20 Σεπ 2008

Υπολογισμούς χωρίς τον ξενοδόχο
στην υπόθεση της μεγάλης Τουριστικής Επένδυσης

Ποιοι πιέζουν τον Υφυπουργό κ. Κιλτίδη για τις χαριστικές γνωμοδοτήσεις και τους ύποπτους αποχαρακτηρισμούς σε 12.000 στρέμματα στον Έξαρχο Αταλάντης

http://laminews.blogspot.comΥπολογισμούς χωρίς τον ξενοδόχο έκαναν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης πώς σκέφτονται να κάνουν στον Έξαρχο Αταλάντης. Εκεί που πίστευαν ότι όλα είναι έτοιμα και ποιες ήταν οι τελευταίες λεπτομέρειες μέχρις ότου ξεκινήσει η επένδυση, εκεί που πίστευαν ότι από την αρχή του 2008 θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει το πρώτο στάδιο τώρα το ένα μετά το άλλο αποκαλύπτονται τα αγκάθια.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Γεωργίας αναγκάστηκε να προσφύγει σε γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «σέντρα» για να καμφθεί η αντίδραση των υπηρεσιακών παραγόντων που δεν θέλουν να σκέπτονται ότι θα μπορούσε να κάνουν πίσω στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Για να παρακάμψουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη και 8 ή 10 χρόνια που απαιτούνται για την δικαστική εκκαθάριση δείχνουν να λύνουν το θέμα με μια γνωμοδότηση σαν αυτές που είναι στην επικαιρότητα με την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Άλλωστε μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί αρκετές κυβερνητικές παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα και έχει αποτυπωθεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των κυβερνητικών παραγόντων για την εξέλιξή του.

Το ότι αλλά πίστευαν ακόμη και οι αρμόδιοι στα υπουργεία κ.ά. βρήκαν μπροστά τους προκύπτει αβίαστα από την απάντηση που δόθηκε ενάμιση χρόνο πριν στο βουλευτή της Ν.Δ. Ηλία Καλλιώρα από το υπουργείο Τουρισμού που συνοδευόταν από έγγραφο της «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ» που είχε αναλάβει ως σύμβουλος στη συγκεκριμένη επένδυση.
Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια σε σχέση και με τους χρόνους και με την οργάνωση αλλά και με τις προβλέψεις οι αρμόδιοι έλεγαν τότε στην απάντησή τους:

«Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εξάρχου και σε έκταση 12.500 στρεμμάτων περίπου, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης – συγκροτήματος «Atalanti Hills», συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. € και συνολικού χρονοδιαγράμματος 20 χρόνια (2008-2028). Η εν λόγω επένδυση, που θα έχει αγροτουριστικό χαρακτήρα, αναμένεται να μετατρέψει την περιοχή σε Golf Destination, δεδομένου ότι στην έκτασή της θα περιλαμβάνει: 1) 3 γήπεδα γκολφ 18 οπών και περίπου 700 στρεμμάτων έκαστο, 2) 3 ξενοδοχεία 5* με συνολικά 1.500 περίπου κλίνες, 3) συνεδριακό κέντρο 800 θέσεων, 4) τουριστικά χωριά 5.000 κατοικιών, 5) Ακαδημία γκολφ, 6) Ιππικό Κέντρο, 7) συγκρότημα με γήπεδα τένις (το ένα για 800 θεατές), 8) Πολιτιστικό Κέντρο που θα περιλαμβάνει ανοιχτό θέατρο 700 θέσεων, 9) χωριό περιπέτειας για παιδιά, 10) βοτανικό λόφο, 11) εκτεταμένες βιολογικές καλλιέργειες και επιλεγμένες εκτροφές, 12) water park, 13) Αθλητικό Κέντρο, 14) Κέντρο Σκοποβολής και τέλος, 15) Ελικοδρόμιο.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ανωτέρω επένδυση, εκτός των άλλων, αναμένεται να: α) δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας (τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας), β) πολλαπλασιάσει το εισόδημα της περιοχής, γ) εκσυγχρονίσει τις τουριστικές υποδομές της περιοχής, δ) αναδιαρθρώσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν όχι μόνο της περιοχής Αταλάντης αλλά και ολόκληρου του Νομού και της Περιφέρειας, ε) αναβαθμίσει την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών αναψυχής, στ) επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στην περιοχή και το Νομό, ζ) προστατέψει και να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής, η) προσελκύσει αλλοδαπούς τουρίστες υψηλών εισοδημάτων.»

