/dspphoto?id=242983

*Αμέσως μετά την πώληση της επίμαχης έκτασης στην εταιρεία υπάλληλοι του δασαρχείου Αταλάντης ανέφεραν ότι άρχισε να τοποθετείται περίφραξη, να διανοίγονται δοκιμαστικές γεωτρήσεις και δρόμοι πρόσβασης.

*Το δασαρχείο ζήτησε από την εταιρεία να σταματήσει. Ταυτόχρονα, ο δασάρχης Ι. Πατούλης απηύθυνε ερώτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί τονίζει ότι:

1 Ο χαρακτήρας του κτήματος θα επιλυθεί μόνο με έκδοση πράξης χαρακτηρισμού. Αποσαφηνίζει, πάντως, ότι «από τα βλαστητικά χαρακτηριστικά προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος είναι δασικού χαρακτήρα».

2 Ακόμα και αν χαρακτηριστεί ιδιωτική, η μεταβίβαση δασικής έκτασης πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον δασικό νόμο 998/79, ο οποίος αναφέρει «περί δικαιώματος προτίμησης του Δημοσίου επί ίσοις όροις». Διαφορετικά υπόκειται σε ακύρωση έπειτα από απόφαση Πρωτοδικείου. Διαδικασία που δεν εφαρμόστηκε κατά την αγορά της έκτασης από την εταιρεία.

3 Δεν έχει δοθεί απάντηση στο ιδιοκτησιακό. Η κοινότητα Εξάρχου έχει χάσει δύο δίκες, η τελευταία στο Εφετείο Αθηνών το 1982. Κατά της απόφασης η κοινότητα άσκησε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, ουδέποτε όμως προσδιορίστηκε για συζήτηση. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ενδιαφερομένων, έχει υποπέσει σε παραγραφή.

*Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Στις 15 Φεβρουαρίου 2007 υπογραμμίζει ότι στις δίκες δεν συμμετείχε το Δημόσιο αλλά η κοινότητα Εξάρχου. Οπότε δεν υπάρχει δεδικασμένο.

Και διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση το κτήμα δεν εμπίπτει στις διατάξεις του αγροτικού Ν. 3147/2003, όπως υποστηρίζει η εταιρεία.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 14/12/2008

4 Δεκ 2008

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
η υπόθεση του Εξάρχου

Το παρακάτω δημοσίευμα - σχόλιο του http://lamianews.blogspot.com κάνει μια θεωρητική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του κ Κιλτίδη για την Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο της Αταλάντης. Θα είναι πολύ σημαντικό να δούμε το δημόσιο να ΑΚΥΡΩΝΕΙ μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ μεταβίβαση 12.500 στρεμμάτων την οποία, για τρία και πάνω χρόνια τώρα, προωθούν οι τοπικοί και νομαρχιακοί άρχοντες (η αρχοντιά έχει χάσει την ουσία της πλέον σ' αυτό τον τόπο) κάνοντας παιχνίδι με τους φερόμενους επενδυτές και καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στους κατοίκους του Εξάρχου και της γύρω περιοχής.

Αλλά ας μην γίνουμε προφήτες... Στην Ελλάδα ζούμε... Όπως γίνεται συνήθως, αυτές τις περιπτώσεις τις παραπέμπουν οι αρμόδιοι υπουργοί σε νομικά συμβούλια, τα οποία κάνουν τις γνωστές γνωμοδοτήσεις - εισηγήσεις τύπου Βιστωνίδας. Την υπόθεση του Εξάρχου ο κ Κιλτίδης την παρέπεπψε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στον κ Μπότσιο δηλαδή, από τον Ιούλιο...

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη πάντως αυτής της περίφημης υπόθεσης, αξίζουν συγχαρητήρια σε ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους, που ξέρουν να κρατούν τον όρκο τους και να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και τους νόμους.


"Θέλει να αποφύγει ο Κιλτίδης να υπογράψει για το "νέο Βατοπέδιο", στην Αταλάντη

Δεν πρόκειται πλέον να υπογράψει ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Κιλτίδης κανένα χαρτί που να αφορά την έκταση στο Εξαρχο αφήνοντας εκτεθειμένους όλους αυτούς που μεσολάβησαν μεταξύ των οποίων ο νομάρχης Φθιώτιδας, ο δήμαρχος Αταλάντης αλλά και άλλοι παράγοντες της περιοχής.
Αν και οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι πιέσεις προς την πλευρά του υφυπουργού Γεωργίας ήταν μεγάλες και θεωρούσαν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπογράψει τουλάχιστον για το ιδιοκτησιακό, η επίσκεψη του στην εξεταστική επιτροπή της βουλής μάλλον του δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα αφού ο ίδιος με τίποτα δεν θα ήθελε πλέον να εμπλακεί σε ένα νέο Βατοπέδιο.
Έτσι οι προσπάθειες που έκαναν τ'οσο ο νομάρχης Φθιώτιδας όσο και ο δήμαρχος της Αταλάντης μαζί με βουλευτές της Ν.Δ. για να εξασφαλίσουν την υπογραφή του υφυπουργού Γεωργίας που θα χαρίζει κυριολεκτικά 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης στα golden boys του Λονδίνου και σε εκπροσώπους κυπριακών off shore εταιριών δείχνουν να πέφτουν στο κενό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κιλτίδης πριν λίγο διάστημα είχε δηλώσει και μάλιστα έχει καταθέσει δημόσια τις προθέσεις του να βάλει την υπογραφή του πιεζόμενος από τις συνθήκες που δημιουργούνται αφού όπως έλεγε η τοπική κοινωνία θέλει την αγροτουριστική μονάδα.
Ωστόσο όμως μόλις ξεφύγει από τον ποταμό της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδιο δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να εμπλακεί εκ νέου σε παρόμοιες ιστορίες κάτι που φαίνεται μέσα από την εγκύκλιο που έστειλε ηδη σε όλες τις υπηρεσίες και στην οποία υπογραμμίζει:
«Κατά τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, περιήλθαν σε γνώση μας έγγραφα του Δασαρχείου Αρναίας και της Δ/νσης Δασών Χαλκιδικής τα οποία δεικνύουν άγνοια της διοικητικής πρακτικής και των αρμοδιοτήτων όπως αυτές προβλέπονται από τους Νόμους του Κράτους.
Μετά και την έκδοση της αρ. 101769/1994/21.11.2008 εγκυκλίου μας, είναι προφανές και αυτονόητο ότι κάθε διαταγή ή εγκύκλιος που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του χαρακτηρισμού των εποικιστικών εκτάσεων από αρμόδια - κατωτέρου επιπέδου - όργανα, καταργείται και από αναρμόδια όργανα δεν εφαρμόζεται, πολύ δε περισσότερο όταν από τις 04.08.08 η Δ/νση Δασών της Περιφέρειάς σας, αναφέρεται με σαφήνεια στην υποχρέωση έκδοσης πράξης χαρακτηρισμού (αρ. 7897/04.08.08 διαταγή της).
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της πράξης χαρακτηρισμού έρχεται σε αντίθεση με ότι ορίζεται από την Απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων ή Οριστικών Διανομών (π.χ. ο χαρακτήρας της έκτασης κρίνεται δασικός ενώ η απόφαση της επιτροπής απαλλοτριώσεων προσδιορίζει χρήση διάφορη της δασικής) τότε κατισχύει η Πράξη Χαρακτηρισμού, καθότι η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων προέχει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Δασικούς Νόμους.
Θεωρούμε απαράδεκτο οι Δασικές Υπηρεσίες της Χώρας μας να κατασυκοφαντούνται και να πληγώνονται για την κορυφαία διαδικασία - μέχρι την κατάρτιση και εν συνεχεία την κύρωση των δασικών χαρτών - της προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακαλείται να κοινοποιήσει άμεσα την παρούσα και να παρακολουθήσει την πιστή τήρησή της με τη δέουσα αυστηρότητα.».
Με βάση τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ο υπουργός δεν πρόκειται να πάρει απόφαση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βάλει την υπογραφή σε κανένα αίτημα. Αυτό όμως είναι θεωρητικό γιατί είναι γνωστό ότι πίσω από αυτή την ιστορία στην Αταλάντη και τον Εξαρχο παίζονται μεγάλα και περίεργα παιχνίδια, με πολλούς εμπλεκόμενους και με ιδιαίτερα λαδωμένα τα γρανάζια της μηχανής για να παράγει σε λιγότερο χρόνο αποτέλεσμα και να αποφεύγονται οι τριβές όπως μαθαίναμε στη φυσική."

1 Δεκ 2008

Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο:
Ορισμένα σημαντικά ερωτήματα

- Γίνεται μια προσπάθεια με κάθε τρόπο να ενταχθεί η περιοχή των 12.500 στρεμμάτων στις αγροτικές, για να μην υπόκειται στις ευεργετικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και του Ν 998/79

- Σύμφωνα όμως με τη δασική υπηρεσία "δεν έχει δοθεί λύση σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό και το χαρακτήρα της έκτασης".

- Ο χαρακτήρας θα επιλυθεί οριστικά μόνο με την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού σύμφωνα με τον Ν 998/79

- Εξαιρέθηκε από την απαλλοτρίωση υπέρ των ακτημόνων το 1928 γιατί χαρακτηρίσηκε ως «ανεπίδεκτη καλλιέργειας», δεν υπήρχε λόγος να δοθεί στους ακτήμονες. Να την κάνουν τι. Άρα δεν ήταν ποτέ αγροτική έκταση. Όμως χαρακτηρίστηκε επίσης και ως «ορεινή θαμνώδης έκταση», άρα δασική έκταση, όπως και σήμερα είναι και μάλιστα γεμάτη με πουρνάρια και βράχους, εκτός ελαχίστων στρεμμάτων που καλλιεργούνται, περίπου 300. Ποσοστό δηλαδή 2,4% της συνολικής έκτασης!!! Δείτε την φωτογραφία.
- Εφόσον διεκδικείται από το δημόσιο και το δημόσιο δεν έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του, διοικείται και εποπτεύεται όσον αφορά τα εμπράγματα δικαιώματα από την αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Γης της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΦ

- Ακόμα και αν χαρακτηριστεί ως ιδιωτική έκταση, η μεταβίβαση δάσους ή δασικής έκτασης θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον Ν 998/79, ο οποίος αναφέρει «περί δικαιώματος προτίμησης του δημοσίου επί ίσοις όροις» διαφορετικά θεωρείται παράνομη και άκυρη η μεταβίβαση.

- Μέσα στην συνολική έκταση των 12.500 στρεμμάτων βρίσκονται και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, στους οποίους έγιναν σχετικά πρόσφατα ανασκαφές(αυτό με ερωτηματικό, γιατί περιμένουμε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Λαμίας και του Υπουργείο Πολιτισμού να μας απαντήσει...)

- Στη Μελέτη της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης η περιοχή της Λοκρίδας είναι ενταγμένη στις περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω διάβρωσης. Στις απειλούμενες δηλαδή περιοχές από την ερημοποίηση και την έλλειψη νερού...

Και τα ερωτήματα είναι, γιατί κάποιοι "αδρανούν" σκόπιμα. Γιατί το δημόσιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκαναν το αυτονόητο:
• Να προστατέψουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα συμφέροντα του δημοσίου εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, αλλά αντίθετα έκαναν "λάστιχο" τους νόμους στα μέτρα ορισμένων;
• Να κηρύξουν παράνομη και άκυρη τη μεταβίβαση ζητώντας ευθύνες απ’ τούς αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που παρανόμησαν ή έκαναν «στραβά μάτια»
• Να ζητήσουν ευθύνες από τους εμπλεκόμενους στη μεταβίβαση φορείς και πρόσωπα

Επίσης
- γιατί αναφέρεται ως επένδυση αγροτοτουριστικού χαρακτήρα και μάλιστα με σύμβουλο την ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ; Από πότε τα γήπεδα γκολφ, τα μεγάλα ξενοδοχεία, οι πισίνες, οι 5000 παραθεριστικές κατοικίες κλπ απέκτησαν αγροτοτουριστικό χαρακτήρα;;
- Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν χαριστικές πράξεις, που έγιναν είτε τοπικά (πχ η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου, η οποία μάλιστα βρέθηκε στα χέρια της εταιρείας, χωρίς καν να τη ζητήσει…) είτε κεντρικά από τα αρμόδια υπουργεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;
- Ήταν ή όχι, στην αρχή τουλάχιστον, οικονομικός σύμβουλος της Εταιρείας βουλευτής της ΝΔ;;
- Είναι νόμιμες ή όχι οι διερευνητικές γεωτρήσεις για νερό, που έκανε η Εταιρεία στην έκταση;; Έχουν εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Όρων και τι λέει γι’ αυτό η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας και η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης; Τί λέει η Διεύθυνση Υδάτων για την υδρολογική λεκάνη της περιοχής, από την οποία αντλούν νερό και οι όμοροι δήμοι. Το νερό ανήκει σε όλους και δεν έχουμε δικαίωμα να το σπαταλάμε στα γήπεδα γκολφ, όταν ο κοντινός δήμος της Μαλεσίνας δεν έχει νερό και έχει έτοιμη μελέτη για εργοστάσιο αφαλάτωσης!! Αν υπάρχει τόση ποσότητα νερού, ικανή να ποτίσει τρία γήπεδα γκολφ (όσο μια πόλη τριάντα χιλιάδων κατοίκων...) γιατί δεν κάνουμε έναν αγωγό για να φέρουμε το νερό στις παράλιες περιοχής της Λοκρίδας που υποφέρουν;;; Εδώ, η μια από τις έξι γεωτρήσεις της εταιρείας

- Τελικά τί περιεχόμενο δίνουν αυτοί όλοι στην έννοια της αειφορίας και της βιωσιμότητας; Είναι "αειφορία" η άντληση τεραστίων ποσοτήτων νερού σε μια επικίνδυνη για ερημοποίηση περιοχή και τί λέει γι' αυτές τις περιπτώσεις το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ενάντια στην ερημοποίηση;;

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα όσον αφορά την σκοπιμότητα αλλά και την νομιμότητα της μεταβίβασης και των διαδικασιών για την έκταση των 12.500 στρεμμάτων στον Έξαρχο Αταλάντης και την «κότα με τα χρυσά αυγά»

30 Νοε 2008

Άρθρο 3 παρ. 15 του Ν. 2242/1994

Πολλοί ρωτούν ποιος/ποια συμβολαιογράφος έκανε την μεταβίβαση της έκτασης των 12.500 στρεμμάτων στον Έξαρχο Αταλάντης, για την οποία οι δασικές υπηρεσίες λένε ότι "το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης δεν έχει λυθεί έναντι του Δηµοσίου καθώς επίσης ότι δεν έχει λυθεί το θέµα του χαρακτήρα της έκτασης" Επίσης πολλοί ρωτούν αν η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη μεταβίβαση, δεδομένου ότι εντός της έκτασης υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι με πρόσφατες μάλιστα ανασκαφές.
Επειδή επίσης ρωτούν αν υπάρχουν ευθύνες και ποιες στους συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες, δικηγόρους κλπ, δημοσιεύουμε το παρακάτω σχετικό άρθρο του Ν 2242/1994


15. Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 12 του ίδιου άρθρου 17 του
ν.1337/1983 αντικαθίσταται ώς εξής:

"Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου αυτής, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι υποθηκοφύλακες που μεταγράφουν, οι δικηγόροι που παρίστανται σε τέτοια συμβόλαια, τιμωρούνται με τις ποινές του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου ή με τις ποινές του
δευτέρου εδαφίου, εάν η πράξη τελέσθηκε από αμέλεια. Σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου με κτίσματα ή άλλες εγκαταστάσεις επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση των δικαιοπρακτούντων σύμφωνα με το ν.1599/1986, ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο δεν βρίσκεται σε ρέμα, σε αιγιαλό, σε ζώνη παραλίας, σε βιότοπο, σε δημόσιο κτήμα και σε αρχαιολογικό χώρο.Εάν από τη δήλωση προκύπτει ότι το μεταβιβαζόμενο ακίνητο βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, απαγορεύεται η σύνταξη του σχετικού συμβολαίου. Οι συμβολαιογράφοι, που συντάσσουν συμβόλαια κατά παράβαση της διάταξης αυτής, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται σε τέτοια συμβόλαια και οι υποθηκοφύλακες που μεταγράφουν αυτά τιμωρούνται με τις ποινές που αναφέρονται στην παράγραφο 8, όπως συμπληρώθηκε".

