4 Δεκ 2008

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους
η υπόθεση του Εξάρχου

Το παρακάτω δημοσίευμα - σχόλιο του http://lamianews.blogspot.com κάνει μια θεωρητική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του κ Κιλτίδη για την Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο της Αταλάντης. Θα είναι πολύ σημαντικό να δούμε το δημόσιο να ΑΚΥΡΩΝΕΙ μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ μεταβίβαση 12.500 στρεμμάτων την οποία, για τρία και πάνω χρόνια τώρα, προωθούν οι τοπικοί και νομαρχιακοί άρχοντες (η αρχοντιά έχει χάσει την ουσία της πλέον σ' αυτό τον τόπο) κάνοντας παιχνίδι με τους φερόμενους επενδυτές και καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στους κατοίκους του Εξάρχου και της γύρω περιοχής.

Αλλά ας μην γίνουμε προφήτες... Στην Ελλάδα ζούμε... Όπως γίνεται συνήθως, αυτές τις περιπτώσεις τις παραπέμπουν οι αρμόδιοι υπουργοί σε νομικά συμβούλια, τα οποία κάνουν τις γνωστές γνωμοδοτήσεις - εισηγήσεις τύπου Βιστωνίδας. Την υπόθεση του Εξάρχου ο κ Κιλτίδης την παρέπεπψε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στον κ Μπότσιο δηλαδή, από τον Ιούλιο...

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη πάντως αυτής της περίφημης υπόθεσης, αξίζουν συγχαρητήρια σε ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους, που ξέρουν να κρατούν τον όρκο τους και να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και τους νόμους.


"Θέλει να αποφύγει ο Κιλτίδης να υπογράψει για το "νέο Βατοπέδιο", στην Αταλάντη

Δεν πρόκειται πλέον να υπογράψει ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Κιλτίδης κανένα χαρτί που να αφορά την έκταση στο Εξαρχο αφήνοντας εκτεθειμένους όλους αυτούς που μεσολάβησαν μεταξύ των οποίων ο νομάρχης Φθιώτιδας, ο δήμαρχος Αταλάντης αλλά και άλλοι παράγοντες της περιοχής.
Αν και οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι πιέσεις προς την πλευρά του υφυπουργού Γεωργίας ήταν μεγάλες και θεωρούσαν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπογράψει τουλάχιστον για το ιδιοκτησιακό, η επίσκεψη του στην εξεταστική επιτροπή της βουλής μάλλον του δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα αφού ο ίδιος με τίποτα δεν θα ήθελε πλέον να εμπλακεί σε ένα νέο Βατοπέδιο.
Έτσι οι προσπάθειες που έκαναν τ'οσο ο νομάρχης Φθιώτιδας όσο και ο δήμαρχος της Αταλάντης μαζί με βουλευτές της Ν.Δ. για να εξασφαλίσουν την υπογραφή του υφυπουργού Γεωργίας που θα χαρίζει κυριολεκτικά 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης στα golden boys του Λονδίνου και σε εκπροσώπους κυπριακών off shore εταιριών δείχνουν να πέφτουν στο κενό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κιλτίδης πριν λίγο διάστημα είχε δηλώσει και μάλιστα έχει καταθέσει δημόσια τις προθέσεις του να βάλει την υπογραφή του πιεζόμενος από τις συνθήκες που δημιουργούνται αφού όπως έλεγε η τοπική κοινωνία θέλει την αγροτουριστική μονάδα.
Ωστόσο όμως μόλις ξεφύγει από τον ποταμό της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδιο δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να εμπλακεί εκ νέου σε παρόμοιες ιστορίες κάτι που φαίνεται μέσα από την εγκύκλιο που έστειλε ηδη σε όλες τις υπηρεσίες και στην οποία υπογραμμίζει:
«Κατά τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, περιήλθαν σε γνώση μας έγγραφα του Δασαρχείου Αρναίας και της Δ/νσης Δασών Χαλκιδικής τα οποία δεικνύουν άγνοια της διοικητικής πρακτικής και των αρμοδιοτήτων όπως αυτές προβλέπονται από τους Νόμους του Κράτους.
Μετά και την έκδοση της αρ. 101769/1994/21.11.2008 εγκυκλίου μας, είναι προφανές και αυτονόητο ότι κάθε διαταγή ή εγκύκλιος που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του χαρακτηρισμού των εποικιστικών εκτάσεων από αρμόδια - κατωτέρου επιπέδου - όργανα, καταργείται και από αναρμόδια όργανα δεν εφαρμόζεται, πολύ δε περισσότερο όταν από τις 04.08.08 η Δ/νση Δασών της Περιφέρειάς σας, αναφέρεται με σαφήνεια στην υποχρέωση έκδοσης πράξης χαρακτηρισμού (αρ. 7897/04.08.08 διαταγή της).
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της πράξης χαρακτηρισμού έρχεται σε αντίθεση με ότι ορίζεται από την Απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων ή Οριστικών Διανομών (π.χ. ο χαρακτήρας της έκτασης κρίνεται δασικός ενώ η απόφαση της επιτροπής απαλλοτριώσεων προσδιορίζει χρήση διάφορη της δασικής) τότε κατισχύει η Πράξη Χαρακτηρισμού, καθότι η προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων προέχει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Δασικούς Νόμους.
Θεωρούμε απαράδεκτο οι Δασικές Υπηρεσίες της Χώρας μας να κατασυκοφαντούνται και να πληγώνονται για την κορυφαία διαδικασία - μέχρι την κατάρτιση και εν συνεχεία την κύρωση των δασικών χαρτών - της προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακαλείται να κοινοποιήσει άμεσα την παρούσα και να παρακολουθήσει την πιστή τήρησή της με τη δέουσα αυστηρότητα.».
Με βάση τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ο υπουργός δεν πρόκειται να πάρει απόφαση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βάλει την υπογραφή σε κανένα αίτημα. Αυτό όμως είναι θεωρητικό γιατί είναι γνωστό ότι πίσω από αυτή την ιστορία στην Αταλάντη και τον Εξαρχο παίζονται μεγάλα και περίεργα παιχνίδια, με πολλούς εμπλεκόμενους και με ιδιαίτερα λαδωμένα τα γρανάζια της μηχανής για να παράγει σε λιγότερο χρόνο αποτέλεσμα και να αποφεύγονται οι τριβές όπως μαθαίναμε στη φυσική."