Σχόλιο Lamianews: Σήμερα όμως τα πράγματα ξεδιπλώνονται διαφορετικά. Δεν φτάνουν μόνο η καλή θέληση των ενδιαφερομένων, να φτάνουν τα σχέδια ούτε οι προθέσεις, δεν φτάνουν τα χρήματα αλλά χρειάζεται και πολύ «σπρώξιμο» από κομματικούς και κυβερνητικούς παράγοντες όλων των επιπέδων. Που δεν είναι τυχαίο αυτή η υπόθεση θέλει παρόμοιους χειρισμούς με αυτούς που σημαδεύουν την επικαιρότητα με τις εκτάσεις του Βατοπεδίου. Την ώρα που κατηγορούνται κυβερνητικά στελέχη οι χαριστικές πράξεις, την ώρα που κατηγορούνται υπηρεσιακοί παράγοντες για στρατευμένες ερμηνείες μοιάζει τουλάχιστον αφελές το επιχείρημα του κ. υφυπουργού που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση να θολώσει τα νερά με μοναδική αναφορά στις πιέσεις των κατοίκων και των φορέων. Άραγε αρκούν από μόνες τους αυτές οι πιέσεις;

Τα πράγματα δείχνουν να είναι περισσότερο σύνθετα απ' όσο παρουσιάζονται. Μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί παρότι έχουν δείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους ο Δούκας, ο Κιλτίδης, ο Σπηλιωτόπουλος, ο Χειμάρας, ο Σκορδάς, όλοι οι Βουλευτές του νομού που προσδοκούν να πάρουν ένα κομματάκι και τους διορισμούς, οι δήμαρχοι και οι παράγοντες της Λοκρίδας, αφού έχουν πάρει σαφείς υποσχέσεις.

Έχουν μεταβληθεί σε λιοντάρια κάποιοι αυτοδιοικητικοί γιατί πήραν κάποιες δουλίτσες και άλλοι γιατί πήραν υποσχέσεις για μελλοντικές δουλειές… Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα ευρώ και κάποια τραπέζια μπούκωσαν αρκετά διακομματικά στόματα και βαφτίζουν την ρεμούλα σε ανάπτυξη. Αλλαγές σε αυτές τις πιέσεις και σε αυτή την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς αναφέρονταν ο κ. υφυπουργός στις δηλώσεις του;

18 Σεπ 2008

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς έναντι του Δημοσίου και το θέμα του χαρακτήρα της έκτασης των 12.500 στρεμμάτων στον Έξαρχο δεν έχει λυθεί

Να τι λέει το Δασαρχείο
σε απάντησή του στους Οικολόγους Πράσινους


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Αταλάντη 15-09-2008
Αριθμ Πρωτ: 71878/4056Ταχ. Δ/νση : Θεµιστοκλέους 4.
Ταχ. Κώδικας : 35200
TELEFΑΧ : 2233023104
Πληροφορίες : Ι Πατούλης
Τηλέφωνο : 2233022171


ΠΡΟΣ: Πολιτική Κίνηση
Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων
Κο Σταµέλο Στέφανο Πλούτωνος 1 35100
ΛΑΜΙΑ

ΚΟΙΝ: Δ/ΝΣΗ ΔAΣΩN Ν. ΦΘ/ΔΑΣ ΛΑΜΙΑ


ΘΕΜΑ : Παροχή στοιχείων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς έκτασης στην περιοχή Δ.Δ Εξάρχου Δήµου Αταλάντης
ΣΧΕΤ 1) Η µε χωρίς ηµεροµηνία αίτηση της Πολιτικής Κίνησης Φθιώτιδας των Οικολόγων η οποία έλαβε τον 46135/2555/23-6-2008 αριθµό πρωτοκόλλου Της Υπηρεσίας µας.
2) Η αριθ πρωτ 61257/3468/2-9-2008 Δ/γη Δ/νσης Δασών Ν. Φθ/δας .


