19 Αυγ 2008

Κύπρος: Αρνητικές εμπειρίες από τα γήπεδα γκολφ

'Αλλα προέβλεπε μελέτη και άλλα εφαρμόστηκαν, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι στην Κύπρο


Έσοδα £500.000.000 εκατομμύρια λίρες θα έχουν όσοι κατασκευάσουν γήπεδα γκολφ, με βάση τα κίνητρα που τους παραχωρήθηκαν, όπως αναφέρεται σε συνοπτικό σημείωμα το οποίο ετοίμασαν οι Οικολόγοι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε το σημείωμα ενόψει και της επανεκτίμησης της πολιτικής για τα γήπεδα γκολφ. Στο σημείωμα γίνεται ιστορική αναδρομή της πολιτικής για τα γκολφ και οι Οικολόγοι επικαλούνται έκθεση που ετοιμάστηκε το 1992 για λογαριασμό του ΚΟΤ από βρετανικό οίκο, στην οποία αναφέρεται ότι η Κύπρος, ως προορισμός παικτών γκολφ, μπορούσε να προσελκύσει μέχρι 4.000 τουρίστες υψηλής εισοδηματικής τάξης. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, τα έσοδα για τον τουρισμό θα περιορίζονταν σε £1,5εκ. το χρόνο, και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Λόγω των περιορισμών που επικρατούν στην Κύπρο, στην έκθεση προτείνεται να κατασκευαστούν μέχρι έξι γηπέδα γκολφ στην περιοχή Πάφου-Πόλεως. Προτείνεται επίσης η παραχώρηση αυστηρά επιλεγμένων οικονομικών κινήτρων. Αφηνόταν επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων γηπέδων γκολφ σε άλλες περιοχές. Στη μελέτη διατυπωνόταν επίσης εναλλακτική πρόταση για δημιουργία γηπέδων γκολφ χωρίς κίνητρα και οικονομική ανάπτυξη, στην Πάφο και στη Λευκωσία και με κυβερνητική συμμετοχή. Ως προς τα κίνητρα, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι αρχικά παραχωρήθηκε στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, νερό από κρατικά υδατικά έργα. Εξάλλου, το 1995 παραχωρήθηκε το δικαίωμα ανέγερσης τουριστικών κατοικιών (μέχρι 750 κλίνες) σε γεωργική ζώνη.

Το 1995 η κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση των κινήτρων με σημαντική αύξηση της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης. Στο σημείωμα των Οικολόγων αναφέρεται ότι χωρίς καμιά τεκμηρίωση, καθορίστηκε ως καταρχήν μέγιστος αριθμός τα 14 γήπεδα γκολφ με αποτέλεσμα, λόγω των πλουσιοπάροχων κινήτρων, να υποβληθούν 24 αιτήσεις. Όσον αφορά το κόστος κατασκευής, οι Οικολόγοι υποστηρίζουν πως ο αριθμός των £40εκ. που προτάσσουν οι επιχειρηματίες είναι υπερβολικός. Οι Οικολόγοι διερωτώνται γιατί το κράτος να προσφέρει σε επιχειρηματίες τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τουριστική και οικιστική δραστηριότητα σε γεωργικές περιοχές, όπου δεν δικαιούνται. Οι Οικολόγοι υποστηρίζουν επίσης ότι η πολιτική για τα γήπεδα γκολφ εξελίχθηκε σε πολιτική πώλησης γης και επαύλεων, κάτι το οποίο η μελέτη του 1992 ζητούσε να αποφευχθεί.

ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Στο σημείωμα τίθεται επίσης το ερώτημα τι θα γίνει αν οι επιχειρηματίες εγκαταλείψουν τα γήπεδα γκολφ καθώς και τις μονάδες αφαλάτωσης που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν για άρδευση των γκολφ και ύδρευση των εκατοντάδων επαύλεων που θα κατασκευαστούν. Οι Οικολόγοι υποδεικνύουν πως σε αυτή την περίπτωση η κ κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει την ύδρευση της ανάπτυξης.
(ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - Φιλελεύθερος)