22 Νοε 2008

Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο Αταλάντης: Γκολφ να γίνει κι ας είναι δάσος!


Αναδημοσιεύουμε το άρθρο, που δημοσιεύτηκε πριν από δύο μήνες στην βδομαδιάτικη αθηναική εφημερίδα "ΚΟΝΤΡΑ" με θέμα "Γκολφ να γίνει κι ας είναι δάσος!" και αφορά βέβαια τη Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο Αταλάντης και είναι μια συνέχεια των άρθρων με τίτλο "Βατοπέδιο της Λοκρίδας" σε τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες, καθώς και την δημοσιοποίηση των εγγράφων του Δασαρχείου της Αταλάντης, από τα οποία συμπεραίνει κανείς ότι δεν έχει δοθεί λύση σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό της έκτασης των 12.500 στρεμμάτων καθώς και τον χαρακτήρα της. Περιμένουμε επίσης την απάντηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, σε ό,τι αφορά την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή, και αν είναι νόμιμη η μεταβίβαση της έκτασης. Περιμένουμε επίσης την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο, στο οποίο μεταβιβάστηκαν οι καταγγελίες μας από το γραφείο του κ Πρωθυπουργού, σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της μεταβίβασης και αν το δημόσιο έχει απεμπολίσει τα δικαιώματά του για την συγκεκριμένη έκταση, με ποια απόφαση και τίνος

Δείτε το άρθρο

Στις 5 Σεπτέμβρη του 2005, ο Π. Δούκας, τότε υφυπουργός Οικονομίας, εκπροσώπησε τον Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση «Ημέρες Γκολφ 2005». Στην παρέμβασή του διαβεβαίωσε τους οργανωτές της εκδήλωσης: «Η κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι το γκολφ αποτελεί ένα εν δυνάμει στυλοβάτη του ποιοτικού τουρισμού και είναι διατεθειμένη να προωθήσει την ανάπτυξη του αθλήματος και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στον τομέα του τουριστικού γκολφ». Ο συγκεκριμένος υφυπουργός επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό διότι από το 1999 είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ.

Στις 2 Μάη του 2007 ο Γ. Σουφλιάς έδωσε συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού. Σ’ αυτή αναφέρθηκε και στα γήπεδα γκολφ σημειώνοντας: «Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλους τομείς τουριστικού ενδιαφέροντος, ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Ελλάδα έχουμε μόλις έξι γήπεδα γκολφ, ενώ στην Γαλλία έχουν περισσότερα από 500, στην Ιταλία περισσότερα από 200, στην Ισπανία πάνω από 300 και στην Πορτογαλία 76 εγκαταστάσεις γκολφ».

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για ν’ αποδείξει κανείς πόσο φτηνιάρικες και καθαρά δημαγωγικές είναι οι συγκρίσεις του Σουφλιά, όταν συγκρίνει χώρες με πολλαπλάσια έκταση και πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας νερού, όπως η Ελλάδα. Το νερό είναι ένας πολύ σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, γιατί για ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών απαιτείται τόσο νερό όσο για την κάλυψη των αναγκών μιας πόλης 20.000 κατοίκων. Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για τα στελέχη της κυβέρνησης, που συνεχίζουν τη… γκολφομανία που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, πίσω από την οποία κρύβονται καπιταλιστικά συμφέροντα που αδιαφορούν για το περιβάλλον και τις ζωές των ανθρώπων και ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους.

Ετσι, έχουν μπει στο στόχαστρο αρκετές περιοχές της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με το νερό για ύδρευση και άρδευση. Εκτός αυτού, οι εκτάσεις που επιλέγονται σ’ αυτές τις περιοχές είναι σε αρκετές περιπτώσεις δάση και δασικές εκτάσεις, που ενώ ανήκουν στο δημόσιο εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες τους διάφοροι περίεργοι τύποι που δεν κατέχουν νόμιμους τίτλους και προσπαθούν, στηριζόμενοι στις διασυνδέσεις τους με κυβερνητικούς παράγοντες, να παρακάμψουν τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, οι οποίες κρίνουν το ιδιοκτησιακό και το δασικό ή μη χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών. Σκοπός τους είναι ν’ αλλάξουν το χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως δασικών και στη συνέχεια να κάνουν διάφορες «επενδύσεις». Είναι γνωστή, για παράδειγμα, η ιστορία με τη Μονή Τοπλού στη Σητεία, που επικαλούμενη χρυσόβουλα και φιρμάνια έχει βγάλει στο σφυρί μια τεράστια έκταση στο βορειοανατολικό τμήμα της Κρήτης (Κάβο Σίδερο), προκειμένου βρετανική εταιρία να κατασκευάσει τουριστικά «χωριά» και γήπεδα γκολφ.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη περιοχή, λιγότερο γνωστή, όπου με σκανδαλώδεις διαδικασίες προωθείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Πρόκειται για δασική έκταση 12,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξαρχος του Δήμου Αταλάντης στο νομό της Φθιώτιδας. Εφημερίδες και ιστοσελίδες της Λαμίας έχουν αρχίσει να γράφουν από τις αρχές του 2007, προκειμένου να αποτρέψουν αυτή τη σκανδαλώδη και καταστροφική για το περιβάλλον «επένδυση». Τρανταχτά στοιχεία εξασφάλισαν το Σεπτέμβρη του 2008, μετά από αίτησή τους στο Δασαρχείο Αταλάντης, τον Αύγουστο του 2008.

Τον Αύγουστο του 2005, η φερόμενη ως ιδιοκτήτρια της έκτασης υπέβαλε αίτηση στο Δασαρχείο Αταλάντης με την οποία ζητούσε να της χορηγηθεί βεβαίωση ότι για το «αγρόκτημα Εξαρχος» δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Φυσικά, τέτοια βεβαίωση δε μπορούσε να της χορηγήσει το Δασαρχείο Αταλάντης και δεν της χορήγησε. Επικαλούμενο εγκύκλιο του 2004 του υπουργείου Γεωργίας κατέληγε στην απάντησή του, (14-3-2006) ότι θα χρειαστεί να γίνει πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 998/1979. Η απάντηση δεν άρεσε στη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια και σ’ όσους τη συμβούλεψαν να κάνει αυτή την κίνηση. Δεν άρεσε, γιατί την ίδια απάντηση είχε εισπράξει λίγο πριν (17-2-2006) και από το Τμήμα Πολιτικής Γης της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας.

Στις 3 Μάρτη του 2006 η εταιρία «Europa Rodin S.a.r.l.», με έδρα το Λουξεμβούργο, συνέστησε την «ΛΟΚΡΟΣ Μ.ΕΠΕ», η οποία αμέσως μετά (16.3.2006) αγόρασε το «αγρόκτημα Εξαρχος», χωρίς να έχει λυθεί ούτε το ιδιοκτησιακό, ούτε το αν η έκταση είναι δασική ή όχι. Επαναλήφθηκε, δηλαδή, η ιστορία του δάσους των 8.800 στρεμμάτων της Ουρανούπολης (δόθηκε ως «αντάλλαγμα» στους μπίζνεσμαν του Βατοπεδίου), που η (παράνομη) μεταβίβαση προηγήθηκε των αποφάσεων των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών ως προς το χαρακτήρα του δάσους. Πρόκειται για αγοροπωλησία που σύμφωνα με τα άρθρα 72 και 35 του νόμου 998/1979 είναι παράνομη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις στους συμβολαιογράφους που συγγράφουν τα συμβόλαια.

Στις 29 Ιούνη του 2006, η «ΛΟΚΡΟΣ Μ. ΕΠΕ» υπέβαλε αίτηση στο Τμήμα Πολιτικής Γης της Ν.Α. Φθιώτιδας, με στόχο προφανώς να πάρει βεβαίωση ότι το «αγρόκτημα Εξαρχος» δεν υπάγεται στη δασική νομοθεσία και να αποσπάσει δήλωση συμφωνίας του Τμήματος με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ν.Α. Φθιώτιδας Ε. Καραΐσκου, ότι για το ακίνητο δεν έχει εφαρμογή η δασική αλλά η αγροτική νομοθεσία. Στις 11 Ιούλη, το Τμήμα απάντησε στην εταιρία, ότι πρέπει να γίνει πράξη χαρακτηρισμού και ότι δε συμφωνεί με τη γνωμοδότηση του Ε. Καραϊσκου, ενώ την κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για το πώς διέθετε τη γνωμοδότηση, δεδομένου ότι δεν υπέβαλε αίτηση για να πάρει επίσημα αντίγραφό της. Με την ενέργειά του να ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρία, το Τμήμα θέλησε εμμέσως πλην σαφώς να τη χρεώσει με παράνομες διασυνδέσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και πιθανόν με υπουργούς.

Είναι γνωστό πως, όταν εταιρίες υποβάλλουν ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να αποσπάσουν ευνοϊκές απαντήσεις συνοδεύουν τις αιτήσεις τους με την άσκηση αφόρητων πιέσεων. Λογικά έτσι πρέπει να έγινε και στη συγκεκριμένη υπόθεση. Το συμπεραίνουμε, γιατί στις 12 Δεκέμβρη του 2006 το Δασαρχείο Αταλάντης, εφαρμόζοντας τη διαδικασία που προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, έστειλε μέσω των Διευθύνσεων Δασών Ν. Φθιώτιδας και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δύο έγγραφα στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΦΠ), (τα είχε στείλει και στη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια της έκτασης) θέτοντας το ερώτημα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το Νομικό Τμήμα της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, μετά τη μελέτη του εγγράφου του Δασαρχείου Αταλάντης, έδωσε μια σειρά απαντήσεων και αμφισβήτησε ευθέως το δεδικασμένο των δικαστικών αποφάσεων σε βάρος του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου.

Η απάντηση του Τμήματος, με την οποία αμφισβητήθηκε ευθέως ότι το «αγρόκτημα Εξαρχος» ανήκει στη «ΛΟΚΡΟΣ Μ. ΕΠΕ», σε συνδυασμό με την απάντηση του Δασαρχείου Αταλάντης ότι χρειάζεται πράξη χαρακτηρισμού και την εκτίμησή του ότι είναι δασική έκταση, θορύβησε την εταιρία που άρχισε να ασκεί πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και στην κυβέρνηση, οι οποίες άρχισαν να αποδίδουν.

Στις 25 Μάρτη του 2008, ο Π. Δούκας βρέθηκε στη Λαμία, όπου είχε συνάντηση με το νομάρχη Φθιώτιδας Θ. Χειμάρα. Ο τοπικός Τύπος και οι ιστοσελίδες πήραν στην πλάκα τους Χειμάρα και Δούκα, γιατί δεν είπαν τίποτα για τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης του τελευταίου, που δεν ήταν άλλος από την «επένδυση» του γκολφ. Τρεις μέρες μετά, επισκέφθηκε τη Λαμία ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Κιλτίδης. Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Γεωργίας προανήγγειλε την επίσκεψη Κιλτίδη στη Φθιώτιδα, τη συνάντησή του με το νομάρχη και την επίσκεψή του στο Δήμο Αταλάντης. Δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τις επαφές του Κ. Κιλτίδη για τη «μεγάλη επένδυση του Εξάρχου» και αυτό δεν έγινε τυχαία. Στις 28 Μάρτη 2008, ο Κ. Κιλτίδης συναντήθηκε με τον Θ. Χειμάρα, με το ΔΣ του Δήμου Αταλάντης, με υπηρεσιακούς παράγοντες των δασικών υπηρεσιών και επισκέφθηκε το «αγρόκτημα Εξαρχου». Στις 29 δεν έβγαλε δελτίο Τύπου για να ενημερώσει για τη «μεγάλη επένδυση» στον Εξαρχο και πάλι όχι τυχαία. Θέλησε να κρύψει το ότι αυτή η «μεγάλη επένδυση» θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στη δασική έκταση και στο περιβάλλον με τις μεγάλες καταναλώσεις νερού. Αργά ή γρήγορα, και αυτή η επένδυση θ’ αρχίσει να πυροβολείται και από τα ΜΜΕ της Αθήνας ως ένα ακόμη σκάνδαλο κι αυτό προσπαθεί ν’ αποφύγει ο κ. Κιλτίδης.

Η «ΛΟΚΡΟΣ», μετά τις αρνητικές απαντήσεις που έλαβε από το Νομικό Τμήμα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος για το ιδιοκτησιακό και από το Δασαρχείο Αταλάντης (πρέπει αν γίνει πράξη χαρακτηρισμού) γύρισε την πλάτη της σ’ αυτές τις υπηρεσίες και αποφάσισε ν’ αλλάξει την τακτική της. Στις 12 Ιούνη του 2007 υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επειδή έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα την έρευνά μας δεν γνωρίζουμε ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και ποιες είναι οι άλλες κινήσεις της εταιρίας. Θα συνεχίσουμε την έρευνά μας και πιστεύουμε ότι θα βγάλουμε άκρη. Ο Κ. Κιλτίδης, πάντως, δεν κρατιέται. Στις 17 Σεπτέμβρη 2008, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε την επένδυση αυτή «μεγάλη», που «την θέλει σύσσωμη η τοπική κοινωνία» και κατέληξε λέγοντας ότι έδωσε εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες να κάνουν πράξη χαρακτηρισμού, εάν αυτό ζητηθεί. Προκαλεί εντύπωση τόσο η δημόσια παρέμβαση Κιλτίδη όσο και η δήλωσή του για μεγάλη επένδυση που τη θέλει σύσσωμη η τοπική κοινωνία, διότι οι δασικές υπηρεσίες μέχρι το Φλεβάρη του 2007 έκαναν σωστά τη δουλειά τους, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μήπως είναι προάγγελος πιέσεων προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου ν’ αλλάξουν τις εισηγήσεις τους για το ιδιοκτησιακό και το δασικό χαρακτήρα (θα πιστοποιηθεί και με την πράξη χαρακτηρισμού); Πώς το ΥΠΕΧΩΔΕ δέχεται αιτήσεις της εταιρίας με άλυτα αυτά τα ζητήματα;

29 Οκτ 2008

Η ΠΥΛΟΣ – ΚΑΙ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΣΕ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ


Γενική Εισαγωγή


Αναφερόμενοι κριτικά σε μια πάρα πολύ μεγάλη επένδυση στο χώρο του Τουρισμου στη Μεσσηνία, όπως είναι η ΠΟΤΑ στην Πυλία, κινδυνεύουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά να βρεθούμε απέναντι σε πολλά στόχαστρα, καλοπροαίρετα και κακοπροαίρετα.

