6 Ιουν 2008

Η Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο
και η ερημοποίηση
Ο δήμος Αταλάντης κάνει πως δεν καταλαβαίνει...

(πηγή lamianews.blogspot.com)
Ξηρασία και Ερημοποίηση: Υπαρκτό αλλά υποτιμημένο πρόβλημα
του Θανάση Ζεκεντέ, Δημοτικού Συμβούλου Αταλάντης

Οι κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, για τις οποίες η κύρια ευθύνη βαρύνει την ανθρώπινη δραστηριότητα, έχουν οδηγήσει στην μετατροπή εύφορων εδαφών σε έρημο. Πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, ξηρασίας και εξάντλησης των αποθεμάτων νερού.

Η ερημοποίηση των εδαφών είναι το αποτέλεσμα της υποβάθμισης των εδαφικών και υδατικών πόρων μιας περιοχής. Το έδαφος εμφανίζει διάβρωση και κατολισθήσεις, ενώ αυξάνονται οι πλημμύρες. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 του εδάφους εμφανίζει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης.

Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες την απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Οι εντατικές καλλιέργειες βιομηχανικών φυτών διευρύνουν το έλλειμμα του ισοζυγίου υδάτων, καθώς υπολογίζεται ότι η γεωργία απορροφά το 85% των υδατικών πόρων, η ροή των ποταμών ελαττώνεται και τα υπόγεια αποθέματα νερού εφαλμυρώνονται. Την καταστροφική ερημοποίηση των παραγωγικών γαιών, θα ακολουθήσει η καταστροφή της διατροφικής μας βάσης και δυστυχώς πριν διψάσουμε, θα πεινάσουμε. Η αύξηση της τιμής των τροφίμων δεν είναι άσχετη με την ξηρασία.

Το φαινόμενο της ερημοποίησης δεν είναι ένα απλό γεωφυσικό φαινόμενο που αφορά κάποιους επιστήμονες, είναι και οικονομικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή και την οικονομία.

Μέσω του ΟΗΕ 200 χώρες παγκοσμίως έχουν συντονίσει τις ενέργειες τους για την καταπολέμηση του φαινομένου. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ο Δήμος Αταλάντης διοργανώνει την Τρίτη 17 Ιουνίου και ώρα 20:00 στο «Κωσταντίνειο» Πνευματικό Κέντρο στην Αταλάντη εκδήλωση με τη συμμετοχή 4 εξειδικευμένων επιστημόνων.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στα αποθέματα νερού για ύδρευση και άρδευση. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής μας, καθώς όπως και σε τόσα άλλα θέματα είναι προτιμότερη η πρόληψη από την θεραπεία του προβλήματος.

και η απάντηση του
"ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ ΛΟΚΡΟΣ" ...


5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος- 17 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ερημοποίησης. Δυστυχώς το παγκόσμιο ζήτημα των περιβαλλοντικών αλλαγών και οι διάφορές εκφάνσεις του δεν λύνονται με παγκόσμιες ημέρες, διακυρήξεις καλών προθέσεων και διαλέξεις...

Οι ημέρες αυτές το μόνο που κάνουν είναι να θυμίζουν το μεγάλο κενό μεταξύ θεωρίας και πράξης στο ζήτημα των αποφάσεων για το περιβάλλον.

Το θέμα έχει ξεφύγει πλέον α΄πό τις επιστημονικές αναλύσεις και διαπιστώσεις-ο γιατρός έχει κάνει τη διάγνωση το θέμα είναι να κάνει πλέον και την εγχείρηση- κοινώς την εφαρμογή των πολιτικών αυτών...

Πρέπει όλοι μας σε αυτή τη φάση να αναλογιστούμε πως δημιουργήθηκε το ζήτημα των περιβαλλοντικών αλλαγών και την συμμετοχή μας σε αυτό και σας πληροφορών ότι αν το ψάξουμε καλά θα δούμε ότι ένα τεράστιο κομμάτι οφείλεται στις μη βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες...

Και καλώ από εδώ το Δήμο Αταλάντης να πάρει θέση στο ζήτημα της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που εν γνώση του, ίσως και εν τη συγκατάθεση του θα προκληθεί στην περιοχή της Λοκρίδας, το ζήτημα της δημιουργίας των γηπέδων γκόλφ στην περιοχή του Εξάρχου

Γιατί καλές οι ημερίδες για την ερημοποίηση κύριε Δήμαρχε και κύριοι Σύμβουλοι αλλά στην συγκεκριμένη περίθπτωση προσπαθείτε να θολώσετε τα νερά και από θύτες της ερημοποίησης στην περιοχή μας να προσπαθήσετε να μετατρέψετε τον ευατό σας σε θύματα των περιβαλλοντικών προβλημάτων

Όχι άλλα ευχολόγια αλλά αποφάσεις τώρα, χθές γιατί την ερημοποίηση την πραγματοποιείτε εσείς...


Έλεος πια με την υποκρισία...