Σε απάντηση της ανωτέρω (1) σχετικής αιτήσεως σας και σε εκτέλεση της ανωτέρω (2) σχετικής Δ/γης Δ/νσης Δασών Ν. Φθ/δας για την παροχή στοιχείων που διαθέτει η Υπηρεσία µας, σχετικά µε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον χαρακτήρα έκτασης 12.500 στρεµµάτων στην περιοχή Δ.Δ Εξάρχου Δήµου Αταλάντης και τις ενέργειες της Υπηρεσίας µας, σας πληροφορούµε τα εξής:
1. Την 12-5-2005 υπεβλήθη στην Υπηρεσία µας, αίτηση της Κας Ελένης Συζ Κω/νου Πανάγου, θυγατέρας Σωτηρίου Βελέντζα, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου Κου Δελαβέκουρα, για την χορήγηση βεβαίωσης από την οποία να προκύπτει ότι για την έκταση, όπως αυτή προσδιορίζεται στο συνηµµένο της αίτησης τοπογραφικό διάγραµµα, συνολικού εµβαδού 12.364,04 στρεµµάτων και βρίσκεται στην περιοχή του Δ.Δ Εξάρχου του Δήµου Αταλάντης, δεν έχουν εφαρµογή οι δ/ξεις της δασικής νοµοθεσίας, σχετικά µε τον χαρακτηρισµό της, σύµφωνα µε το άρθρο 1 παρ 7 του Ν 3147/2003.
2. Η Υπηρεσία µας, αφού υπέβαλε σχετικά ερωτήµατα προς την Δ/νση Aγpoτικής Ανάπτυξης, Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας προκειµένου να διασαφηνισθούν ορισµένοι παράµετροι της υπόθεσης, αρµοδιότητας της προαναφερόµενης Υπηρεσίας, τα οποία απαντήθηκαν µε το αριθ πρωτ 2204/17-2-2006 έγγραφο της, τελικά εξέδωσε το µε αριθ' πρωτ 557/14-3-2006 απαντητικό έγγραφο προς τον Κο Δελαβέκουρα, πληρεξούσιο δικηγόρο των Κληρονόµων Βελέντζα, σύµφωνα µε το οποίο ο χαρακτήρας της προαναφερόµενης έκτασης, δηλαδή αν εµπίπτει ή όχι στις δ/ξεις της δασικής νοµοθεσίας και σε ποια κατηγορία εκτάσεων ανήκει, θα επιλυθεί οριστικά µόνο µε την έκδοση πράξης χαρακτηρισµού, σύµφωνα µε το άρθρο 14 του Ν 998/1979 .
3. Στη συνέχεια εξεδόθη το µε αριθ πρωτ 11996/11-7-2006 έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Τµήµα Πολιτικής Γής, της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθ/δας, προς την Εταιρεία “Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μ.Ε.Π.Ε”, το οποίο κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία µας, και από το οποίο ενηµερωθήκαµε ότι για την προαναφερόµενη έκταση είχαν συνταχθεί συµβόλαια αγοροπωλησίας από τους προηγούµενους φερόµενους ως ιδιοκτήτες της έκτασης, κληρονόµους Βελέντζα προς την προαναφερόµενη Εταιρεία.
4. Στις 15-9-2006 υπεβλήθη αναφορά αρµοδίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας µας, για την σε ορισµένα σηµεία της προαναφερόµενης έκτασης διενέργεια εργασιών όπως προετοιµασία για περίφραξη της, γεωτρήσεις κ.α
5. Ύστερα από τα ανωτέρω ήρθαµε σε επικοινωνία µε τον διαχειριστή της Εταιρείας “Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μ.Ε.Π.Ε” Κο Σαββίδη Γεώργιο , τον οποίο ενηµερώσαµε προφορικά ότι θα πρέπει να σταµατήσουν οι εργασίες αυτές καθόσον η Υπηρεσία µας είναι υποχρεωµένη να υποβάλλει ερώτηµα, ιεραρχικά, προκειµένου να διασαφηνισθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης αλλά και για το ότι οι οποιεσδήποτε εργασίες σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα θα πρέπει να τύχουν έγκρισης, σύµφωνα µε τις δ/ξεις της ισχύουσας νοµοθεσίας. Πράγµατι υποβάλαµε το αριθ πρωτ 4803/12-12-2006 ερώτηµα µας, ιεραρχικά, προς το Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Στην συνάντηση που είχαµε µε τον Κο Σαββίδη Γεώργιο, ενηµερωθήκαµε προφορικά ότι στην έκταση αυτή των 12.343,04 στρεµµάτων προγραµµατίζεται από την προαναφερόµενη εταιρεία να γίνουν ξενοδοχειακά συγκροτήµατα, παραθεριστικές κατοικίες γήπεδα γκολφ Κ.α Κατόπιν αυτού υποβάλαµε το αριθ πρωτ 4803/12-12-2006 ερώτηµα µας, ιεραρχικά, προς το Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
6. Στην συνέχεια στην Υπηρεσία µας απεστάλη το από 10-1-2007 έγγραφο της Εταιρείας "Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μ.Ε.Π.Ε", το οποίο είναι ουσιαστικά απάντηση στο προαναφερόµενο έγγράφο µας µε αριθ πρωτ 4803/12-12- 2006, και µε το οποίο εν ολίγοις υποστηρίζεται ότι η προαναφερόµενη έκταση είναι ιδιωτική έκταση, µη εµπίπτουσα στις δ/ξεις της δασικής νοµοθεσίας. Το έγγραφο αυτό µεταξύ άλλων κοινοποιήθηκε και στο Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
7. Το ερώτηµα που υπέβαλε η Υπηρεσία µας µε το προαναφερόµενο έγγραφο της, υπεβλήθη ιεραρχικά στο Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, µε τα αριθ 5374/19-12-2006 έγγραφο Δ/νσης Δασών Ν. Φθ/δας και αριθ πρωτ 5905/22-12¬2006 έγγραφο Δ/νσης Δασών Π.Σ.Ε .
8. Το Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων δια της Δ/νσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος απάντησε στα ανωτέρω αναφερόµενα έγγραφα µε το αριθ 105796/15-2-2007 έγγραφο του, από το οποίο προκύπτει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης δεν έχει λυθεί έναντι του Δηµοσίου καθώς επίσης ότι δεν έχει λυθεί το θέµα του χαρακτήρα της έκτασης και το αν αυτή εµπίπτει ή όχι στις Δ/ξεις της δασικής νοµοθεσίας και εν πάση περιπτώσει δεν εµπίπτει στις δ/ξεις του Ν 3147/2003, όπως υποστηρίζει η εταιρεία.
9. Σε αντίκρουση του ανωτέρω αναφεροµένου εγγράφου του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, εν είδη ιεραρχικής προσφυγής, η εταιρεία ΛΟΚΡΟΣ MONOΠPOΣΩΠΗ Ε.Π.Ε υπέβαλε προς το Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων το µε αριθ πρωτ 1277/13-4-2007 έγγραφο της µε το οποίο υποστηρίζει τις θέσεις της. Απάντηση του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων στο προαναφερόµενο έγγραφο της εταιρείας δεν έχει κοινοποιηθεί ακόµη στην Υπηρεσία µας .
10. Επίσης µετά από αίτηµα της εταιρείας ΡΟΚΑΣ Α.Ε, Γραφεία Δοξιάδη, τα οποία έχουν αναλάβει την µελέτη του Γ.Π.Σ Αταλάντης, για την παροχή στοιχείων για την ίδια έκταση εξεδόθη το µε αριθ πρωτ 57593/3160/25-7-2008 έγγραφο της Υπηρεσίας µας.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
1. Το αριθ πρωτ 2204/17-2-2006 έγγραφο Ν.Α.Φ , Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης.
2. Το αριθ πρωτ 557/14-3-2006 έγγραφο Δασαρχείου Αταλάντης .
3. Το αριθ πρωτ 11996/11-7-2006 έγγραφο Ν.Α.Φ ,Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης.
4. Το αριθ πρωτ 4803/12-12-2006 έγγραφο Δασαρχείου Αταλάντης.
5. Το από 10-1-2007 έγγραφο της Εταιρείας" Λοκρός Ανάπτυξη Ακινήτων Μ.Ε.π.Ε ..
6. Το αριθ 5374/19-12-2006 έγγραφο Δ/νσης Δασών Ν. Φθ/δας. 7.Το αριθ πρωτ 5905/22-12-2006 έγγραφο Δ/νσης Δασών π.Σ.Ε .
8.Το αριθ 105796/4843/15-2-2007 έγγραφο Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
9.Το µε αριθ πρωτ 1277/ 13-4-2007 έγγραφο της εταιρείας ΛΟΚΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.
10.Το µε αριθ πρωτ 57593/3160125-7-2008 έγγραφο της Υπηρεσίας µας.


Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Δασολόγος με Α' βαθμό

Βατοπέδι στη Λοκρίδα

Από την Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ και το lamianews

Έτοιμος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να υπογράψει για να παραχωρηθεί έκταση 12.000 περίπου στρεμμάτων στον Έξαρχο της Λοκρίδας για την εγκατάσταση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δείχνει ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Κιλτίδης που σύμφωνα

με δηλώσεις του βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Την ίδια στιγμή στις ίδιες δηλώσεις του ο κ. Κιλτίδης φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την υπόθεση που έχει σχέση με τη διαμάχη στην Άνω Αγόριανη, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος παρέπεμψε την υπόθεση για γνωμοδότηση στο νομικό συμβούλιο του κράτους. Αυτά προκύπτουν από συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κιλτίδης χθες το πρωί στο ΣΚΑΪ, όπου ανάμεσα σε άλλα θέματα αναφέρθηκε και στα δύο αυτά αγκάθια της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Κιλτίδη ιδιαίτερα για το θέμα της Άνω Αγόριανης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα και γι' αυτό τον παρέπεμψε στον νομικό συμβούλιο του κράτος. Όμως από εκεί και μετά γεννιούνται μια σειρά από ερωτήματα που αφού το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται σε άλλη φάση της διαδικασίας στη λεγόμενη "Επιτροπή αποτερματισμού" η οποία πρέπει να αναζητήσει και να βρει τα όρια της δασικής και μη δασικής έκτασης. Η συγκεκριμένη επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει και έτσι η κίνηση του κ. Κιλτίδη έχει προκαλέσει ακόμη και σε νομικούς που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί, ούτε το ερώτημα το οποίο έχει υποβληθεί στην πάροδο του νομικού συμβουλίου του κράτους. Πρόκειται ωστόσο για μια υπόθεση που έρχεται από τον περασμένο αιώνα και έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των δήμων Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδας.