Πρώτον, από την πλευρά των επενδυτών, διότι κριτικάρουμε ένα έργο τους, που θεωρούν, κατά την άποψή τους, ότι είναι έργο «πνοής» και «ανάπτυξης» της περιοχής, που θα προσφέρει πολλά στο Νομό. Μην ξεχνούμε όμως και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι, κάθε επενδυτής σκοπεύει στο «κέρδος» από την επένδυσή του και προ του «κέρδους» δεν είναι ή είναι ελάχιστα διατεθειμένος να κάνει πίσω. Συνήθως… τα θέλει ΟΛΑ κατά πώς τον συμφέρει και τον βολεύει !!! Δυστυχώς, δε φτάσαμε ακόμη στην εποχή των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ! Αραγε, θα προλάβουμε να φτάσουμε;

Δεύτερον, από την πλευρά των πολιτικών μας, διότι, κατά την άποψή τους, οσοι έχουμε το θάρρος και το σθένος να κριτικάρουμε ένα τόσο μεγάλο έργο και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει σε όλα τα επίπεδα, ενεργούμε ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ που είναι η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Ξεχνούν όμως ότι η πολιτική και οι αποφάσεις που μπορούν να παίρνουν, δεν είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟ. Σε μια Δημοκρατία κανείς δεν είναι αιώνιος. Οι πολιτικοί ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ !! Οι αποφάσεις τους, επομένως, λόγω της ΑΝΑΚΛΗΤΟΤΗΤΑΣ τους, κυρίως όταν αφορούν ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ενός τόπου και των ανθρώπων που τον κατοικούν, δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι ΟΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΕΣ και να μην μπορούν να τεθούν κάτω από τη βάσανο της καλόπιστης και επιστημονικής κριτικής. ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ και μάλιστα όταν πρόκειται για θέματα ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ με ΑΝΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΕΣ επιπτώσεις και μάλιστα στην οικονομία και στο περιβάλλον. Και τέλος δεν μπορούν αυτοί μονόπλευρα να καθορίζουν τι είναι ή τι δεν είναι «ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Τρίτον, από την πλευρά όσων έχουν άμεσο οικονομικό συμφέρον από την επένδυση αυτή. Εννοούμε, όσους θα αναλάβουν κάποια έργα ή θα παρέχουν κάποιες υπηρεσίες για την πραγμάτωση του σκοπού της επένδυσης και φυσικά θα αμειφθούν. Αλλοι ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ και άλλοι με ένα μεροακαματάκι !! Και όλοι αυτοί φυσικά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ για το ότι βρήκαν κάποια δουλειά για την προσπόριση των προς το ΖΗΝ. Εν μέρει είναι θεμιτό (;) να βρεθούμε στο στόχαστρο της κριτικής τους.

Τέταρτον, από την πλευρά όσων προσβλέπουν σε μια μελλοντική εργασιακή τους αποκατάσταση. Εδώ τα πράγματα λίγο μπλέχουν. Εν ονόματι μια αβέβαιης και πιθανής μελλοντικής τους εργασιακής, προσωρινής ή μόνιμης, αποκατάστασης, παίρνουν το μέρος του μελλοντικού εργοδότη τους, πλειοδοτώντας, πολλές φορές άκριτα και χωρις να εμβαθύνουν σε όλες τις παραμέτρους του εγχειρήματος. Υπάρχουν και αυτοί !! τι να κάνουμε; Αφέονται αι αμαρτίαι των (;). Ας κρίνει ο καθένας. Και

Πέμπτον, το ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ. Ολόκληρη η υπόλοιπη κοινωνία που δεν έχει εμπλακεί σε μια από τις πιο πάνω κατηγορίες, αλλά ούτε ανήκει σε εκείνους που επιχειρούν από μια άλλη σκοπιά να κρίνουν μια τόσο μεγάλη επένδυση.

(Εδώ θα κάνουμε μια πολύ μικρή παρέκβαση. Πάρα πολλοί, αλλά και όλοι όσοι ανήκουν στις τέσσερις πιο πάνω κατηγορίες ή και στην Πέμπτη κατηγορία των ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, μπορεί να διερωτώνται: Πώς κάποιοι νομιμοποιούνται να κρίνουν και μάλιστα πολλές φορές ίσως με αιχμηρές φράσεις και ίσως υπερβάλλουσα πρωτοβουλία κάποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες ή καποιες πολιτικές αποφάσεις;


Αγαπητοί συμπολίτες,

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΒΟΥΛΕΥΟΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟ ΟΠΟΙΟ, ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

Κατοχυρώνεται από πλήθος Διεθνών ΣΥΝΘΗΚΩΝ, Κοινοτικών Οδηγιών και Αποφάσεων αλλά και πλήθος διατάξεων Νόμων του ελληνικού Κράτους.

Το έχουμε κατακτήσει έναντι της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας με αγώνες, που πολλές φορές υπήρξαν αιματηροί !!

Αυτός ο τόπος ανήκει σε όλους μας κατά το ίδιο ποσοστό ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ, ανεξάρτητα από το ποσοστό του εθνικού εισοδήματος που διαθέτει κάποιος ή το προσωρινό πολιτικό λειτούργημα που του ανατέθηκε από το βουλευόμενο σώμα των πολιτών.

Με λίγα λόγια, πόσα «λεφτά διαθέτει» κάποιος ή ποιο αξίωμα κατέχει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ύστερα από την εκλογή του.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ.



Σε αυτούς, στην πέμπτη κατηγορία, το ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ανήκουν τόσο αυτοί που αποκρούουν κακοπροαίρετα όσο και αυτοί που συμφωνούν καλοπροαίρετα.

Δυστυχώς, όμως, και στις δύο περιπτώσεις η πληροφόρηση του κοινού είναι ελλειπέστατη που τοποθετείται και κινείται με συναισθηματικούς όρους και παραδοχές.

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλο αυτό το κοινό, με όσα επιστημονικά ή οικονομικά εργαλεία διαθέτουμε, για να το ενημερώσουμε για τις πραγματικές ή πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της επένδυσης αυτής ωστε να ενημερωθεί και να λάβει υπεύθυνη θέση μακρυά από συζητήσεις τύπου, «ανευθυνου καφενείου». Αλλά, ταυτόχρονα απευθυνόμαστε τόσο στους επενδυτές όσο και του πολιτικούς που αποφάσισαν να υποστηρίξουν την επένδυση αυτή για να τροποποιήσουν, όσο είναι ακόμη καιρός, τις μη ΑΕΙΦΟΡΙΚΕΣ επενδυτικές επιλογές τους.

Στην εποχή της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ και της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ αυτή η απαίτησή μας είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ αλλά και κάθε άλλου ΠΟΛΙΤΗ ή ΦΟΡΕΑ, γιατί αποβλέπει στην ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ προς το συμφέρον ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Δεν έχουμε αναλάβει εργολαβικά να εκπροσωπούμε τα συμφέροντα του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας αλλά επιδιώκουμε, μέσω ειλικρινούς διαλόγου, την εφαρμογή της αρχής της ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ όπως έχει θεσπιστεί από το άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος και των Διατάξεων της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ και θα το ασκούμε παντού και πάντοτε.

Θα επανέλθουμε ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ με κριτικό πνεύμα στις θέσεις μας για την επένδυση αυτή ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ή την αλλαγή του χαρακτήρα της.



Εισαγωγή για τα θέματα της ΠΟΤΑ


Η επένδυση της ΠΟΤΑ στην Πυλία Μεσσηνίας επιλέχθηκε και έγινε και για το δημόσιο όφελος [και με δημόσιο χρήμα] και αντί να είναι φιλική στο περιβάλλον, στους κατοίκους και στην ιστορία, έχει τέτοια χαρακτηριστικά που την καθιστούν ήδη από την αρχή επένδυση αποικιοκρατικού χαρακτήρα:

Παραχωρήθηκε στον επενδυτή:

1ον Το δικαίωμα – που ανήκει στο κράτος – να απαλλοτριώνει γειτνιάζουσες ιδιοκτησίες… [θα θέλατε ποτέ να βρεθείτε στη θέση ενός τέτοιου ιδιοκτήτη;]

2ον Το δικαίωμα να καταλάβει [παραθαλάσσιο και υψηλής αισθητικής αξίας] τμήμα της οδού Πύλου –Γιάλοβας.

3ον Το δικαίωμα διαχείρισης ενός μεγάλου ποσοστού των υδάτων 3 ποταμών που εκβάλλουν στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και του Κόλπου του Ναυαρίνου, αλλά και άλλων επιφανειακών υδάτων που εμπλουτίζουν τους υδροφόρους υπόγειους ορίζοντες και το σπουδαιότερο να αναζητά υπόγεια ύδατα και να ανορύσσει γεωτρήσεις εκτός της ιδιοκτησίας του φορέα της επένδυσης.


Ο δρόμος Πύλος - Γιάλοβα


Ένας από τους πιο γραφικούς και όμορφους δρόμους της Ελλάδας είναι ο δρόμος Πύλου –Γιάλοβας και η συνέχειά του, που φτάνει μέχρι τη Λιμνοθάλασσα. Αντί να υπάρξει νέα χάραξη που αλλοιώνει χαρακτηριστικά της περιοχής, με μικρής κλίμακας έργα και παρεμβάσεις και για να γίνει πιο βατός θα μπορούσε να γίνει το στολίδι ενός ήπιου τοπίου, γεμάτο από υπέροχες ακρογιαλιές, δίπλα σε καταπράσινους κήπους, ανάμεσα σε προσαρμοσμένα στο τοπίο ξενοδοχεία και το μοναδικό υδροβιότοπο της Γιάλοβας … Ένας δρόμος για πεζούς, για ποδηλάτες, για ένα τοπικό mini bus, και ενδεχομένως για ήπια κυκλοφορία αυτοκινήτων…

Ο δρόμος αυτός είναι μέρος της φυσιογνωμίας, της ιστορίας και της παράδοσης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Δεν νοείται Πύλος, Γιάλοβα, Λιμάνι χωρίς αυτό το δρόμο. Και τι θα είναι η Πύλος χωρίς αυτό το δρόμο της; Θα είναι, απλά, μια πόλη αποκομμένη από ένα ζωτικό τμήμα της, τη Γιάλοβα, μια πόλη σε πολιορκία…

Κι όμως το πιο υπέροχο -δίπλα στη θάλασσα - τμήμα αυτού του δρόμου η Δημοτική Αρχή και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, σαν να ήταν προσωπική ιδιοκτησία τους αποφάσισαν να το χαρίσουν στην ΠΟΤΑ, χωρίς περίσκεψη …

Πόσο ευτυχής πρέπει να αισθάνεται ο επενδυτής, όταν οι Αρχές του παραχωρούν με τόση ευκολία δημόσιες κτήσεις και πόσο ταπεινωμένος [παρίας ή ιθαγενής] πρέπει να αισθάνεται ο κάτοικος της περιοχής ή ο ταξιδιώτης, όταν πρέπει να παρακάμψει κυκλικά [διανύοντας απόσταση 2 επιπλέον χιλιομέτρων] την περιοχή της επένδυσης και από την πίσω πόρτα - κυριολεκτικά και μεταφορικά - να εισέλθει στην πόλη;

Τι άλλο απομένει πια σε αυτή την πόλη για να χαρίσει στον επενδυτή; Μήπως να του ενοικιάσει και το κάστρο της;


Το ζήτημα του νερού


Μια επένδυση αυτού του τύπου απαιτεί, και ο επενδυτής αναζητά, τεράστιες ποσότητες νερού για τα τεράστια οικοδομικά συγκροτήματά του, τις κοινόχρηστες και τις 250 ιδιωτικές πισίνες και πολύ περισσότερο για τα τεράστια γήπεδα γκολφ. Οι ποσότητες νερού που απαιτούνται όπως αναφέρουν οι επιστημονικές μελέτες είναι συγκλονιστικές…[ ένα γήπεδο γκολφ χρειάζεται ημερησίως όσο νερό μια πόλη 12.000 κατοίκων...] και επειδή στην ίδια ουσιαστικά περιοχή κατασκευάζεται και δεύτερο γήπεδο γκολφ – αλήθεια πώς δόθηκε άδεια και για δεύτερο σε τόσο κοντινή απόσταση – δεν το πρόσεξε κανείς υπεύθυνος; - ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΥΔΡΕΥΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΌΛΗ 24000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ. Εάν υπολογίσουμε και τους 5000 επί πλέον κατοίκους, ενοίκους και προσωπικό των Ξενοδοχείων καταλαβαίνουμε για ποια εφιαλτικά νούμερα μιλάμε…

Πώς είναι δυνατόν να προμηθευτεί μια πόλη 29.000 κατοίκων τόσο νερό μέσα σε μια τόσο μικρή, τόσο ευαίσθητη, τόσο παραγωγική περιοχή;

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ, ΚΑΝΕΙΣ δεν το είδε;


Οι συνθήκες της επίτασης του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή, οι μισοξεραμένες καλλιέργειες, η έλλειψη έργων υποδομής – δεξαμενές κλπ. – για τις καλλιέργειες των παραγωγών της περιοχής, καθιστούν την φορτική πίεση – του επενδυτή – προς τους φορείς της τοπικής εξουσίας και τις τοπικές κοινωνίες έναν ΕΦΙΑΛΤΗ.

Ήδη ΤΑ ΝΕΡΆ του Κεφαλόβρυσου της Χώρας παραχωρήθηκαν, σχεδόν ολοκληρωτικά, στον επενδυτή.. ενώ ήδη εναγωνίως οι κάτοικοι ψάχνουν νερό για τις καλλιέργειές τους.

Ήδη ο Δήμος Πύλου του παραχώρησε μεγάλο μέρος ή όλο (;) το νερό του ‘Γιανούζαγα’ ...

Θέλει ο Δήμαρχος να είναι Δήμαρχος μισοπεθαμένων ιθαγενών ενώ ήδη από κοινού με τον επενδυτή προβαίνουν σε γεωτρήσεις εν είδει σαφάρι;

Οι υδρολογικές μελέτες δε για όλο το Νομό - στις οποίες προβαίνει ο επενδυτής μόνος του - μαρτυρούν το μέγεθος της ανάγκης. Μιλάει ακόμα και για μελέτες για λιμνοδεξαμενές επιφανειακών υδάτων των ρεμάτων.

