Για καταστροφικές συνέπειες σε μια «οικολογικά ευάλωτη» περιοχή της Κρήτης από την κατασκευή της μεγάλης τουριστικής μονάδας Cavo Sidero στην περιοχή της Σητείας, κάνουν λόγο περιβαλλοντολόγοι σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν».
Η βρετανικών συμφερόντων και εισηγμένη στην παράλληλη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου εταιρεία, Μίνοαν Γκρουπ, σχεδιάζει να κατασκευάσει πέντε τουριστικούς οικισμούς, σειρά ξενοδοχείων πολυτελείας, τρία γήπεδα γκολφ και μία μαρίνα σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων που βρίσκεται στη χερσόνησο Τοπλού στη βορειοανατολική Κρήτη.
Ο Ολιβερ Ρέκχαμ, καθηγητής Ιστορικής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και η Τζένιφερ Μούντι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας προειδοποιούν για την «τεράστια και μόνιμη καταστροφή σε περιοχή της Κρήτης που έχει σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη». Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η μονάδα θα χρειαστεί τεράστιες ποσότητες νερού, την ώρα που χτίζεται σε μια ιδιαίτερα ξηρή περιοχή με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. «Σε άλλες χώρες η περιοχή θα είχε εδώ και καιρό ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο».
Την κατασκευή επέκρινε, μέσω εκπροσώπου του, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνοντας λόγω για «τερατούργημα».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε στο παρελθόν αντιδικίες με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με τη δικαιοδοσία στη Μονή Τοπλού, στην οποία και ανήκει η χερσόνησος. Για οικολογική κατασκευή μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρείας, Κρίστοφερ Εγκλτον, επισημαίνοντας ότι θα χτιστεί μόλις το 1% της έκτασης.
Α.Σ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2008