Έτοιμος για υπογραφή


Στις πιέσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής απέδωσε ο κ. Κιλτίδης την πρόθεσή του να προχωρήσει στην υπογραφή παρά την άρνηση των υπηρεσιακών παραγόντων να συνηγορήσουν. Πρόκειται για μια υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε ο ίδιος προσωπικά αφού έκανε ειδική επίσκεψη πριν από έξι μήνες περίπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δηλώσεις του είχε κρατήσει συγκεκριμένες αποστάσεις από όλες τις απόψεις κάτι όμως που φαίνεται ότι ανετράπη το μεσοδιάστημα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κιλτίδη είναι θέμα χρόνου το να πέσουν οι υπογραφές και να διαγραφούν δύο βασικά θέματα που απασχολούν τη διοικητική ιεραρχία του υπουργείου του. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για έκταση η οποία πέρασε στα χέρια ιδιωτών χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα το δημόσιο και ιδιαίτερα το Υπουργείο Γεωργίας να αναγνωρίσει την κυριότητα της. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας μέχρι σήμερα περισσότερα από δέκα χιλιάδες στρέμματα θεωρούνται ως δημόσια δασικά.

Για να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει καταρχήν το Υπουργείο Γεωργίας να κάνει πίσω στο ιδιοκτησιακό θέμα όπως επίσης θα πρέπει να κάνει πίσω και σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης έκτασης. Το αίτημα που έχει τεθεί από την πλευρά των επενδυτών είναι να αναγνωρισθεί η ιδιοκτησία τους από την πλευρά του υπουργείου όπως επίσης να αποχαρακτηριστούν από δασικά και να θεωρηθούν τα 10.000 στρέμματα ως γεωργική έκταση και έτσι να υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις που θα μπορέσει αυτή η έκταση να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση των εγκαταστάσεων. Μέχρι σήμερα το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων στη διοικητική ιεραρχία του Υπουργείου Γεωργίας είχαν σαφέστατα αντίθετη άποψη και τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν προκύπτει από πουθενά, ενώ οι ίδιες υπηρεσίες έχουν αλλάξει άποψη. Το μόνο ενδεχόμενο που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση και ουσιαστικά κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας είναι η προσφυγή του υπουργού στο νομικό συμβούλιο του κράτους, έτσι ώστε να εκδοθεί κάποια γνωμοδότηση εάν γίνει αποδεκτή από την πλευρά του υπουργείου, τρέχουν οι παρεπόμενες διαδικασίες λύσης και πέφτουν οι υπογραφές με αποτέλεσμα 12.000 περίπου στρέμματα να περάσουν ελεύθερα στους επενδυτές για την ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Το δεύτερο Βατοπέδι

Την πεπατημένη μετά το Βατοπέδι δείχνουν να ακολουθούν τα κυβερνητικά στελέχη αφού και στην περίπτωση των 12.000 στρεμμάτων του Έξαρχου παρακάμπτουν τις υπηρεσίες μέσα από γνωμοδοτήσεις τις οποίες κάνουν αποδεκτές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν δύο γνωμοδοτήσεις.

Η μια αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση αν πέσουν οι υπογραφές τότε αυτές ξεπερνούν κάθε όριο διευκόλυνσης. Να θυμίσουμε ότι η παρόμοια περίπτωση με την λατομική περιοχή, αν και όλες οι πλευρές γνώριζαν ότι το ελληνικό δημόσιο θα χάσει την συγκεκριμένη έκταση, οδήγησαν τα πράγματα στη δικαιοσύνη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και δεν αποκλείεται αν βεβαίως χάσει τη δίκη, σε δεύτερο βαθμό να προχωρήσει σε αναίρεση.