Το νερό κυριολεκτικά [σαν αξία χρήσης] πετιέται στο πουθενά, ενώ θα θησαυρίζει ο επενδυτής μέσα σε ένα ολοένα και πιο υποβαθμισμένο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.

«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ»…

Ποιος μπορεί να καταλάβει τον τρόμο, την οργή και την απόγνωση που αισθάνονται οι παραγωγοί, όταν βλέπουν να τους αρπάζουν το νερό, έναντι υποσχέσεων αφηρημένων – που ευτυχώς λίγοι πια τις πιστεύουν;

ΝΕΡΟ αντί υποσχέσεων, λοιπόν; ΑΠΟ νοικοκύρης, μια υπόσχεση και μόνο για καμαριέρα ή για φύλακας;

Γιατί στην πράξη η διαχείριση της ΠΟΤΑ έχει δοθεί αλλού…

Και αντί τα εκατομμύρια της επιδότησης να μοιραστούν σε δεκάδες παραγωγούς για να γίνουν μικροί επιχειρηματίες, δόθηκαν στον ένα…

Φαίνεται πως είναι πιο εύκολο να κυβερνάς επαίτες ψηφοφόρους, αντί για ελεύθερους πολίτες…

Τελικά, αν το νερό της περιοχής ξοδεύεται για το γκαζόν του γκολφ, α] δεν οργίζεται ο κάθε παραγωγός και ο κάθε λογικός άνθρωπος; β] Γιατί ο ίδιος θα πρέπει να κάνει οικονομία στο νερό και γιατί να μην ποτίζει κάθε του καλλιέργεια; γ] Γιατί θα πρέπει να λιμοκτονεί ζώντας δίπλα σε μια περιοχή που του έχουν ιδιοποιηθεί το νερό, για να ποτίζουν τα γήπεδα του γκολφ, για ένα καπρίτσιο των πλουσίων και για να πλουτίζει έτσι ο επενδυτής;

Να πεθαίνουμε για ένα καπρίτσιο των πλουσίων; Αυτός ο εφιάλτης είναι η ΠΟΤΑ !!

Αλήθεια, θα μπορούσε ο ίδιος ή κάποιος άλλος επενδυτής να αγοράσει –θεωρητικά – όλη την Μεσσηνία;

Και ποιος θα μπορούσε να τον σταματήσει [νομικά ή πολιτικά];
Και τότε, οι πολιτικοί του νομού ποιον θα εξέφραζαν;
Και τότε θα υπήρχε, ποιο, πολίτευμα;


Δεν υπήρχε άλλος τρόπος ανάπτυξης [συμβατός με το περιβάλλον και την κοινωνία] και γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε αυτόν;

Μήπως ήδη οι κυβερνώντες κυβερνούν μια ξένη για αυτούς χώρα;

Για όλα τα παραπάνω, ΤΏΡΑ, ύστερα δηλαδή από την παρατεταμένη λειψυδρία του έτους που διανύουμε και ύστερα από την επιστημονικά αποδεδειγμένη άνυδρη εποχή στην οποία έχουμε εισέλθει, απαιτείται μαζί με όλα τα άλλα απαραίτητα δραματικά μέτρα που πρέπει να λάβουν οι τοπικές κοινωνίες και το κράτος [λιμνοδεξαμενές, εξοικονόμηση νερού κλπ] για τους παραγωγούς και τους κατοίκους, να αλλάξει άμεσα ο σχεδιασμός υλοποίησης της ΠΟΤΑ [δεν λένε και δεν γράφουν ότι έγινε και για το δημόσιο συμφέρον;]. Γι’ αυτό


ΖΗΤΑΜΕ


από τους κρατικούς φορείς, ή

1ον ] να αναλάβει ο ίδιος ο επενδυτής με δικά του έξοδα – με μονάδα αφαλάτωσης και με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – το νερό που απαιτείται τουλάχιστον για το πότισμα του γκαζόν , ή

2ον ] Που είναι και το συμφερότερο για όλους, να σταματήσουν τα έργα άμεσα και να τροποποιηθεί η μελέτη, αναφορικά τουλάχιστον με το θέμα των γηπέδων του γκολφ. Στη θέση τους να αναπτυχθούν κήποι με δέντρα της περιοχής και σχετικά με τους στόχους των υπηρεσιών των μονάδων αυτών να σχεδιαστούν εναλλακτικές λύσεις που να είναι πολύ πιο κερδοφόρες από τις νυν. Δραστηριότητες που να ταιριάζουν απόλυτα με την ιερότητα του χώρου, την αειφόρο ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της τοπικής κοινωνίας ισότιμα, με διάθεση κατανόησης και σεβασμού.

Όλα αυτά θα αναδείξουν την περιοχή και δεν θα την ισοπεδώσουν.

Η συνέχιση του σημερινού καταστροφικού μονόδρομου, είναι ατελέσφορη, αντιοικονομική και αντιοικολογική.

Βλέπει κανείς φέτος πώς γυρίζουν όλοι οι παραγωγοί με τα βυτία στα τρακτέρ μήπως και από κάποια αυτοσχέδια δεξαμενή προλάβουν να πάρουν λίγο νερό για να περισώσουν κάποια δένδρα τους, μάχη που ξέρουν πως είναι πάρα πολύ δύσκολη και σχεδόν χαμένη μέσα σε αυτές τις συνθήκες της ξηρασίας αν τους αφαιρεθεί το νερό, από την απουσία του κράτους και την ακόρεστη ανάγκη της επένδυσης για εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά νερού…

Τι μαθήματα και τι περιβάλλον παραδίδουμε στους νεότερους ;

Γιατί, όταν οι επενδυτές θα έχουν εξασφαλίσει αυτό που θέλουν – κυρίως το νερό – δεν θα σου ξαναχτυπήσουν ποτέ το χέρι στην πλάτη... [ήδη πριν καλά –καλά τελειώσουν, τα έργα υπενοικιάζονται σε πολυεθνικές…] και η ιδιοκτησία των μεγάλων εταιριών είναι τόσο ασαφής, μεταβαλλόμενη, ανώνυμη και σε τελευταία ανάλυση αδιάφορη για μας.


Ο καπεταν Βασίλης (μπορεί παλιά να τον αποκαλούσαν ο "καπετάνιος", σήμερα όμως είναι Εφοπλιστής και Επενδυτής), ο πατριώτης, το όνειρο κλπ είναι λέξεις συναισθηματικά φορτισμένες, μέχρι να πάρουν (ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ) τα οικόπεδα (ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ) και κυρίως το νερό.

ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Να παραμείνει ο υπάρχων δρόμος [Πύλου –Γιάλοβας] στην προτέρα κατάστασή του και να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις, ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι πλευρές..

Από την Κυβέρνηση και τα Κόμματα να ψηφίσουν ένα νόμο που – υπό τις παρούσες κλιματολογικές συνθήκες – να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την ίδρυση γηπέδων γκολφ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια…

Να διαφυλαχθεί η περιοχή ΝΑΤURA της περιοχής, που ήδη τώρα με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει υποβαθμίζεται σημαντικά.


Η συνείδηση όλων μας, δεν μας επιτρέπει να σωπάσουμε.


Ας σκεφτούν οι αρμόδιοι και οι πολιτικοί ότι ο εγωισμός και η μονομανία δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν και ότι εδώ πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου εκείνων οι οποίοι τους ψήφισαν.



ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΤΩΡΑ.

ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ !!



9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008



ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

13 Οκτ 2008

ΟΧΙ στην κατασκευή γηπέδου γκολφ
και «τουριστικών καταλυμάτων» στις Νηές Μαγνησίας.

Κίνηση Πολιτών Σούρπης (ΚΙ.ΠΟ.Σ)
Οικολόγοι – Πράσινοι
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»

Δελτίο Τύπου Αλμυρός 13/10/2008

Πληροφορίες: Χρ. Καραζούπης 6972-098613


Συνάντηση εργασίας Οικολογικών Οργανώσεων, ενάντια στη κατασκευή γηπέδου γκολφ και «τουριστικών καταλυμάτων» στις Νηές.

Συναντήθηκαν στα γραφεία της Εν Δράσει οι παραπάνω φορείς και συζήτησαν τις εξελίξεις που αφορούν την δρομολογούμενη κατασκευή γηπέδου γκολφ και «τουριστικών καταλυμάτων» στις Νηές.
Μετά την αλληλοενημέρωση μεταξύ των φορέων, οι οποίοι σημειωτέον, ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν τον αγώνα ενάντια σ΄ αυτή τη καταστροφή του περιβάλλοντος, στο μοναδικό τοπίο ομορφιάς στις Νηές, με τριήμερη κατασκήνωση διαμαρτυρίας τη Πρωτομαγιά του 2006, διαπίστωσαν ότι:
Α) Υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις επιστημονικά αποδεδειγμένες και συνοψίζονται ως εξής:
-Ένα γήπεδο γκολφ χρειάζεται ετησίως 10 έως 15.000 κ.μ νερό/εκτάριο, όσο δηλαδή νερό χρειάζεται μία πόλη 15.000 κατοίκων για ύδρευση και το μεταλλαγμένο γκαζόν που καλλιεργείται χρειάζεται τόνους λιπασμάτων και φαρμάκων, γι’ αυτό η ανησυχία για την καταστροφή του περιβάλλοντος τείνει να γίνει βεβαιότητα, με την ρύπανση υδροφόρων στρωμάτων και επιφανειακών υδάτων.
- Η αφαίρεση φυτοκάλυψης (στη συγκεκριμένη περίπτωση κοπή ελαιόδενδρων), εκθέτει το έδαφος σε διάβρωση και ερημοποίηση.
- Διαταραχή πανίδας -χλωρίδας από λιπάσματα και αγροχημικά ή μεταλλαγμένο γρασίδι.
- Επιπτώσεις σε βιολογικές καλλιέργειες.
-Ευτροφισμός παράκτιων, παραλίμνιων, παραποτάμιων περιοχών.
-Βιοσυσώρευση τοξικών ουσιών σε φυτά που τελικά καταλήγουν στον άνθρωπο που τα καταναλώνει.
-Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία : ναυτία, πονοκέφαλοι, δερματοπάθειες, αλλεργικά σοκ, αναπνευστικά και πνευμονικά προβλήματα, τοξικότητα νερού (βαρέα μέταλλα), μεταλλαγμένα.
-Οικονομικές επιπτώσεις: ο πληθωρισμός και η ανεπάρκεια υποδομών, συνεπάγονται αύξηση κόστους διαβίωσης, γης και κατοικίας.
-Σύγκρουση με επιχειρήσεις που στοχεύουν σε άλλα τμήματα της τουριστικής αγοράς που απαιτούν άλλη ποιότητα περιβάλλοντος (φυσιολατρικός, περιηγητικός, ιστορικός, πολιτιστικός…)
-Ζημιές στη γεωργία από την υπεράντληση νερού.
Β) Οι πολίτες της Σούρπης έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης.
Γ) Το θέμα έχει ξεφύγει από το τοπικό ενδιαφέρον απασχολεί το Πανελλήνιο και εξελίσσετε σε ΝΕΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Δ) Πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «επένδυσης» που έχουν αναδειχθεί και αποδειχθεί ήδη από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τους Πολίτες της Σούρπης, έχουν προκύψει σοβαρά στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και για το «νόμιμο» και «ηθικό» της αγοροπωλησίας.
Ε) Όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία, (πωλητές, αγοραστές, ενδιάμεσα πρόσωπα, Φυσικά ή Νομικά), κάτι έχουν κρύψει ή έχουν δώσει παραπλανητικές γνωμοδοτήσεις ή βεβαιώσεις…κ.λ.π.
Ζ) Η πρόσφατη αποβολή μας από το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Κλιματική Αλλαγή που ήδη συντελείται, οι εξελίξεις στη Μονή Βατοπεδίου, επιβάλει σ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι αποφασιστικοί, χωρίς καμία έκπτωση για τις τυχόν αδειοδοτήσεις που ζητήθηκαν ή θα ζητηθούν από την «επενδύτρια» εταιρία.

Μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:
Α) Περαιτέρω ενημέρωση όλων των Πολιτικών Κομμάτων, Δημοσίων Φορέων και σε όποιους δείξουν ενδιαφέρον.
Β) Να γίνει γραπτή έκκληση στον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, για τη ματαίωση της αγοροπωλησίας και την επιστροφή των κτημάτων στους φυσικούς δικαιούχους, στους πολίτες της Σούρπης, καθότι η εκκλησιαστική περιουσία ανήκει και στο λαό και δεν μπορεί η εκκλησία να τη διαχειρίζεται «εν λευκώ».
Γ) Προσφυγή των φορέων στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
Δ) Οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση, θα συναντιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να ενημερώνονται μεταξύ τους και στη συνέχεια να ενημερώνουν όλους τους Πολίτες, για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η «επένδυση» στο Περιβάλλον της περιοχής και όχι μόνο.
-Τέλος οι Περιβαλλοντικοί Φορείς και η Κοινωνία των Πολιτών θα παρακολουθούν από κοντά την πορεία αυτής της υπόθεσης, και με τα στοιχεία που ήδη έχουν στη κατοχή τους, μαζί με αυτά που αναδεικνύονται στην πορεία αυτής της υπόθεσης, είναι πεισμένοι ότι θα οδηγήσουν τελικά στη ματαίωση αυτών των καταστρεπτικών σχεδίων, που απεργάζονται άλλοι για εμάς χωρίς εμάς και θα επικρατήσει το «Νόμιμο» και το «Ηθικό»

9 Οκτ 2008

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επαναφέρει για διαβούλευση σε ακόμα χειρότερη εκδοχή το αναχρονιστικό «Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό», οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και πολλοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς (όπως φάνηκε και από την ημερίδα διαλόγου που οργάνωσαν στα Χανιά), τονίζουν ότι απαιτείται αλλαγή στον Τουρισμό προς μία οικολογική κατεύθυνση.


