29 Απρ 2011

Ο Κρίτων Αρσένης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τα γήπεδα γκολφ και την παραθεριστική κατοικία

Η Ελλάδα στην τρύπα του γκολφ και της παραθεριστικής κατοικίας
του Κρίτωνα Αρσένη 29/04/2011

Πάνε δύο χρόνια από τότε που για πρώτη φορά στην ιστορία της δημοκρατίας μας ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ, η ΓΕΣΕΒΕ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι χωροτάκτες, οι αρχιτέκτονες, η ΠΑΣΕΓΕΣ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο συμφώνησαν σε μία κοινή θέση.

Απέρριψαν τις προτάσεις του παντοδύναμου έως τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά να αντιγράψει στην Ελλάδα το ισπανικό μοντέλο ανάπτυξης παραθεριστικών χωριών με γκολφ.

Την πρόταση Σουφλιά μας επανέφερε ο κ. Ντερούζ, δηλώνοντας ότι η οικονομία μας σώζεται μόνο με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης για να κτιστούν εκεί παραθεριστικές κατοικίες.

Αν ο κ. Ντερούζ αναλάβανε ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα στήριξης της Ιρλανδίας ή σε οτιδήποτε μέτρα χρειαζόταν να πάρει η Ισπανία, είμαι σίγουρος ότι θα άλλαζε γνώμη. Η κτηματομεσιτική φούσκα που γονάτισε την οικονομία της Ισπανίας οφείλεται στην επιλογή της ανάπτυξης μαζικής παραθεριστικής κατοικίας με γκολφ. Οδήγησε σε 600.000 απούλητες παραθεριστικές κατοικίες και άλλες 200.000 μισοτελειωμένες. Στην Ιρλανδία, η κτηματομεσιτική φούσκα διέλυσε το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Από τον κέλτικο τίγρη, σήμερα μένουν μισοτελειωμένα σπίτια και εμπορικά κέντρα σε κάθε χωριό.

Στη χώρα μας είμαστε ήδη κορεσμένοι. Δεκάδες xιλιάδες είναι οι απούλητες παραθεριστικές κατοικίες (7.500 στην Κρήτη), ενώ η εξασθένιση της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης, η οικονομική κρίση και η κακή εμπειρία των ευρωπαίων που αγόρασαν κατοικίες στην Ισπανία, απογοητεύουν κάθε ευφάνταστο.

Στην Ελλάδα κάποιοι εφηύραν το επιχείρημα ότι είναι απούλητες λόγω πολεοδομικών παραβάσεων, ενώ αν κτιστούν νέες μέσα σε ξενοδοχεία με γκολφ το πρόβλημα αυτό θα λυθεί. Στην πραγματικότητα όμως τα περισσότερα ξενοδοχεία στη χώρα μας έχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Δεν γίνεται κατανοητό γιατί τα τουριστικά αυτά χωριά δε θα έχουν.

Ένα άγνωστο ζήτημα, κρίσιμο για τη σημερινή οικονομική συγκυρία, είναι ότι η ανάπτυξη μαζικής παραθεριστικής κατοικίας γιγαντώνει τη φοροδιαφυγή. Όπως μας δείχνει η ισπανική εμπειρία, οι κατοικίες αυτές υπενοικιάζονται στο ιντερνέτ χωρίς να δηλώνονται στην εφορία. Μεταφέρεται έτσι ο τουρισμός με το μπαστούνι του γκολφ στην τρύπα της μη καταγεγραμμένης οικονομίας.

*Ο Κρίτων Αρσένης είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.