24 Φεβ 2009

Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο Αταλάντης
Οι Μεσσίες έρχονται...

Αγαπητέ μου φίλε,
Θα συμφωνήσεις μαζί μου, πιστεύω, ότι οι οικολόγοι, δεκαετίες τώρα, εκφράζουν ανησυχίες. Πριν λίγα χρόνια ήταν οι υπερβολικοί,oι μόνιμα γκρινιάρηδες και μίζεροι. Άφηναν φίδια, λύκους, αρκούδες. Δεν ήθελαν την ανάπτυξη, δεν ήθελαν την πρόοδο. Σήμερα, οι τότε κατήγοροί μας δεν μπορούν να πουν το ίδιο. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν το ρόλο της οικολογίας και όλοι βάζουν στις πολιτικές τους και λίγο "οικολογία". Ναι, υποκριτικά, έχεις δίκιο... αλλά βάζουν... Έλα όμως που για κάποιους είμαστε πάλι μίζεροι και γκρινιάρηδες και "δεν θέλουμε την ανάπτυξη"...; Δες μερικές ανάκατες σκέψεις για την Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο Αταλάντης.

Η χρηματοδότηση του έργου από τον Αναπτυξιακό Νόμο μπορεί να φθάσει στο 1 δις ευρώ, αφού το σύνολο της επένδυσης ξεπερνά, όπως ισχυρίζονται οι επενδυτές, τα 2,3 δις. Τα χρήματα αυτά θα είναι από τον κρατικό κορβανά. Χρήματα που θα στερηθεί η υπόλοιπη Φθιώτιδα και η Ελλάδα, για να πάνε σε μια αβέβαιη, σπάταλη, υδροβόρα, συγκεντρωτική επένδυση. Η ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο θα γίνεται με διάφορες μεθοδεύσεις, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις. Για κάθε εγκατάσταση θα παίρνουν και άλλα χρήματα. Άλλα για γκολφ, άλλα για ΣΠΑ, κ.λπ. Και φυσικά θα πάρουν και τη μερίδα του λέοντος για αγροτουριστικά. Επίσης, πολλά έργα μπορούν να τα εντάξουν με διάφορους τρόπους στο ΠΕΠ Φθιώτιδας και να στερηθούν τη χρηματοδότηση τα έργα που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος, όπως έργα υποδομών που θα εξυπηρετούν την επένδυση και διάφορα άλλα. Μην ακούς βέβαια τι λένε οι επενδυτές. (Σιγά μην πουν ότι θα τους ταΐζουμε κιόλας! Αυτοί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το περιβάλλον και το μέλλον της χώρας μας…)

Με τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν δράσεις από τους ίδιους τους ντόπιους, μέσα από έναν δημόσιο σχεδιασμό, με καθοδήγηση και υποστήριξη από την πολιτεία. Να κρατήσουν και να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι τη γη τους με δράσεις αποδοτικές, προσοδοφόρες, οι οποίες έχουν προταθεί ποικιλοτρόπως από τα διάφορα γραφεία τα οποία έχουν εκπονήσει το Χωροταξικό, τα ΣΧΟΟΑΠ, τα ΓΠΣ. Με λίγα λόγια υπάρχουν λύσεις, αλλά κάποιοι τις κρατούν στο σκοτάδι (πετώντας τους καραμέλες πικρόξινες για επενδύσεις άλλων, απ’ όπου θα πέσουν και μερικά ψίχουλα γι’ αυτούς…) για ευνόητους λόγους…

Το μέγα ερώτημα είναι: Με τι μελέτες έχει τεκμηριωθεί το όφελος στην περιφέρεια ή έστω στην πέριξ περιοχή; Τι έχουν να κερδίσουν οι ξενοδόχοι της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας; Γιατί να πάει ο ξένος τουρίστας στους Δελφούς, στην Αράχωβα και στα Καμένα Βούρλα; Δεν κάνω λόγο για τα ξενοδοχεία της περιοχής της παραλίας Αταλάντης και των Λιβανατών, τα οποία όχι μόνο θα στερηθούν τη δυνατότητα ένταξής τους σε ανάλογα προγράμματα, αλλά θα χάσουν και όση πελατεία έχουν στους στόχους τους. Αν δεν έχει πληρότητα η συγκεκριμένη εταιρεία, πώς θα κάνει απόσβεση;