Αντί να προσθέσουμε 1 εκατομμύριο παραθεριστικές κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα υδροβόρου γκολφ στις λιγοστές φυσικές περιοχές που απέμειναν, πρέπει να διδαχθούμε τόσο από τα παλαιότερα λάθη μας όσο και από τα λάθη των άλλων χωρών που τώρα γκρεμίζουν για να ελευθερώσουν τις αποπνικτικά τσιμεντοποιημένες ακτές τους. Απαιτούνται έκτακτα μέτρα για αντιμετώπιση των πιο ακραίων περιβαλλοντικών και κοινωνικών / οικονομικών επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποστήριξης με την βοήθεια και οικονομικών εργαλείων δίκαιων, βιώσιμων και οικολογικών μορφών τουρισμού την εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο 3ήμερων δραστηριοτήτων στο Νομό Χανίων στις 3-5 Οκτωβρίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργάνωσαν:

- Ημερίδα με τίτλο «Τουρισμός & Οικολογία» στα Χανιά, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 22 φορέων αλλά και πολλοί ενεργοί πολίτες, ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις για έναν οικολογικό Ελληνικό Τουρισμό μέσα από το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

- Επισκέψεις σε περιοχές και συναντήσεις με φορείς του Νομού Χανίων, ώστε να συζητηθούν προτάσεις και πολιτικές για θέματα που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης του νομού και στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων. Κλιμάκια των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενα από μέλη της Γραμματείας και της Πολιτικής Κίνησης Χανίων επισκέφθηκαν την Παρασκευή 3/10:

· την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔΗΣΑ) καθώς και το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ Ακρωτηρίου Χανίων και συζήτησαν αναλυτικά για την βελτίωση του σχεδιασμού και των προγραμμάτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και της κομποστοποίησης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα απορρίμματα που καταλήγουν για ταφή

· τον Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Δήμαρχο Χανίων, Κυριάκο Βιρβιδάκη

· τον Δήμαρχο και τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ακρωτηρίου, όπου συζητήθηκαν θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, των λατομείων, των αμερικανικών βάσεων και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

· τον Δήμο Ινναχωρίου όπου έγινε συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο και πολλούς κατοίκους της περιοχής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράσανε την αμέριστη συμπαράστασή τους στους αγώνες του Δήμου και των πολιτών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευομένων περιοχών με βάση την πρόταση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, παρά τις απαράδεκτες πιέσεις από βουλευτές και διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Επισκέφτηκαν μάλιστα, μαζί με εκπροσώπους του Δήμου, το Ελαφονήσι (που είναι ενταγμένο στο δίκτυο περιοχών Natura), ώστε να δουν από κοντά τις προσπάθειες του Δήμου για προστασία και διαχείριση της περιοχής με τρόπο που θα είναι προς όφελος όλης της τοπικής κοινωνίας. Το Σάββατο 4/10, εκτός από την πολύ γόνιμη ημερίδα για τον «τουρισμό και την οικολογία», εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκαν με τον Νομάρχη Χανίων κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, με τον οποίον συζήτησαν αναλυτικά για τα προβλήματα που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία και πιθανές πρωτοβουλίες και λύσεις, όπως η προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών ώστε να αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη του νομού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνικά αναγκαίων οικονομικών δραστηριοτήτων, την προώθηση Προεδρικού διατάγματος και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής του Λαφονησίου, τη βελτίωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, την τήρηση της νομοθεσίας σε σχέση με τα Λατομεία Καντάνου & Ακρωτηρίου αλλά και την προώθηση μονάδων ανακύκλωσης μπάζων για την προμήθεια πρώτων υλών γα τις οικοδομές, την προστασία και βιώσιμη διαχείριση της παραλίας των Αγίων Αποστόλων, την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου για χρήση ως χώρος πρασίνου, την ιεράρχηση της διαχείρισης των νερών με έμφαση στην μείωση της σπατάλης, την προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών να συμμετάσχουν με αποτελεσματικό τρόπο στην συμμετοχική διακυβέρνηση των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το σχεδιαζόμενο ηλιοθερμικό πάρκο στο Ακρωτήρι. Επίσης, συζήτησαν για τους ποδηλατόδρομους (υπό κατασκευή σε τμήμα του βορ. οδικ. άξονα), τον ίδιο τον βόρειο οδικό άξονα αλλά και την πρόταση των ΟΠ για και σιδηροδρομικό άξονα Κρήτης.

8 Οκτ 2008

Τεράστιες ελλείψεις νερού διαπιστώνουν οι επιστήμονες. Θα φτιάξουμε γήπεδα γκολφ;

Τη διαπίστωση ότι λιγοστεύει συνεχώς η ποσότητα του επιφανειακού και υπόγειου νερού στη Στερεά Ελλάδα κατέθεσαν το πρωί σε ημερίδα στους Δελφούς ειδικοί επιστήμονες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη μελέτη διαχείρισης των υδάτων στο υδατικό διαμέρισμα που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας.

Πρόκειται για τη μελέτη που έχει προωθήσει σε δημόσιο διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως υπογραμμίστηκε, στη συγκεκριμένη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει το 7ο υδατικό διαμέρισμα και καλύπτει τους νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Εύβοιας και ένα μικρό τμήμα της Αττικής, το συνολικό έλλειμμα σε νερό για όλες τις ανάγκες προσδιορίζεται στο 11,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει έλλειμμα νερού που υπολογίζεται στα 143 εκατομμύρια κυβικά κάθε χρόνο.

Οι μελετητές σημείωσαν ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις υπάρχουν στην περιοχή της Λιβαδειάς και της Θήβας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελλείψεις προσεγγίζουν ακόμη και το 60% των αναγκών. Στη μελέτη διαπιστώνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση του νερού σε συνδυασμό με συμπληρωματικά έργα αποθήκευσης σε όλη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το σύνολο των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που μετείχαν στη συνάντηση υπογράμμισαν ότι χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις ώστε να ανατραπεί το κλίμα, προσδιορίζοντας από τη μια πλευρά τα έργα που θα πρέπει να γίνουν και μάλιστα προσέδωσαν άμεσο χαρακτήρα και από την άλλη πλευρά τις πολιτικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άρδευση. Οι αλλαγές στις καλλιέργειες αλλά και οι αλλαγές στους τρόπους άρδευσης είναι από τα σημαντικότερα σημεία τα οποία κατατέθηκαν. (ΑΠΕ)

20 Σεπ 2008

Υπολογισμούς χωρίς τον ξενοδόχο
στην υπόθεση της μεγάλης Τουριστικής Επένδυσης

Ποιοι πιέζουν τον Υφυπουργό κ. Κιλτίδη για τις χαριστικές γνωμοδοτήσεις και τους ύποπτους αποχαρακτηρισμούς σε 12.000 στρέμματα στον Έξαρχο Αταλάντης

http://laminews.blogspot.com



Υπολογισμούς χωρίς τον ξενοδόχο έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης πώς σκέφτονται να κάνουν στον Έξαρχο Αταλάντης. Εκεί που πίστευαν ότι όλα είναι έτοιμα και ποιες ήταν οι τελευταίες λεπτομέρειες μέχρις ότου ξεκινήσει η επένδυση, εκεί που πίστευαν ότι από την αρχή του 2008 θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει το πρώτο στάδιο τώρα το ένα μετά το άλλο αποκαλύπτονται τα αγκάθια.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Γεωργίας αναγκάστηκε να προσφύγει σε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «σέντρα» για να καμφθεί η αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων που δεν θέλουν να σκέπτονται ότι θα μπορούσε να κάνουν πίσω στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για να παρακάμψουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη και 8 ή 10 χρόνια που απαιτούνται για την δικαστική εκκαθάριση δείχνουν να λύνουν το θέμα με μια γνωμοδότηση σαν αυτές που είναι στην επικαιρότητα με την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Άλλωστε μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί αρκετές κυβερνητικές παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα και έχει αποτυπωθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των κυβερνητικών παραγόντων για την εξέλιξή του.

Το ότι αλλά πίστευαν ακόμη και οι αρμόδιοι στα υπουργεία κ.ά. βρήκαν μπροστά τους προκύπτει αβίαστα από την απάντηση που δόθηκε ενάμιση χρόνο πριν στο βουλευτή της Ν.Δ. Ηλία Καλλιώρα από το υπουργείο Τουρισμού που συνοδευόταν από έγγραφο της «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ» που είχε αναλάβει ως σύμβουλος στη συγκεκριμένη επένδυση.
Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια σε σχέση και με τους χρόνους και με την οργάνωση αλλά και με τις προβλέψεις οι αρμόδιοι έλεγαν τότε στην απάντησή τους:

«Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξάρχου και σε έκταση 12.500 στρεμμάτων περίπου, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης – συγκροτήματος «Atalanti Hills», συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. € και συνολικού χρονοδιαγράμματος 20 χρόνια (2008-2028). Η εν λόγω επένδυση, που θα έχει αγροτουριστικό χαρακτήρα, αναμένεται να μετατρέψει την περιοχή σε Golf Destination, δεδομένου ότι στην έκτασή της θα περιλαμβάνει: 1) 3 γήπεδα γκολφ 18 οπών και περίπου 700 στρεμμάτων έκαστο, 2) 3 ξενοδοχεία 5* με συνολικά 1.500 περίπου κλίνες, 3) συνεδριακό κέντρο 800 θέσεων, 4) τουριστικά χωριά 5.000 κατοικιών, 5) Ακαδημία γκολφ, 6) Ιππικό Κέντρο, 7) συγκρότημα με γήπεδα τένις (το ένα για 800 θεατές), 8) Πολιτιστικό Κέντρο που θα περιλαμβάνει ανοιχτό θέατρο 700 θέσεων, 9) χωριό περιπέτειας για παιδιά, 10) βοτανικό λόφο, 11) εκτεταμένες βιολογικές καλλιέργειες και επιλεγμένες εκτροφές, 12) water park, 13) Αθλητικό Κέντρο, 14) Κέντρο Σκοποβολής και τέλος, 15) Ελικοδρόμιο.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ανωτέρω επένδυση, εκτός των άλλων, αναμένεται να: α) δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας (τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας), β) πολλαπλασιάσει το εισόδημα της περιοχής, γ) εκσυγχρονίσει τις τουριστικές υποδομές της περιοχής, δ) αναδιαρθρώσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν όχι μόνο της περιοχής Αταλάντης αλλά και ολόκληρου του Νομού και της Περιφέρειας, ε) αναβαθμίσει την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών αναψυχής, στ) επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στην περιοχή και το Νομό, ζ) προστατέψει και να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής, η) προσελκύσει αλλοδαπούς τουρίστες υψηλών εισοδημάτων.»

Σχόλιο Lamianews: Σήμερα όμως τα πράγματα ξεδιπλώνονται διαφορετικά. Δεν φτάνουν μόνο η καλή θέληση των ενδιαφερομένων, να φτάνουν τα σχέδια ούτε οι προθέσεις, δεν φτάνουν τα χρήματα αλλά χρειάζεται και πολύ «σπρώξιμο» από κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες όλων των επιπέδων. Που δεν είναι τυχαίο αυτή η υπόθεση θέλει παρόμοιους χειρισμούς με αυτούς που σημαδεύουν την επικαιρότητα με τις εκτάσεις του Βατοπεδίου. Την ώρα που κατηγορούνται κυβερνητικά στελέχη οι χαριστικές πράξεις, την ώρα που κατηγορούνται υπηρεσιακοί παράγοντες για στρατευμένες ερμηνείες μοιάζει τουλάχιστον αφελές το επιχείρημα του κ. υφυπουργού που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση να θολώσει τα νερά με μοναδική αναφορά στις πιέσεις των κατοίκων και των φορέων. Άραγε αρκούν από μόνες τους αυτές οι πιέσεις;

Τα πράγματα δείχνουν να είναι περισσότερο σύνθετα απ' όσο παρουσιάζονται. Μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί παρότι έχουν δείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους ο Δούκας, ο Κιλτίδης, ο Σπηλιωτόπουλος, ο Χειμάρας, ο Σκορδάς, όλοι οι Βουλευτές του νομού που προσδοκούν να πάρουν ένα κομματάκι και τους διορισμούς, οι δήμαρχοι και οι παράγοντες της Λοκρίδας, αφού έχουν πάρει σαφείς υποσχέσεις.

Έχουν μεταβληθεί σε λιοντάρια κάποιοι αυτοδιοικητικοί γιατί πήραν κάποιες δουλίτσες και άλλοι γιατί πήραν υποσχέσεις για μελλοντικές δουλειές… Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα ευρώ και κάποια τραπέζια μπούκωσαν αρκετά διακομματικά στόματα και βαφτίζουν την ρεμούλα σε ανάπτυξη. Αλλαγές σε αυτές τις πιέσεις και σε αυτή την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς αναφέρονταν ο κ. υφυπουργός στις δηλώσεις του;

18 Σεπ 2008

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς έναντι του Δημοσίου και το θέμα του χαρακτήρα της έκτασης των 12.500 στρεμμάτων στον Έξαρχο δεν έχει λυθεί

Να τι λέει το Δασαρχείο
σε απάντησή του στους Οικολόγους Πράσινους


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Αταλάντη 15-09-2008
Αριθμ Πρωτ: 71878/4056



Ταχ. Δ/νση : Θεµιστοκλέους 4.
Ταχ. Κώδικας : 35200
TELEFΑΧ : 2233023104
Πληροφορίες : Ι Πατούλης
Τηλέφωνο : 2233022171


ΠΡΟΣ: Πολιτική Κίνηση
Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων
Κο Σταµέλο Στέφανο Πλούτωνος 1 35100
ΛΑΜΙΑ

ΚΟΙΝ: Δ/ΝΣΗ ΔAΣΩN Ν. ΦΘ/ΔΑΣ ΛΑΜΙΑ


ΘΕΜΑ : Παροχή στοιχείων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς έκτασης στην περιοχή Δ.Δ Εξάρχου Δήµου Αταλάντης
ΣΧΕΤ 1) Η µε χωρίς ηµεροµηνία αίτηση της Πολιτικής Κίνησης Φθιώτιδας των Οικολόγων η οποία έλαβε τον 46135/2555/23-6-2008 αριθµό πρωτοκόλλου Της Υπηρεσίας µας.
2) Η αριθ πρωτ 61257/3468/2-9-2008 Δ/γη Δ/νσης Δασών Ν. Φθ/δας .