Εδώ το ίδιο το υπουργείο μέσα από τις εντολές που δίνει τιμωρεί μια ολόκληρη πόλη και συγχρόνως και την επιχειρηματικότητα σε αυτή την πόλη. Αντίθετα για την διευκόλυνση των επενδυτών βρέθηκε τρόπος για να μην συρθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, που θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο για να την διερευνήσουν. Αν βέβαια σκεφτεί κάποιος ότι όλη αυτή η πρακτική γίνεται εν ονόματι της πίεσης των φορέων της περιοχής τους οποίους χρησιμοποιούν για προκάλυμμα τότε αποκαλύπτονται μια σειρά από πράγματα, αφού το ίδιο το υπουργείο δεν κατανοούσε με τίποτα τις πιέσεις μιας ολόκληρης πόλης και του συνόλου των φορέων και επέβαλε να οδηγηθούν τα πράγματα στη δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή και μόνο ο χαρακτηρισμός του μεγαλύτερου τμήματος της έκτασης πέρα από το ιδιοκτησιακό, αφήνει αρκετά θέματα και δημιουργεί ήδη συνθήκες ενός νέου σκανδάλου που βεβαίως αναμένεται να ξεδιπλωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το καρέ της παρανομίας

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αφού από την πλευρά του δασαρχείου θεωρείται και δημόσια και δασική εντούτοις οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας άγνωστο για ποιο λόγο προχώρησαν στην αδειοδότηση και στην ανόρυξη γεωτρήσεων παρά το γεγονός ότι αμφισβητείται ακόμη η συγκεκριμένη έκταση. Την ίδια στιγμή και μόνο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ελλειμματική σε νερό, και μόνο το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να εφαρμόζονται και στις γεωτρήσεις των αγροτών εν τούτοις άγνωστο για ποιο λόγο η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα. Συγχρόνως πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία τα οποία έχουν υποβληθεί θεωρούνται αμφιλεγόμενα επιστημονικά και το κυριότερο ιδιαίτερα αποσπασματικά μιας και στη ευρύτερη περιοχή η έλλειψη νερού είναι καθοριστική. Να θυμίσω ότι πρόσφατα οργανώθηκε επιστημονική ημερίδα στην Αταλάντη που αν και δεν έγιναν συγκεκριμένες αναφορές σε αυτό το θέμα εντούτοις από τα χείλη του προέδρου της επιτροπής κατά της ερημοποίησης έγινε σαφέστατη περιγραφή των επιπτώσεων από μια τέτοια δραστηριότητα. Η κίνηση του υφυπουργού κ. Κιλτίδη σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες αποφάσεις που στο μεσοδιάστημα έχουν προκύψει προκαλεί έναν έντονο προβληματισμό σε όλους όσοι έχουν γνώση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

12 Σεπ 2008

Κάποιοι στην Αταλάντη ονειρεύονται γήπεδα γκολφ ...


SΟS για τη λειψυδρία σε όλη τη χώρα
Αρνητικό ρεκόρ επταετίας στα αποθέματα της Αθήνας, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν εξάντληση αν συνεχιστεί η ανομβρία

εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 12/9/2008
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας chkaranikas@dolnet.gr

Αρνητικό ρεκόρ 7ετίας σημειώνουν τα αποθέματα νερού της πρωτεύουσας, πέφτοντας κάτω από τα επίπεδα της τελευταίας ξηρασίας του 2002. Παράλληλα, από το Κιλκίς έως τη Ρόδο το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει «ποτίσει» για τα καλά την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ ανέρχονταν χθες σε 512 εκατομμύρια κυβικά μέτρα- ποσότητα που είναι κατά 300 εκατομμύρια μικρότερη σε σχέση με την ίδια ημέρα την προηγούμενη χρονιά και κατά 650 εκατομμύρια μειωμένη συγκριτικά με τις 10 Σεπτεμβρίου του 2006. Ακόμα και την ίδια περίοδο του 2002, που είχαμε την τελευταία ξηρασία, τα αποθέματα νερού για την πρωτεύουσα ήταν κατά ένα εκατομμύριο κυβικά περισσότερα απ΄ ό,τι φέτος.

Ζοφερή πρόβλεψη
«Αν έχουμε τις ίδιες βροχοπτώσεις και την περίοδο 2008-2009, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα προβληματική», επισημαίνει η κ. Μαρία Μιμίκου, διευθύντρια στο

«ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ»

Άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ζητούν οι επιστήμονες

Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων και καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την 1η Οκτωβρίου 2007 τα αποθέματα ανέρχονταν σε 800 εκατομμύρια κυβικά, ενώ σήμερα λίγο παραπάνω από 500. Αν έχουμε την ίδια κατανάλωση νερού και τις ίδιες βροχοπτώσεις, αναμένεται του χρόνου τέτοια εποχή να έχουν πέσει στα 200 εκατομμύρια. «Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό προς τον πυθμένα των ταμιευτήρων έχει πρόβλημα ποιότητας και δεν πρέπει να αντληθούν ολόκληρες οι ποσότητες, καθώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο οικοσύστημα», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθηγητής του ΕΜΠ στην Υδρολογία και Ανάλυση Συστημάτων Υδραυλικών Έργων. Στις 9 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε και ρεκόρ παραγωγής στα διυλιστήρια. «Το 1,4 εκατομμύριο κυβικά παραγωγής στα διυλιστήρια δείχνουν ότι υπάρχει ζήτηση που σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Την ίδια ώρα τα αποθέματα για την Αθήνα έχουν μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό- τέτοιον που ήδη θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης. Την περίοδο της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών, από το 1988 έως το 1995, καταφέραμε με τα κατάλληλα μέτρα να μειώσουμε την κατανάλωση της πρωτεύουσας κατά 30%», λέει ο κ. Κουτσογιάννης. Ιδιαίτερα ανησυχητικός όμως είναι και ο ρυθμός μείωσης των αποθεμάτων από το 2006, οπότε άρχισε η ανομβρία: για παράδειγμα, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2008 οι ποσότητες των ταμιευτήρων ελαττώθηκαν κατά 15,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2002, που επίσης δεν είχε βροχοπτώσεις, η αντίστοιχη μείωση ήταν μόλις 8 εκατομμύρια κυβικά!

Έλλειμμα 60%

«Αν έχουμε και άλλη κακή χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων τα αποθέματα θα φτάσουν στα επίπεδα του 1993. Γιατί δεν παίρνουν μέτρα;», αναρωτιέται ο κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης, υδρογεωλόγος στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα τα υπόγεια ύδατα παρουσιάζουν έλλειμμα 60% κατά μέσον όρο σε σχέση με το μέσο δυναμικό νερού που έχουμε αυτή την περίοδο».

«Σε σχέση με πέρυσι, οι γεωτρήσεις μας βγάζουν 30% λιγότερο νερό. Από τότε που τις ανοίξαμε το 1990, η παροχή έχει πέσει μέχρι και 70%. Πριν από λίγο καιρό, από τη μία ημέρα στην άλλη εξαφανίστηκε το νερό από μια σειρά γεωτρήσεων- εντελώς ανεξήγητα. Τον Οκτώβριο τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν δεν βρέξει», λέει ο αγρότης κ. Κώστας Πουλικάκος, από τη Στεφανιά Λακωνίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, Γ. Λέρη, που παρακολουθεί καθημερινά τα αποθέματα των ταμιευτήρων σε ολόκληρη την Ελλάδα, «η φετινή χρονιά ήταν η χειρότερη από τη δεκαετία του 1960 και μετά. Τα μόνα ποτάμια που είχαν ικανοποιητική ροή το καλοκαίρι ήταν ο Λάδωνας και ο Λούρος. Ο Αλφειός δεν έφτανε για να εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες της Ηλείας, ενώ στον Αχελώο η στάθμη του ταμιευτήρα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Γι΄ αυτό δεν πρόκειται να αδειάσουμε τους ταμιευτήρες- κρατάμε αποθέματα προληπτικά για τον χειμώνα σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανομβρία. Κατά τη γνώμη μου ήδη έπρεπε να έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα και για την Αττική».
«Στέρεψαν» 70.000 στρέμματα

ΟΙ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ εισροές νερού στην λίμνη Πλαστήρα από αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα είχαν αποτέλεσμα την εκταμίευση 48.000.000 κυβικών μέτρων νερού, τη μικρότερη ποσότητα των τελευταίων χρόνων και την καταστροφή στον Νομό Καρδίτσας 70.000 στρεμμάτων διαφόρων καλλιεργειών από την ξηρασία.

Όπως τόνισε στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος αντινομάρχης Καρδίτσας, κ. Μιχάλης Καρατσιώρης, «η στάθμη της λίμνης διατηρήθηκε στα 782,50 μέτρα, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού της Καρδίτσας. Σε σχέση με πέρυσι που οι εκροές έφτασαν τα 85.000.000 κυβικά νερού και τα προηγούμενα χρόνια να αγγίζουν τα 150.000.000 κυβικά, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού στη Λάρισα, Γιώργος Λαδόπουλος, είπε ότι «εδώ δεν μιλάμε για ορθολογική διαχείριση που φωνάζουν κάποιοι πως πρέπει να γίνεται. Μιλάμε για μαγικά. Αυτό χρειάστηκε να κάνουμε φέτος για να έχουμε τις μικρότερες ζημιές στην περιοχή- 4.000 στρέμματα δηλαδή από αυτά που αρδεύονται από τον ΤΟΕΒ Πηνειού».


Οι μονάδες αφαλάτωσης θα έσωζαν τα νησιά

ΕΩΣ ΚΑΙ 400% αυξήθηκαν οι μεταφορές νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου από το 1997 έως σήμερα, ενώ όλο και περισσότερο οι ειδικοί προτείνουν τη λύση της αφαλάτωσης για να ενισχυθούν τα υδατικά αποθέματα όχι μόνο των νησιών, αλλά και των παράκτιων περιοχών που εμφανίζουν πρόβλημα λόγω της υφαλμύρωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών σε θέματα υδάτινων πόρων και ενέργειας, Α. Στεφοπούλου, Κ. Σούλη και Μ. Παπαπέτρου, την ώρα που το λειτουργικό κόστος μίας μονάδας αφαλάτωσης ανέρχεται σε 0,8-1 ευρώ το κυβικό μέτρο, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας- από το Ρέθυμνο έως την Αλεξανδρούπολη και από τη Φλώρινα έως την Καλαμάτα- κυμαίνεται ανάμεσα στα 1,04 έως 1,6 ευρώ για τα πρώτα 30 κυβικά μέτρα κατανάλωσης.

Επιπλέον, από τους ειδικούς επισημαίνεται ότι αν πριν από μερικά χρόνια απαιτούνταν τουλάχιστον 6 κιλοβατώρες ρεύματος ανά κυβικό μέτρο νερού, με τις υπάρχουσες τεχνολογίες σήμερα η τιμή αυτή έχει πέσει στο μισό, ενώ ακόμα μικρότερη κατανάλωση έχουν οι «πράσινες μονάδες», όπως αυτή που βρίσκεται στην Ηρακλειά, που λειτουργεί με ανεμογεννήτρια. Όσον αφορά στο ύψος επένδυσης, μία μονάδα αφαλάτωσης που παράγει 10.000 κ.μ. την ημέρα και επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 20.000 κατοίκων κοστίζει περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο χρόνος παράδοσής της από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα έργα κυμαίνεται από 6-12 μήνες. Σημειώνεται δε ότι φέτος οι μεταφορές νερού στο Αιγαίο αναμένεται να στοιχίσουν περίπου 11 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι το κόστος ήταν 10 εκατομμύρια.


Η υπερκατανάλωση εξαντλεί τα αποθέματα


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ παρουσιάζει η στάθμη του νερού στις διάφορες γεωτρήσεις που γίνονται στο νησί της Ρόδου. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων Δωδεκανήσου, σύμφωνα με την οποία σε ορισμένες γεωτρήσεις η πτώση της στάθμης φτάνει και τα 23 μέτρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις αυξημένες αντλήσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Σάββας Γιαννίκης, «η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στις παράκτιες περιοχές και στις περιοχές αυξημένης γεωργικής δραστηριότητας». Και η Ρόδος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας, δεδομένου ότι από τα αποθέματά της τροφοδοτεί και τα άνυδρα νησιά της Δωδεκανήσου. Μάλιστα μόνο το 2007 η ποσότητα νερού που διατέθηκε έφτασε το 1.150.000 κυβικά μέτρα.

Από την ίδια μελέτη της ΥΕΒ προκύπτει ότι από το 2002 μέχρι πέρυσι υπάρχει σημαντική μείωση των τιμών των βροχοπτώσεων σε όλους τους σταθμούς της Ρόδου. Ενδεικτικά, στον σταθμό της Απολακκιάς, από 706 χιλιοστά πέρυσι μειώθηκε στα 499,2 χιλ. και στον σταθμό Έμπωνα από τα 1.753 χιλ. στα 938,33 χιλ.


Πτώση 40 μέτρων στον υδροφόρο ορίζοντα


ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ αναζητούν πλέον νερό οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα έπεσε ακόμα και στα σαράντα μέτρα σε σχέση με τη δεκαετία του ΄80. Στον Νομό Θεσσαλονίκης η στάθμη των υπόγειων υδάτων πέφτει επικίνδυνα στη λεκάνη του Ανθεμούντα, αλλά και στις περιοχές Καλοχωρίου και Σίνδου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ετήσιες μετρήσεις που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλες τουλάχιστον δέκα περιοχές στους Νομούς Χαλκιδικής, Κιλκίς, Ημαθίας και Σερρών, όπου η αλόγιστη άντληση από τους γεωργούς, σε συνδυασμό με τη ρύπανση από φυτοφάρμακα και βιομηχανικά απόβλητα, αποτελούν το εκρηκτικό μείγμα.

Ενδεικτικά, ο ποταμός Αξιός από 700.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα που έρεαν το 1975 έχει περιοριστεί στα 80.000. Επίσης, στις περιοχές Πολυκάστρου και Αξιούπολης Κιλκίς οι γεωτρήσεις στέρεψαν και οι αγρότες αναγκάζονται να κατεβάζουν τις αντλίες σε βάθη πολύ μεγαλύτερα από τα επτά μέτρα.