27 Νοε 2022

Atalanti Hills

Atalanti Hills: Σιγή ασυρμάτου για την επένδυση των 1,5 δισ. ευρώ

Η επένδυση προωθούνταν πριν από πέντε χρόνια ως μια ενέργεια που θα άλλαζε τη ζωή στην περιοχή.

Οκορονοιός που έφερε παύση των μετακινήσεων και κατακόρυφη μείωση του τουρισμού τα προηγούμενα δύο χρόνια σταμάτησε εντελώς το μεγαλεπήβολο έργο προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα, την ώρα που η τοπική αρχή δηλώνει άγνοια για την πιθανότητα έναρξής του, ακόμα και

το επόμενο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή και από την πλευρά της εταιρείας Λοκρός, η οποία αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου κτηματομεσιτικού ομίλου Europa Capital, η οποία το είχε αναλάβει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παρουσία της στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ίχνος, καθώς έχει «κατέβει» από τον κυβερνοχώρο ακόμα και το διαδικτυακό της site, το οποίο ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην πορεία της επένδυσης, ενώ σύμφωνα με κύκλους από το Δήμο από την στιγμή ανάληψης της νέας δημοτικής αρχής το καλοκαίρι του 2019, δεν έχει υπάρξει καμία επαφή από πλευράς της, σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης της υλοποίησής του.

Kαμία απάντηση, εξάλλου, σε σχετικό e-mail του BusinessNews.gr για το πότε και αν υπάρχει πρόθεση για υλοποίηση του εν λόγω έργου τους επόμενους μήνες, δεν υπήρξε ούτε από τα κεντρικά του κτηματομεσιτικού ομίλου Europacapital στο Βέλγιο.

Όλα αυτά συνέβησαν όταν ακριβώς πριν την έλευση του κορονοιού είχε ολοκληρωθεί όλος ο κύκλος των αδειοδοτήσεων για την έκταση των 12.500 στρεμμάτων, ο οποίος είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Το πρώτο βήμα ήταν ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής, ενώ μερικά χρόνια αργότερα λύθηκαν όλα τα θέματα που είχαν να κάνουν με τον συντελεστή δόμησης.

ADVERTISING

Παράλληλα, μέσα στην τριετία 2015-2018 το έργο παρουσιάζονταν σε γνωστά συνέδρια Real Estate, ως μία από τις επενδύσεις που θα άλλαζε τον τουριστικό χάρτη στην περιοχή και όχι μόνο, η οποία χρειάζονταν την ανάπτυξη, με τον χρόνο έναρξης των εργασιών να τοποθετείται «κάποια στιγμή μέσα στο 2019», καθώς ήταν πλέον έτοιμο προς αποπεράτωση, αφού είχαν εκδοθεί όλες οι σχετικές άδειες.

Το οργανοδιάγραμμα, μάλιστα, ήθελε την επένδυση να παραδίδεται τμηματικά μέσα στα επόμενα χρόνια, με έμφαση
και προτεραιότητα να δίδεται από τους εργολάβους στην κατασκευή εγκαταστάσεων γκολφ και σε μέρη του στεγαστικού ιστού: Οι εγκαταστάσεις γκολφ μάλιστα θα ήταν από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα, με 18 οπές, το κάθε γήπεδο γκολφ.

Ανάμεσα, εξάλλου, σε αυτά που ήταν προγραμματισμένα να κτιστούν μέσα στα 12.500 στρέμματα του Atalanti Hills ήταν και τρεις τουριστικές εγκαταστάσεις, ο ‘’Βορράς’’, ο ‘’Νότος’’ και ο ‘’Ζέφυρος’’, παιδότοποι, SPA, αλλά και μία εκκλησία. Τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα θα ήταν 5 αστέρων με 2.990 κλίνες, θα κατασκευάζονταν, επίσης, 3.306 κατοικίες με 5.882 κλίνες, πολιτιστικό χωριό, αλλά και εμπορικά καταστήματα.

Μάλιστα, η κατασκευαστική περίοδος των κατοικιών υπολογίζονταν ότι θα ξεκινούσε ταυτόχρονα με τα ξενοδοχεία και θα ολοκληρωνόταν σε βάθος… 18 ετών.

Το χρονικό

Πάντως η ιστορία του έργου είναι πονεμένη και πάει πολλά χρόνια πίσω. Η πρώτη επαφή και η έναρξη του κύκλου αδειοδοτήσεων για το έργο με το Δήμο είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οπότε και εκπρόσωποι είχαν υποβάλει την πρόταση, προσκρούοντας, ωστόσο, και σε μια μερίδα αρνητικών αισθημάτων από πλευράς Δήμου Λοκρών και συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων, καθώς υπήρχαν και αυτοί που αντιδρούσαν στην επένδυση, αφού θεωρούσαν ότι θα κατέστρεφε το φυσικό περιβάλλον.

Από τους υποστηρικτές τότε της επένδυσης ήταν, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου τότε, ο νυν δήμαρχος Θ. Ζεκεντές, ο οποίος θεωρούσε ότι θα αναδείκνυε τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, ενώ ευνοϊκό ήταν και το γεγονός ότι θα δημιουργούσε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει των υπολογισμών του φορέα της επένδυσης, το συγκρότημα θα εξασφάλιζε περισσότερες από 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσα στην επόμενη 15ετία, ενώ στην περίοδο πλήρους λειτουργίας θα διέθετε πάνω από 8.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Για την επένδυση που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες και είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, στα χαρτιά μιλά στο BusinessNews.gr ο δήμαρχος της περιοχής Θ. Ζεκεντές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή δεν έχει μπει «ούτε πέτρα, ούτε καν έχει περιφραχθεί». «Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα για την εν λόγω επένδυση, την οποία προσωπικά εγώ είχα υποστηρίξει, ως δημοτικός σύμβουλος αρχικά, από την πρώτη στιγμή. Δεν έχω, από τότε, που έχω αναλάβει αυτή τη θέση, καμία επικοινωνία με κάποιον από την εταιρεία, παρόλο που για αρκετό καιρό ‘’έτρεχαν’’ οι διαδικασίες για την αδειοδότησή της. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι και η χρονική συγκυρία μόλις εκδόθηκαν οι άδειες δεν ήταν καθόλου καλή, καθώς συνέπεσε με την έναρξη του κορονοιού και ως εκ τούτου αυτή η αβεβαιότητα έκανε την οποιαδήποτε επένδυση, ειδικά αν είχε σχέση με τον τουρισμό, να είναι στον αέρα. Πραγματικά δεν γνωρίζω τι θα γίνει, θεωρώ ότι όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον τουρισμό, είναι πιθανό να έχουμε κάποια επάνοδο των επενδυτών, προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σε σχέση με την έναρξη των εργασιών». <a href="https://www.businessnews.gr/epixeiriseis/ependyseis/item/236410-atalanti-hills-sigi-asyrmatou-gia-to-ergo-ton-1-5-dis-evro-xoris-oyte-kan-perifraksi-i-perioxi"> https://www.businessnews.gr/epixeiriseis/ependyseis/item/236410-atalanti-hills-sigi-asyrmatou-gia-to-ergo-ton-1-5-dis-evro-xoris-oyte-kan-perifraksi-i-perioxi </a>