Σε απάντηση της ανωτέρω (1) σχετικής αιτήσεως σας και σε εκτέλεση της ανωτέρω (2) σχετικής Δ/γης Δ/νσης Δασών Ν. Φθ/δας για την παροχή στοιχείων που διαθέτει η Υπηρεσία µας, σχετικά µε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον χαρακτήρα έκτασης 12.500 στρεµµάτων στην περιοχή Δ.Δ Εξάρχου Δήµου Αταλάντης και τις ενέργειες της Υπηρεσίας µας, σας πληροφορούµε τα εξής:
1. Την 12-5-2005 υπεβλήθη στην Υπηρεσία µας, αίτηση της Κας Ελένης Συζ Κω/νου Πανάγου, θυγατέρας Σωτηρίου Βελέντζα, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου Κου Δελαβέκουρα, για την χορήγηση βεβαίωσης από την οποία να προκύπτει ότι για την έκταση, όπως αυτή προσδιορίζεται στο συνηµµένο της αίτησης τοπογραφικό διάγραµµα, συνολικού εµβαδού 12.364,04 στρεµµάτων και βρίσκεται στην περιοχή του Δ.Δ Εξάρχου του Δήµου Αταλάντης, δεν έχουν εφαρµογή οι δ/ξεις της δασικής νοµοθεσίας, σχετικά µε τον χαρακτηρισµό της, σύµφωνα µε το άρθρο 1 παρ 7 του Ν 3147/2003.
2. Η Υπηρεσία µας, αφού υπέβαλε σχετικά ερωτήµατα προς την Δ/νση Aγpoτικής Ανάπτυξης, Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας προκειµένου να διασαφηνισθούν ορισµένοι παράµετροι της υπόθεσης, αρµοδιότητας της προαναφερόµενης Υπηρεσίας, τα οποία απαντήθηκαν µε το αριθ πρωτ 2204/17-2-2006 έγγραφο της, τελικά εξέδωσε το µε αριθ' πρωτ 557/14-3-2006 απαντητικό έγγραφο προς τον Κο Δελαβέκουρα, πληρεξούσιο δικηγόρο των Κληρονόµων Βελέντζα, σύµφωνα µε το οποίο ο χαρακτήρας της προαναφερόµενης έκτασης, δηλαδή αν εµπίπτει ή όχι στις δ/ξεις της δασικής νοµοθεσίας και σε ποια κατηγορία εκτάσεων ανήκει, θα επιλυθεί οριστικά µόνο µε την έκδοση πράξης χαρακτηρισµού, σύµφωνα µε το άρθρο 14 του Ν 998/1979 .
3. Στη συνέχεια εξεδόθη το µε αριθ πρωτ 11996/11-7-2006 έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Τµήµα Πολιτικής Γής, της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθ/δας, προς την Εταιρεία “Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μ.Ε.Π.Ε”, το οποίο κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία µας, και από το οποίο ενηµερωθήκαµε ότι για την προαναφερόµενη έκταση είχαν συνταχθεί συµβόλαια αγοροπωλησίας από τους προηγούµενους φερόµενους ως ιδιοκτήτες της έκτασης, κληρονόµους Βελέντζα προς την προαναφερόµενη Εταιρεία.
4. Στις 15-9-2006 υπεβλήθη αναφορά αρµοδίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας µας, για την σε ορισµένα σηµεία της προαναφερόµενης έκτασης διενέργεια εργασιών όπως προετοιµασία για περίφραξη της, γεωτρήσεις κ.α
5. Ύστερα από τα ανωτέρω ήρθαµε σε επικοινωνία µε τον διαχειριστή της Εταιρείας “Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μ.Ε.Π.Ε” Κο Σαββίδη Γεώργιο , τον οποίο ενηµερώσαµε προφορικά ότι θα πρέπει να σταµατήσουν οι εργασίες αυτές καθόσον η Υπηρεσία µας είναι υποχρεωµένη να υποβάλλει ερώτηµα, ιεραρχικά, προκειµένου να διασαφηνισθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης αλλά και για το ότι οι οποιεσδήποτε εργασίες σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα θα πρέπει να τύχουν έγκρισης, σύµφωνα µε τις δ/ξεις της ισχύουσας νοµοθεσίας. Πράγµατι υποβάλαµε το αριθ πρωτ 4803/12-12-2006 ερώτηµα µας, ιεραρχικά, προς το Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Στην συνάντηση που είχαµε µε τον Κο Σαββίδη Γεώργιο, ενηµερωθήκαµε προφορικά ότι στην έκταση αυτή των 12.343,04 στρεµµάτων προγραµµατίζεται από την προαναφερόµενη εταιρεία να γίνουν ξενοδοχειακά συγκροτήµατα, παραθεριστικές κατοικίες γήπεδα γκολφ Κ.α Κατόπιν αυτού υποβάλαµε το αριθ πρωτ 4803/12-12-2006 ερώτηµα µας, ιεραρχικά, προς το Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
6. Στην συνέχεια στην Υπηρεσία µας απεστάλη το από 10-1-2007 έγγραφο της Εταιρείας "Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μ.Ε.Π.Ε", το οποίο είναι ουσιαστικά απάντηση στο προαναφερόµενο έγγράφο µας µε αριθ πρωτ 4803/12-12- 2006, και µε το οποίο εν ολίγοις υποστηρίζεται ότι η προαναφερόµενη έκταση είναι ιδιωτική έκταση, µη εµπίπτουσα στις δ/ξεις της δασικής νοµοθεσίας. Το έγγραφο αυτό µεταξύ άλλων κοινοποιήθηκε και στο Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
7. Το ερώτηµα που υπέβαλε η Υπηρεσία µας µε το προαναφερόµενο έγγραφο της, υπεβλήθη ιεραρχικά στο Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, µε τα αριθ 5374/19-12-2006 έγγραφο Δ/νσης Δασών Ν. Φθ/δας και αριθ πρωτ 5905/22-12¬2006 έγγραφο Δ/νσης Δασών Π.Σ.Ε .
8. Το Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων δια της Δ/νσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος απάντησε στα ανωτέρω αναφερόµενα έγγραφα µε το αριθ 105796/15-2-2007 έγγραφο του, από το οποίο προκύπτει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης δεν έχει λυθεί έναντι του Δηµοσίου καθώς επίσης ότι δεν έχει λυθεί το θέµα του χαρακτήρα της έκτασης και το αν αυτή εµπίπτει ή όχι στις Δ/ξεις της δασικής νοµοθεσίας και εν πάση περιπτώσει δεν εµπίπτει στις δ/ξεις του Ν 3147/2003, όπως υποστηρίζει η εταιρεία.
9. Σε αντίκρουση του ανωτέρω αναφεροµένου εγγράφου του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, εν είδη ιεραρχικής προσφυγής, η εταιρεία ΛΟΚΡΟΣ MONOΠPOΣΩΠΗ Ε.Π.Ε υπέβαλε προς το Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων το µε αριθ πρωτ 1277/13-4-2007 έγγραφο της µε το οποίο υποστηρίζει τις θέσεις της. Απάντηση του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων στο προαναφερόµενο έγγραφο της εταιρείας δεν έχει κοινοποιηθεί ακόµη στην Υπηρεσία µας .
10. Επίσης µετά από αίτηµα της εταιρείας ΡΟΚΑΣ Α.Ε, Γραφεία Δοξιάδη, τα οποία έχουν αναλάβει την µελέτη του Γ.Π.Σ Αταλάντης, για την παροχή στοιχείων για την ίδια έκταση εξεδόθη το µε αριθ πρωτ 57593/3160/25-7-2008 έγγραφο της Υπηρεσίας µας.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
1. Το αριθ πρωτ 2204/17-2-2006 έγγραφο Ν.Α.Φ , Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης.
2. Το αριθ πρωτ 557/14-3-2006 έγγραφο Δασαρχείου Αταλάντης .
3. Το αριθ πρωτ 11996/11-7-2006 έγγραφο Ν.Α.Φ ,Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης.
4. Το αριθ πρωτ 4803/12-12-2006 έγγραφο Δασαρχείου Αταλάντης.
5. Το από 10-1-2007 έγγραφο της Εταιρείας" Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μ.Ε.π.Ε ..
6. Το αριθ 5374/19-12-2006 έγγραφο Δ/νσης Δασών Ν. Φθ/δας. 7.Το αριθ πρωτ 5905/22-12-2006 έγγραφο Δ/νσης Δασών π.Σ.Ε .
8.Το αριθ 105796/4843/15-2-2007 έγγραφο Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
9.Το µε αριθ πρωτ 1277/ 13-4-2007 έγγραφο της εταιρείας ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.
10.Το µε αριθ πρωτ 57593/3160125-7-2008 έγγραφο της Υπηρεσίας µας.


Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Δασολόγος με Α' βαθμό

Βατοπέδι στη Λοκρίδα

Από την Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ και το lamianews

Έτοιμος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να υπογράψει για να παραχωρηθεί έκταση 12.000 περίπου στρεμμάτων στον Έξαρχο της Λοκρίδας για την εγκατάσταση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δείχνει ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Κιλτίδης που σύμφωνα

με δηλώσεις του βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Την ίδια στιγμή στις ίδιες δηλώσεις του ο κ. Κιλτίδης φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την υπόθεση που έχει σχέση με τη διαμάχη στην Άνω Αγόριανη, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος παρέπεμψε την υπόθεση για γνωμοδότηση στο νομικό συμβούλιο του κράτους. Αυτά προκύπτουν από συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κιλτίδης χθες το πρωί στο ΣΚΑΪ, όπου ανάμεσα σε άλλα θέματα αναφέρθηκε και στα δύο αυτά αγκάθια της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Κιλτίδη ιδιαίτερα για το θέμα της Άνω Αγόριανης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα και γι' αυτό τον παρέπεμψε στον νομικό συμβούλιο του κράτος. Όμως από εκεί και μετά γεννιούνται μια σειρά από ερωτήματα που αφού το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε άλλη φάση της διαδικασίας στη λεγόμενη "Επιτροπή αποτερματισμού" η οποία πρέπει να αναζητήσει και να βρει τα όρια της δασικής και μη δασικής έκτασης. Η συγκεκριμένη επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει και έτσι η κίνηση του κ. Κιλτίδη έχει προκαλέσει ακόμη και σε νομικούς που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί, ούτε το ερώτημα το οποίο έχει υποβληθεί στην πάροδο του νομικού συμβουλίου του κράτους. Πρόκειται ωστόσο για μια υπόθεση που έρχεται από τον περασμένο αιώνα και έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των δήμων Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδας.

Έτοιμος για υπογραφή


Στις πιέσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής απέδωσε ο κ. Κιλτίδης την πρόθεσή του να προχωρήσει στην υπογραφή παρά την άρνηση των υπηρεσιακών παραγόντων να συνηγορήσουν. Πρόκειται για μια υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε ο ίδιος προσωπικά αφού έκανε ειδική επίσκεψη πριν από έξι μήνες περίπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις του είχε κρατήσει συγκεκριμένες αποστάσεις από όλες τις απόψεις κάτι όμως που φαίνεται ότι ανετράπη το μεσοδιάστημα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κιλτίδη είναι θέμα χρόνου το να πέσουν οι υπογραφές και να διαγραφούν δύο βασικά θέματα που απασχολούν τη διοικητική ιεραρχία του υπουργείου του. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για έκταση η οποία πέρασε στα χέρια ιδιωτών χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα το δημόσιο και ιδιαίτερα το Υπουργείο Γεωργίας να αναγνωρίσει την κυριότητα της. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας μέχρι σήμερα περισσότερα από δέκα χιλιάδες στρέμματα θεωρούνται ως δημόσια δασικά.

Για να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει καταρχήν το Υπουργείο Γεωργίας να κάνει πίσω στο ιδιοκτησιακό θέμα όπως επίσης θα πρέπει να κάνει πίσω και σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης έκτασης. Το αίτημα που έχει τεθεί από την πλευρά των επενδυτών είναι να αναγνωρισθεί η ιδιοκτησία τους από την πλευρά του υπουργείου όπως επίσης να αποχαρακτηριστούν από δασικά και να θεωρηθούν τα 10.000 στρέμματα ως γεωργική έκταση και έτσι να υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις που θα μπορέσει αυτή η έκταση να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση των εγκαταστάσεων. Μέχρι σήμερα το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων στη διοικητική ιεραρχία του Υπουργείου Γεωργίας είχαν σαφέστατα αντίθετη άποψη και τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν προκύπτει από πουθενά, ενώ οι ίδιες υπηρεσίες έχουν αλλάξει άποψη. Το μόνο ενδεχόμενο που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση και ουσιαστικά κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας είναι η προσφυγή του υπουργού στο νομικό συμβούλιο του κράτους, έτσι ώστε να εκδοθεί κάποια γνωμοδότηση εάν γίνει αποδεκτή από την πλευρά του υπουργείου, τρέχουν οι παρεπόμενες διαδικασίες λύσης και πέφτουν οι υπογραφές με αποτέλεσμα 12.000 περίπου στρέμματα να περάσουν ελεύθερα στους επενδυτές για την ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Το δεύτερο Βατοπέδι

Την πεπατημένη μετά το Βατοπέδι δείχνουν να ακολουθούν τα κυβερνητικά στελέχη αφού και στην περίπτωση των 12.000 στρεμμάτων του Έξαρχου παρακάμπτουν τις υπηρεσίες μέσα από γνωμοδοτήσεις τις οποίες κάνουν αποδεκτές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν δύο γνωμοδοτήσεις.

Η μια αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση αν πέσουν οι υπογραφές τότε αυτές ξεπερνούν κάθε όριο διευκόλυνσης. Να θυμίσουμε ότι η παρόμοια περίπτωση με την λατομική περιοχή, αν και όλες οι πλευρές γνώριζαν ότι το ελληνικό δημόσιο θα χάσει την συγκεκριμένη έκταση, οδήγησαν τα πράγματα στη δικαιοσύνη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και δεν αποκλείεται αν βεβαίως χάσει τη δίκη, σε δεύτερο βαθμό να προχωρήσει σε αναίρεση.

Εδώ το ίδιο το υπουργείο μέσα από τις εντολές που δίνει τιμωρεί μια ολόκληρη πόλη και συγχρόνως και την επιχειρηματικότητα σε αυτή την πόλη. Αντίθετα για την διευκόλυνση των επενδυτών βρέθηκε τρόπος για να μην συρθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, που θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο για να την διερευνήσουν. Αν βέβαια σκεφτεί κάποιος ότι όλη αυτή η πρακτική γίνεται εν ονόματι της πίεσης των φορέων της περιοχής τους οποίους χρησιμοποιούν για προκάλυμμα τότε αποκαλύπτονται μια σειρά από πράγματα, αφού το ίδιο το υπουργείο δεν κατανοούσε με τίποτα τις πιέσεις μιας ολόκληρης πόλης και του συνόλου των φορέων και επέβαλε να οδηγηθούν τα πράγματα στη δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή και μόνο ο χαρακτηρισμός του μεγαλύτερου τμήματος της έκτασης πέρα από το ιδιοκτησιακό, αφήνει αρκετά θέματα και δημιουργεί ήδη συνθήκες ενός νέου σκανδάλου που βεβαίως αναμένεται να ξεδιπλωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το καρέ της παρανομίας

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αφού από την πλευρά του δασαρχείου θεωρείται και δημόσια και δασική εντούτοις οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας άγνωστο για ποιο λόγο προχώρησαν στην αδειοδότηση και στην ανόρυξη γεωτρήσεων παρά το γεγονός ότι αμφισβητείται ακόμη η συγκεκριμένη έκταση. Την ίδια στιγμή και μόνο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ελλειμματική σε νερό, και μόνο το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να εφαρμόζονται και στις γεωτρήσεις των αγροτών εν τούτοις άγνωστο για ποιο λόγο η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα. Συγχρόνως πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία τα οποία έχουν υποβληθεί θεωρούνται αμφιλεγόμενα επιστημονικά και το κυριότερο ιδιαίτερα αποσπασματικά μιας και στη ευρύτερη περιοχή η έλλειψη νερού είναι καθοριστική. Να θυμίσω ότι πρόσφατα οργανώθηκε επιστημονική ημερίδα στην Αταλάντη που αν και δεν έγιναν συγκεκριμένες αναφορές σε αυτό το θέμα εντούτοις από τα χείλη του προέδρου της επιτροπής κατά της ερημοποίησης έγινε σαφέστατη περιγραφή των επιπτώσεων από μια τέτοια δραστηριότητα. Η κίνηση του υφυπουργού κ. Κιλτίδη σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες αποφάσεις που στο μεσοδιάστημα έχουν προκύψει προκαλεί έναν έντονο προβληματισμό σε όλους όσοι έχουν γνώση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

12 Σεπ 2008

Κάποιοι στην Αταλάντη ονειρεύονται γήπεδα γκολφ ...