Τι έχουν να κερδίσουν οι αγρότες της περιοχής; Απώλεια γης, μείωση του υδατικού δυναμικού, θα συνηθίσουν να ποτίζουν με υφάλμυρο νερό μέχρι να ερημοποιηθούν τα εδάφη τους... Βέβαια λένε κάποιοι ότι: Τέρμα πια η γεωργία, τα χωράφια θα τα αγοράσει η εταιρεία και θα τους κάνει όλους πλούσιους με την εποχιακή και ολιγόωρη ευέλικτη απασχόληση. Ακόμα και στην περίπτωση που θα αναπτυχθεί η επένδυση, μετά από 20 χρόνια όπως λέει η εταιρεία, και, (να συμφωνήσουμε), θα απασχολήσει 8.000 εργαζόμενους, όλους από την περιοχή της Φθιώτιδας, τι σημαίνει αυτό; Μια ακόμα συγκέντρωση, μια ακόμα κίνηση για τον μαρασμό των χωριών.

Τι σημαίνουν θέσεις εργασίας και μάλιστα εποχιακές; Ημιαπασχόληση. "Σήμερα σε θέλω, αύριο όχι" "σήμερα έχω γκρουπ, αύριο απασχολώ μόνο τους ελάχιστους και αυτοί είναι με το ελάχιστο μεροκάματο". "Αν θέλετε, γιατί διαφορετικά μπορώ να φέρω από τις χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο, γι’ αυτό άλλωστε έκανα την οδηγία Μπολκεστάιν"

Σήμερα δεν μπορούμε να σιωπήσουμε για ένα τόσο μεγάλο έργο. Απαιτούμε πλέον διαφάνεια και πληροφόρηση, όχι για μάς μόνο, αλλά για όλους τους Έλληνες, που από το υστέρημά τους θα επιδοτήσουν μια τέτοια επένδυση, με την προσδοκία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και οικονομικής προόδου.

Πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα:
Ποιο είναι το μέγεθος των γηπέδων γκολφ και ποιες οι ετήσιες ανάγκες, ανά τετραγωνικό μέτρο και συνολικά, σε νερό και από ποιες «πηγές» θα το προμηθεύεται η εταιρεία; Ποιες ποσότητες και τι είδος λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και φυτοπροστατευτικών του γκαζόν θα χρησιμοποιούνται στα γήπεδα γκολφ; Ποιες ποσότητες υδατικών πόρων θα απαιτούνται σε ετήσια βάση για τις ανάγκες λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων (εκτός των ποσοτήτων για το πότισμα των γκολφ); Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν γενικώς και ειδικότερα ανά κατηγορία για τον ντόπιο πληθυσμό; Ποιος εγγυάται ότι οι θέσεις εργασίας στην επένδυση θα είναι για τους ντόπιους; Ποιος έκανε τις προβλέψεις και με τι υποθέσεις; Ποιος τελικά καθορίζει το τουριστικό μοντέλο και το τουριστικό μέλλον της Ελλάδας; Η ανάπτυξη, έστω αυτή που εννοούν ορισμένοι ιθύνοντες, δεν πρέπει να είναι τουλάχιστον πολυκεντρική, πολυλειτουργική και ισόρροπη και να στοχεύει στην συγκράτηση του πληθυσμού με ήπιες μορφές παραγωγής, με κεντρικό στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη;

Ελπίζω να κατάλαβες, αγαπητέ μου φίλε, ότι αυτό που λέω είναι να μάθουν οι άνθρωποι ότι μπορούν να εκπονηθούν σχέδια, που να προβλέπουν πλήθος δραστηριοτήτων συμβατών με το περιβάλλον και το μόνο που χρειάζεται είναι να χρηματοδοτηθούν αυτά τα σχέδια και να εφαρμοστούν, με σωστή καθοδήγηση, για να εξασφαλίσουν οι ντόπιοι μόνιμες δουλειές στον ίδιο τους τον τόπο. ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ από τους ξένους. Διότι αυτοί, ούτως ή άλλως, θα τους κατακλέψουν!! Όχι λοιπόν στους σύγχρονους Μεσσίες!

Επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι: (α) αυτές οι επιχειρήσεις είναι μεγάλου ρίσκου, πολύ μεγαλύτερου από τα εργοστάσια που κλείνουν τώρα (β) ως μεγάλες επενδύσεις έχουν μεγάλες απαιτήσεις χρημάτων και όλων των πόρων (γ) είναι κλειστού τύπου και γι’ αυτό να ξεχάσουν τη σύνδεση με την τοπική οικονομία (δ) πρέπει να εκπονηθούν άλλα σχέδια, με καλύτερες εναλλακτικές για τους ίδιους τους κατοίκους και όχι για μεγάλα αφεντικά.

Λαμία, 20-2-2009
Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων