Τη διαπίστωση ότι λιγοστεύει συνεχώς η ποσότητα του επιφανειακού και υπόγειου νερού στη Στερεά Ελλάδα κατέθεσαν το πρωί σε ημερίδα στους Δελφούς ειδικοί επιστήμονες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη μελέτη διαχείρισης των υδάτων στο υδατικό διαμέρισμα που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας.
Πρόκειται για τη μελέτη που έχει προωθήσει σε δημόσιο διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως υπογραμμίστηκε, στη συγκεκριμένη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει το 7ο υδατικό διαμέρισμα και καλύπτει τους νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Εύβοιας και ένα μικρό τμήμα της Αττικής, το συνολικό έλλειμμα σε νερό για όλες τις ανάγκες προσδιορίζεται στο 11,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει έλλειμμα νερού που υπολογίζεται στα 143 εκατομμύρια κυβικά κάθε χρόνο.
Οι μελετητές σημείωσαν ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις υπάρχουν στην περιοχή της Λιβαδειάς και της Θήβας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελλείψεις προσεγγίζουν ακόμη και το 60% των αναγκών. Στη μελέτη διαπιστώνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση του νερού σε συνδυασμό με συμπληρωματικά έργα αποθήκευσης σε όλη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Το σύνολο των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που μετείχαν στη συνάντηση υπογράμμισαν ότι χρειάζονται σοβαρές επενδύσεις ώστε να ανατραπεί το κλίμα, προσδιορίζοντας από τη μια πλευρά τα έργα που θα πρέπει να γίνουν και μάλιστα προσέδωσαν άμεσο χαρακτήρα και από την άλλη πλευρά τις πολιτικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άρδευση. Οι αλλαγές στις καλλιέργειες αλλά και οι αλλαγές στους τρόπους άρδευσης είναι από τα σημαντικότερα σημεία τα οποία κατατέθηκαν. (ΑΠΕ)