SΟS για τη λειψυδρία σε όλη τη χώρα
Αρνητικό ρεκόρ επταετίας στα αποθέματα της Αθήνας, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν εξάντληση αν συνεχιστεί η ανομβρία

εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 12/9/2008
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας chkaranikas@dolnet.gr

Αρνητικό ρεκόρ 7ετίας σημειώνουν τα αποθέματα νερού της πρωτεύουσας, πέφτοντας κάτω από τα επίπεδα της τελευταίας ξηρασίας του 2002. Παράλληλα, από το Κιλκίς έως τη Ρόδο το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει «ποτίσει» για τα καλά την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ ανέρχονταν χθες σε 512 εκατομμύρια κυβικά μέτρα- ποσότητα που είναι κατά 300 εκατομμύρια μικρότερη σε σχέση με την ίδια ημέρα την προηγούμενη χρονιά και κατά 650 εκατομμύρια μειωμένη συγκριτικά με τις 10 Σεπτεμβρίου του 2006. Ακόμα και την ίδια περίοδο του 2002, που είχαμε την τελευταία ξηρασία, τα αποθέματα νερού για την πρωτεύουσα ήταν κατά ένα εκατομμύριο κυβικά περισσότερα απ΄ ό,τι φέτος.

Ζοφερή πρόβλεψη
«Αν έχουμε τις ίδιες βροχοπτώσεις και την περίοδο 2008-2009, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα προβληματική», επισημαίνει η κ. Μαρία Μιμίκου, διευθύντρια στο

«ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ»

Άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ζητούν οι επιστήμονες

Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων και καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την 1η Οκτωβρίου 2007 τα αποθέματα ανέρχονταν σε 800 εκατομμύρια κυβικά, ενώ σήμερα λίγο παραπάνω από 500. Αν έχουμε την ίδια κατανάλωση νερού και τις ίδιες βροχοπτώσεις, αναμένεται του χρόνου τέτοια εποχή να έχουν πέσει στα 200 εκατομμύρια. «Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό προς τον πυθμένα των ταμιευτήρων έχει πρόβλημα ποιότητας και δεν πρέπει να αντληθούν ολόκληρες οι ποσότητες, καθώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο οικοσύστημα», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθηγητής του ΕΜΠ στην Υδρολογία και Ανάλυση Συστημάτων Υδραυλικών Έργων. Στις 9 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε και ρεκόρ παραγωγής στα διυλιστήρια. «Το 1,4 εκατομμύριο κυβικά παραγωγής στα διυλιστήρια δείχνουν ότι υπάρχει ζήτηση που σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Την ίδια ώρα τα αποθέματα για την Αθήνα έχουν μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό- τέτοιον που ήδη θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης. Την περίοδο της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών, από το 1988 έως το 1995, καταφέραμε με τα κατάλληλα μέτρα να μειώσουμε την κατανάλωση της πρωτεύουσας κατά 30%», λέει ο κ. Κουτσογιάννης. Ιδιαίτερα ανησυχητικός όμως είναι και ο ρυθμός μείωσης των αποθεμάτων από το 2006, οπότε άρχισε η ανομβρία: για παράδειγμα, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2008 οι ποσότητες των ταμιευτήρων ελαττώθηκαν κατά 15,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2002, που επίσης δεν είχε βροχοπτώσεις, η αντίστοιχη μείωση ήταν μόλις 8 εκατομμύρια κυβικά!

Έλλειμμα 60%

«Αν έχουμε και άλλη κακή χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων τα αποθέματα θα φτάσουν στα επίπεδα του 1993. Γιατί δεν παίρνουν μέτρα;», αναρωτιέται ο κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης, υδρογεωλόγος στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα τα υπόγεια ύδατα παρουσιάζουν έλλειμμα 60% κατά μέσον όρο σε σχέση με το μέσο δυναμικό νερού που έχουμε αυτή την περίοδο».

«Σε σχέση με πέρυσι, οι γεωτρήσεις μας βγάζουν 30% λιγότερο νερό. Από τότε που τις ανοίξαμε το 1990, η παροχή έχει πέσει μέχρι και 70%. Πριν από λίγο καιρό, από τη μία ημέρα στην άλλη εξαφανίστηκε το νερό από μια σειρά γεωτρήσεων- εντελώς ανεξήγητα. Τον Οκτώβριο τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν δεν βρέξει», λέει ο αγρότης κ. Κώστας Πουλικάκος, από τη Στεφανιά Λακωνίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, Γ. Λέρη, που παρακολουθεί καθημερινά τα αποθέματα των ταμιευτήρων σε ολόκληρη την Ελλάδα, «η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη από τη δεκαετία του 1960 και μετά. Τα μόνα ποτάμια που είχαν ικανοποιητική ροή το καλοκαίρι ήταν ο Λάδωνας και ο Λούρος. Ο Αλφειός δεν έφτανε για να εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες της Ηλείας, ενώ στον Αχελώο η στάθμη του ταμιευτήρα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να αδειάσουμε τους ταμιευτήρες- κρατάμε αποθέματα προληπτικά για τον χειμώνα σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανομβρία. Κατά τη γνώμη μου ήδη έπρεπε να έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα και για την Αττική».
«Στέρεψαν» 70.000 στρέμματα

ΟΙ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ εισροές νερού στην λίμνη Πλαστήρα από αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα είχαν αποτέλεσμα την εκταμίευση 48.000.000 κυβικών μέτρων νερού, τη μικρότερη ποσότητα των τελευταίων χρόνων και την καταστροφή στον Νομό Καρδίτσας 70.000 στρεμμάτων διαφόρων καλλιεργειών από την ξηρασία.

Όπως τόνισε στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος αντινομάρχης Καρδίτσας, κ. Μιχάλης Καρατσιώρης, «η στάθμη της λίμνης διατηρήθηκε στα 782,50 μέτρα, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού της Καρδίτσας. Σε σχέση με πέρυσι που οι εκροές έφτασαν τα 85.000.000 κυβικά νερού και τα προηγούμενα χρόνια να αγγίζουν τα 150.000.000 κυβικά, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού στη Λάρισα, Γιώργος Λαδόπουλος, είπε ότι «εδώ δεν μιλάμε για ορθολογική διαχείριση που φωνάζουν κάποιοι πως πρέπει να γίνεται. Μιλάμε για μαγικά. Αυτό χρειάστηκε να κάνουμε φέτος για να έχουμε τις μικρότερες ζημιές στην περιοχή- 4.000 στρέμματα δηλαδή από αυτά που αρδεύονται από τον ΤΟΕΒ Πηνειού».


Οι μονάδες αφαλάτωσης θα έσωζαν τα νησιά

ΕΩΣ ΚΑΙ 400% αυξήθηκαν οι μεταφορές νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου από το 1997 έως σήμερα, ενώ όλο και περισσότερο οι ειδικοί προτείνουν τη λύση της αφαλάτωσης για να ενισχυθούν τα υδατικά αποθέματα όχι μόνο των νησιών, αλλά και των παράκτιων περιοχών που εμφανίζουν πρόβλημα λόγω της υφαλμύρωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών σε θέματα υδάτινων πόρων και ενέργειας, Α. Στεφοπούλου, Κ. Σούλη και Μ. Παπαπέτρου, την ώρα που το λειτουργικό κόστος μίας μονάδας αφαλάτωσης ανέρχεται σε 0,8-1 ευρώ το κυβικό μέτρο, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας- από το Ρέθυμνο έως την Αλεξανδρούπολη και από τη Φλώρινα έως την Καλαμάτα- κυμαίνεται ανάμεσα στα 1,04 έως 1,6 ευρώ για τα πρώτα 30 κυβικά μέτρα κατανάλωσης.

Επιπλέον, από τους ειδικούς επισημαίνεται ότι αν πριν από μερικά χρόνια απαιτούνταν τουλάχιστον 6 κιλοβατώρες ρεύματος ανά κυβικό μέτρο νερού, με τις υπάρχουσες τεχνολογίες σήμερα η τιμή αυτή έχει πέσει στο μισό, ενώ ακόμα μικρότερη κατανάλωση έχουν οι «πράσινες μονάδες», όπως αυτή που βρίσκεται στην Ηρακλειά, που λειτουργεί με ανεμογεννήτρια. Όσον αφορά στο ύψος επένδυσης, μία μονάδα αφαλάτωσης που παράγει 10.000 κ.μ. την ημέρα και επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 20.000 κατοίκων κοστίζει περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος παράδοσής της από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα κυμαίνεται από 6-12 μήνες. Σημειώνεται δε ότι φέτος οι μεταφορές νερού στο Αιγαίο αναμένεται να στοιχίσουν περίπου 11 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι το κόστος ήταν 10 εκατομμύρια.


Η υπερκατανάλωση εξαντλεί τα αποθέματα


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ παρουσιάζει η στάθμη του νερού στις διάφορες γεωτρήσεις που γίνονται στο νησί της Ρόδου. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων Δωδεκανήσου, σύμφωνα με την οποία σε ορισμένες γεωτρήσεις η πτώση της στάθμης φτάνει και τα 23 μέτρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις αυξημένες αντλήσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Σάββας Γιαννίκης, «η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στις παράκτιες περιοχές και στις περιοχές αυξημένης γεωργικής δραστηριότητας». Και η Ρόδος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας, δεδομένου ότι από τα αποθέματά της τροφοδοτεί και τα άνυδρα νησιά της Δωδεκανήσου. Μάλιστα μόνο το 2007 η ποσότητα νερού που διατέθηκε έφτασε το 1.150.000 κυβικά μέτρα.

Από την ίδια μελέτη της ΥΕΒ προκύπτει ότι από το 2002 μέχρι πέρυσι υπάρχει σημαντική μείωση των τιμών των βροχοπτώσεων σε όλους τους σταθμούς της Ρόδου. Ενδεικτικά, στον σταθμό της Απολακκιάς, από 706 χιλιοστά πέρυσι μειώθηκε στα 499,2 χιλ. και στον σταθμό Έμπωνα από τα 1.753 χιλ. στα 938,33 χιλ.


Πτώση 40 μέτρων στον υδροφόρο ορίζοντα


ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ αναζητούν πλέον νερό οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα έπεσε ακόμα και στα σαράντα μέτρα σε σχέση με τη δεκαετία του ΄80. Στον Νομό Θεσσαλονίκης η στάθμη των υπόγειων υδάτων πέφτει επικίνδυνα στη λεκάνη του Ανθεμούντα, αλλά και στις περιοχές Καλοχωρίου και Σίνδου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ετήσιες μετρήσεις που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλες τουλάχιστον δέκα περιοχές στους Νομούς Χαλκιδικής, Κιλκίς, Ημαθίας και Σερρών, όπου η αλόγιστη άντληση από τους γεωργούς, σε συνδυασμό με τη ρύπανση από φυτοφάρμακα και βιομηχανικά απόβλητα, αποτελούν το εκρηκτικό μείγμα.

Ενδεικτικά, ο ποταμός Αξιός από 700.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα που έρεαν το 1975 έχει περιοριστεί στα 80.000. Επίσης, στις περιοχές Πολυκάστρου και Αξιούπολης Κιλκίς οι γεωτρήσεις στέρεψαν και οι αγρότες αναγκάζονται να κατεβάζουν τις αντλίες σε βάθη πολύ μεγαλύτερα από τα επτά μέτρα.

19 Αυγ 2008

Κύπρος: Αρνητικές εμπειρίες από τα γήπεδα γκολφ

'Αλλα προέβλεπε μελέτη και άλλα εφαρμόστηκαν, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι στην Κύπρο


Έσοδα £500.000.000 εκατομμύρια λίρες θα έχουν όσοι κατασκευάσουν γήπεδα γκολφ, με βάση τα κίνητρα που τους παραχωρήθηκαν, όπως αναφέρεται σε συνοπτικό σημείωμα το οποίο ετοίμασαν οι Οικολόγοι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε το σημείωμα ενόψει και της επανεκτίμησης της πολιτικής για τα γήπεδα γκολφ. Στο σημείωμα γίνεται ιστορική αναδρομή της πολιτικής για τα γκολφ και οι Οικολόγοι επικαλούνται έκθεση που ετοιμάστηκε το 1992 για λογαριασμό του ΚΟΤ από βρετανικό οίκο, στην οποία αναφέρεται ότι η Κύπρος, ως προορισμός παικτών γκολφ, μπορούσε να προσελκύσει μέχρι 4.000 τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, τα έσοδα για τον τουρισμό θα περιορίζονταν σε £1,5εκ. το χρόνο, και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Λόγω των περιορισμών που επικρατούν στην Κύπρο, στην έκθεση προτείνεται να κατασκευαστούν μέχρι έξι γηπέδα γκολφ στην περιοχή Πάφου-Πόλεως. Προτείνεται επίσης η παραχώρηση αυστηρά επιλεγμένων οικονομικών κινήτρων. Αφηνόταν επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων γηπέδων γκολφ σε άλλες περιοχές. Στη μελέτη διατυπωνόταν επίσης εναλλακτική πρόταση για δημιουργία γηπέδων γκολφ χωρίς κίνητρα και οικονομική ανάπτυξη, στην Πάφο και στη Λευκωσία και με κυβερνητική συμμετοχή. Ως προς τα κίνητρα, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι αρχικά παραχωρήθηκε στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, νερό από κρατικά υδατικά έργα. Εξάλλου, το 1995 παραχωρήθηκε το δικαίωμα ανέγερσης τουριστικών κατοικιών (μέχρι 750 κλίνες) σε γεωργική ζώνη.

Το 1995 η κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση των κινήτρων με σημαντική αύξηση της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης. Στο σημείωμα των Οικολόγων αναφέρεται ότι χωρίς καμιά τεκμηρίωση, καθορίστηκε ως καταρχήν μέγιστος αριθμός τα 14 γήπεδα γκολφ με αποτέλεσμα, λόγω των πλουσιοπάροχων κινήτρων, να υποβληθούν 24 αιτήσεις. Όσον αφορά το κόστος κατασκευής, οι Οικολόγοι υποστηρίζουν πως ο αριθμός των £40εκ. που προτάσσουν οι επιχειρηματίες είναι υπερβολικός. Οι Οικολόγοι διερωτώνται γιατί το κράτος να προσφέρει σε επιχειρηματίες τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τουριστική και οικιστική δραστηριότητα σε γεωργικές περιοχές, όπου δεν δικαιούνται. Οι Οικολόγοι υποστηρίζουν επίσης ότι η πολιτική για τα γήπεδα γκολφ εξελίχθηκε σε πολιτική πώλησης γης και επαύλεων, κάτι το οποίο η μελέτη του 1992 ζητούσε να αποφευχθεί.

ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Στο σημείωμα τίθεται επίσης το ερώτημα τι θα γίνει αν οι επιχειρηματίες εγκαταλείψουν τα γήπεδα γκολφ καθώς και τις μονάδες αφαλάτωσης που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν για άρδευση των γκολφ και ύδρευση των εκατοντάδων επαύλεων που θα κατασκευαστούν. Οι Οικολόγοι υποδεικνύουν πως σε αυτή την περίπτωση η κ κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει την ύδρευση της ανάπτυξης.
(ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - Φιλελεύθερος)

13 Αυγ 2008

Ακατάλληλο το νερό σε Άργος και Ναύπλιο

Ακατάλληλο προς πόση είναι το νερό τόσο της πόλης του Άργους όσο και του Ναυπλίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Χρήστος Μαστορίκος, η δημοτική επιχείρηση συνιστά στους πολίτες του Ναυπλίου να μη χρησιμοποιούν το νερό προς πόση, διότι είναι ανεβασμένα τα χλωριόντα, κι αυτό, όπως είπε, συμβαίνει γιατί έχει ''κατέβει'' η στάθμη των πηγών της Λέρνης (απ' όπου υδροδοτείται τόσο το Ναύπλιο όσο και το Άργος), με αποτέλεσμα να εισχωρεί η θάλασσα στις πηγές.

Όσον αφορά την πόλη του Άργους, το νερό είναι ακατάλληλο εξαιτίας επίσης της αύξησης των χλωριόντων, αλλά και λόγω νιτρικών που προέρχονται από γεωτρήσεις τις οποίες ενεργοποίησε η ΔΕΥΑ Άργους για να αντιμετωπίσει την έλλειψη νερού, σύμφωνα με τον διευθυντή της επιχείρησης Γιάννη Καχριμάνη.
(πηγή www.otenet.gr, 13/8/2008)

21 Ιουλ 2008

Αγροτουρισμός ή … Ανικανότης

Δημήτρης Μιχαηλίδης
michaeld@otenet.gr

Πολλά στοιχεία που μπορούν να χαρακτηρίσουν το όλο θέμα του αγροτουρισμού ως απόδειξη ανικανότητας των δημοσίων υπηρεσιών και των διαχειριστών του δημοσίου χρήματος. Πώς να χαρακτηρίσεις την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου, 17 χρόνια μετά την υποβολή των πρώτων προτάσεων για προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από ελληνικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια, στον αγροτουρισμό. Οι αναπτυξιακές εταιρείες παρουσιάζουν 6.000 περίπου επενδύσεις να έγιναν, τα τελευταία 17 χρόνια από τα LEADER και τα ΟΠΑΑΧ, με κύρια έμφαση στον αγροτουρισμό.

Ανάλογα με την οπτική γωνία με την οποία μπορεί να δει κάποιος αυτό το γεγονός θα μπορούσε ακόμα να το χαρακτηρίσει, ως ανευθυνότητα των θεωρητικά υπευθύνων για τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων, ή ακόμα και αδιαφορία των αρμοδίων για τη δημιουργία και συγκρότηση των ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, που παρουσιάστηκαν κυρίως στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER Ι, συνέχισαν χωρίς να επιλύουν το πρόβλημα στο LEADER II, επεκτάθηκαν στο LEADER+ και στα ΟΠΑΑΧ και σήμερα παρότι έγινε η προκήρυξη (η οποία λήγει στις 25/8/08 για τις ομάδες τοπικής δράσης), παραμένει το ίδιο.

Κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε ακόμα να θεωρήσει όχι αδυναμία ούτε ανικανότητα ούτε αδιαφορία ούτε ασχετοσύνη ούτε άγνοια σε όσους ενεπλάκησαν στην μη θεσμοθέτηση της αγροτουριστικής επιχείρησης, αλλά θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ακόμα και απάτη, αν προκύπτουν στοιχεία συνειδητής μείωσης της περιουσίας ΜΟΥ ως πολίτη (είτε με την κακή χρήση της φορολογίας στην οποία υποβλήθηκα, είτε λόγω αβεβαιότητας της επένδυσης την οποία υλοποίησα).

Η 4η Προγραμματική Περίοδος, που θα έπρεπε θεωρητικά να έχει αρχίσει από 1/1/07, σήμερα, 16 Ιουλίου 2008 ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του όρου «Αγροτουριστική Επιχείρηση», δεν έχει περιληφθεί ο όρος στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι προτάσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 25/8 ή δεν θα περιλαμβάνουν αγροτουριστικές επιχειρήσεις ή αν περιλάβουν θα οφείλονται στο φιλότιμο ακροβατισμό των στελεχών της τοπικής ανάπτυξης (συνήθως αναπτυξιακές εταιρίες), οι οποίοι θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι η δημόσια διοίκηση θα εκδώσει τις απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), ώστε αυτό που σαν όραμα βλέπουμε στις ανταλλαγές των διακρατικών διεργασιών, στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Αυστρία ή και αλλού, να μπορεί να έχει ομόλογο, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, και στις περιοχές της Ελλάδας.

Τώρα τελευταία, διαβάζουμε δελτία τύπου που παρουσιάζουν τον αλιευτικό τουρισμό σαν μια νέα διέξοδο στον τομέα της αλιείας. Αν το σημερινό χάος και η ανυπαρξία της θεσμοθετημένης «αγροτουριστικής» επιχείρησης είναι μια πραγματικότητα η οποία ξεκίνησε με τις καλύτερες των προθέσεων και μάλιστα αντιγράφοντας αντίστοιχες ιταλικές (κυρίως της Βόρειας Ιταλίας), η ένταξη ενός πιλοτικού προγράμματος στην κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG δεν προδιαθέτει καμιά θετική προοπτική για τους αλιείς που θα ενστερνιστούν την ιδέα, όπως ακριβώς δεν δημιούργησε καμία καλύτερη προοπτική για τους αγρότες που έχουν σήμερα μια «ανύπαρκτη» αγροτουριστική επιχείρηση.

Αν στην κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι το 85% του προϋπολογισμού πήγε σε δραστηριότητες εκτός ομάδας-στόχου (μελετητές, εταιρίες, ταξίδια, συνέδρια, ημερίδες, site, εκπαιδευτικά εγχειρίδια, καταρτίσεις, δαπάνες εκπαιδευτών, δαπάνες διοικητικών, ενοικιάσεις χώρων, λειτουργικές δαπάνες διαχείρισης κτλ.), τότε θα μπορούσε κάποιος να υποψιασθεί ότι τα προγράμματα γίνονται μόνο για τα προγράμματα και για τους διαχειριστές τους. Πάντως όχι κυρίως για αυτούς που επικαλούνται ως «πολιτική δικαιολογία» δημιουργία και χρηματοδότησης του προγράμματος. Οι ενέργειες αυτές έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά των Heds-Funds, όπου όμως οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού τελικώς χάνουν και αυτοί και όχι μόνο οι χρηματοδότες.

Με πολλή δυσπιστία ένας Έλληνας πολίτης θα μπορούσε να πει ότι οι εντεταλμένοι (όπως διακηρύσσουν) για τον Αγροτουρισμό, εξυπηρετούν τον Αγροτουρισμό και ότι προωθείται αυτή τη στιγμή νομοσχέδιο για την τακτοποίηση της ανυπαρξίας της «Αγροτουριστικής Επιχείρησης». Άλλωστε, η μόνη (κατά δήλωση και κατ’ όνομα) εταιρία, η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ, έχει τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία από τις 7/3/08 και αυτό που η Πολιτεία έχει δηλώσει, είναι ότι θα δημιουργήσει κάποια στιγμή έναν δημόσιο οργανισμό που θα καλύψει και τα θέματα του Αγροτουρισμού στην Ελλάδα.

Και πως μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος μία επιχείρηση, η οποία όπως πληροφορηθήκαμε έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και την προώθηση μιας πολύ σημαντικής πιθανόν τουριστικής επένδυσης στην Ελλάδα, στην περιοχή Αταλάντης, με την πιθανή ονομασία «Atalanti Hills» ή «Locros ΕΠΕ» η οποία θα καλύψει 12.000 στρέμματα, με 3 γήπεδα γκολφ και 6.000 κρεβάτια στην περιοχή Κτήμα Βελέντζα (δημόσια ή ιδιωτική). Όπως και αν τη χαρακτηρίσει, πάντως δεν θα τη χαρακτηρίσει δημοσίου συμφέροντος για τον Αγροτουρισμό, ούτε καν αγροτουριστική.

Τώρα τελευταία μάλιστα, γίνεται συνειδητή προσπάθεια να προωθηθεί η επιχείρηση «τουρισμού υπαίθρου». Σαφώς αξιοποιούνται όλες οι συναισθηματικές φορτίσεις και η αγωνία για την τακτοποίηση της «αγροτουριστικής επιχείρησης», με ένα διευρυμένο τίτλο όπως είναι ο «τουρισμός υπαίθρου», με ορατό τον κίνδυνο ένας επιχειρηματίας να επενδύσει αξιοποιώντας και τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου για να κάνει μία επιχειρηματική δραστηριότητα «αποικιοκρατικής μορφής», δηλαδή μία επιχείρηση η οποία θα αξιοποιήσει το φυσικό περιβάλλον, θα αξιοποιήσει το κοινωνικό περιβάλλον (ασφάλεια, καθαριότητα, χαμόγελα), θα αξιοποιήσει το πολιτιστικό περιβάλλον, θα αξιοποιήσει ακόμα και το οικονομικό περιβάλλον, προσφέροντας προϊόντα που έκαναν 1900 χιλιόμετρα για να έρθουν εκεί, λειτουργώντας πιθανότατα μόνο ΣαββατοΚύριακα (με το κλειδί κάτω από το χαλάκι ή στη γλάστρα) και εισπράττοντας μόνο, πολλές φορές χωρίς να αποδίδει ούτε το 2% των παρεπιδημούντων στην τοπική κοινωνία.

Αυτής της μορφής οι επιχειρηματίες δεν προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη ούτε στον Αγροτουρισμό. Απλώς αξιοποιούν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Αγροτουρισμός γίνεται από αγρότες (γεωγραφικός προσδιορισμός), ισχυρά συνδεδεμένος με την τοπική κοινωνία και τη γη (γιατί όχι και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), οι οποίοι καταναλώνουν τοπικά προϊόντα, προσφέρουν τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, έχουν ενσωματωμένα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και το κυριότερο δέχονται στο «σπίτι τους» φιλοξενούμενους και όχι πελάτες ή τουρίστες.

Όλες οι μορφές τουρισμού είναι καλές, υπό προϋποθέσεις και εφ’ όσον εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.

Επειδή πολλές φορές, τελικά, πίσω από τις λέξεις πρέπει να προσέχουμε τι κρύβεται, για να μη βρεθούμε με ξενοδόχους που θα σφετερίζονται τον Αγροτουρισμό ή με πλοιοκτήτες κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι θα σφετερίζονται τον Αλιευτικό Τουρισμό, αξίζει τον κόπο, με περισσότερη προσοχή και χωρίς πολλά α (στερητικά), έτσι όπως ξεκίνησε η παρούσα παρέμβαση, να προσδιορίσουμε και να θεσμοθετήσουμε την «Αγροτουριστική Επιχείρηση».

Για όλα τα άλλα, ας φροντίσουν αυτοί που ενδιαφέρονται και πάλι θα έχουμε άποψη γνώμης απλά σαν πολίτες.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382.

16 Ιουλ 2008

Απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την πορεία
της Μεγάλης Τουριστικής Επένδυσης
στον Έξαρχο Αταλάντης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡ/ΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝ. ΠΕΡ/ΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση :Πατησίων 147
Ταχ. Κώδικας :11251 ΑΘΗΝΑ
TELEFAX : 2108662024
Πληροφορίες :Α Παπανδρέου
Τηλέφωνο :2108665988

Αθήνα 3.07.2008
Αρ.Πρ.: 186763/2315

ΠΡΟΣ: Οικολόγοι Πράσινοι
Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας
Πλούτωνος 1
Λαμία


ΘΕΜΑ : Απάντηση σε αίτησή σας

ΣΧΕΤ. α. Η από 19.6.08 αίτηση σας (αρ. πρωτ. ΔΠΣ 186763/2315/19.06.08)
β. Η με αρ. πρωτ. ΔΠΣ 168289/2392/12.6.07 υποβολή ΠΠΕ για
τουριστική επένδυση στην περιοχή Εξάρχου, Ν. Φθιώτιδας.
γ. Το με αρ. πρωτ. 170329/3035/2.8.2007 έγγραφο μας.


Σε απάντηση του σχετικού (α) εγγράφου σας, και σε ότι αφορά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

• Στην υπηρεσία μας υποβλήθηκε με το (β) σχετικό Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.ΠΕ.) για την Προκαταρτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση πρότασης που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία τουριστικού συγκροτήματος (που περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες, γήπεδα γκολφ 18 οπών, συνεδριακό κέντρο, ελικοδρόμιο, κλπ συνοδά έργα), σε γήπεδο 5000 στρεμμάτων, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Έξαρχος του Δήμου Αταλάντης, Νομού Φθιώτιδας, ιδιοκτησίας «ΛΟΚΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ».
• Η Υπηρεσία μας έχει προωθήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της παραπάνω ΠΠΕ σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, έχει διαβιβάσει με το (γ) σχετικό από ένα αντίγραφο της Π.Π.Ε. στο ΥΕΘΑ, στη Δ/νση Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο Υπ. Πολιτισμού, στον ΕΟΤ Αθήνας καθώς και στη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν επί του περιεχομένου της. Η Υπηρεσία μας αναμένει τις γνωμοδοτήσεις των παραπάνω Υπηρεσιών προκειμένου αφού συνεκτιμηθούν να προωθήσει θετική γνωμοδότηση ή αρνητική απόφαση Π.Π.Ε.Α για το εξεταζόμενο έργο.

• Σημειώνεται ότι για την Προκαταρτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) του εξεταζόμενου έργου (που ως προαναφέρθηκε συνίσταται σε θετική γνωμοδότηση ή αρνητική απόφαση), λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία για το έργο και το περιβάλλον του, οι γενικές και ειδικές κατευθύνσεις της χωροταξικής πολιτικής της περιοχής του έργου, η περιβαλλοντική ευαισθησία της περιοχής του έργου, τα πιθανά οφέλη για την εθνική οικονομία, τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη κυρίως της τουριστικής δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο, τα χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η προσαρμογή του έργου στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, οι σχετικές γνωμοδοτήσεις επί της ΠΠΕ από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες/ φορείς, οι διατάξεις της κείμενης Διεθνούς, Κοινοτικής και Εθνικής περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, καθώς και όλες οι διατυπωθείσες απόψεις και ενστάσεις φορέων και πολιτών.

Για οποιαδήποτε άλλη σχετικής πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία μας.



Ο Διευθυντής

Γ. Μανούρης
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός


ΕΣΩΤ. ΔΙΑΝΟΜΗ
- Δ/νση Περ/κού Σχεδιασμού
- Χρον. Αρχείο
- Τμήμα Γεν. Περ/κών Θεμάτων
- Α. Παπανδρέου