3 Ιουλ 2009

Ορισμένες αναρτήσεις στο lamianews.blogspot.com που άναψαν τη συζήτηση

Αναδημοσίευση από το lamianews.blogspot.com
Διαφορά νοοτροπίας μεταξύ νομαρχών


Ότι σημαίνει για τη Λοκρίδα, το Atalanti Hills, σημαίνει για τη Μαγνησία η περιοχή Νηές. Μια αναλόγου ύψους επένδυση επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί κι' εκεί με ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εκεί ο νομάρχης κ. Παπατόλιας δεν διστάζει να τα βάζει με την κυβέρνηση, ίσως μου πείτε ότι είναι ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό, αλλά μη βιαστείτε γιατί εκεί και οι κάτοικοι της περιοχής είναι αντίθετοι με μια οικολογική καταστροφή της περιοχής τους που πρόκειται να συντελεστεί με τα γήπεδα γκόλφ, τα λιγοστά νερά και τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και ότι αυτό συνεπάγεται, με αντάλλαγμα κάποιες θέσεις εργασίας.

Εδώ στο νομό μας, τη Φθιώτιδα, τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Εδώ νομάρχης και βουλευτές, πρώην και νυν "σπρώχνουν" με νύχια και με δόντια μια τέτοια επένδυση.
Αποτέλεσμα να έχουν "ψήσει" τα παπαγαλάκια τους και κάποιους που πιστεύουν ότι θα βολευτούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους και μόνο διαδήλωση δεν έχουν κάνει ακόμη για να γίνει η επένδυση.

Φυσικά βλέπουν μόνο το τυρί, η φάκα που είναι πίσω, είναι καλά κρυμμένη. Βέβαια εδώ τα πράγματα, ιδιοκτησιακά είναι περισσότερο περίπλοκα, αφού κανένας κυβερνητικός υπουργός ή υφυπουργός δεν βάζει την υπογραφή του για την διεκδικούμενη έκταση, φοβούμενος ένα "νέο Βατοπέδι".

Πάντως ο νομάρχης μας, δεν έχει ενδοιασμούς και όπου βρεθεί "σπρώχνει" όσο μπορεί την υπόθεση και δεν διαστάζει να ζητάει από την κυβέρνηση να τελειώσει αυτή την ιστορία.

Πως θυμηθήκαμε αυτή την ιστορία τώρα;
Να, διαβάσαμε κάτι δηλώσεις του νομάρχη Μαγνησίας που αναφέρει για την υπόθεση:
«Ζητούμε να υλοποιηθεί, επιτέλους, η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας, που αφορά στο αίτημα της επίσπευσης της κατεπείγουσας έρευνας που έχει διαταχθεί από το ΥΠΟΙΟ, ήδη από τις 3-4-09», τόνισε και πρόσθεσε ότι το σύνολο των φορέων της Μαγνησίας οφείλει να αντιδράσει και να ασκήσει πίεση για την αποσαφήνιση του ζητήματος. «Δεν μπορεί η περιοχή μας, εξαιτίας της αβελτηρίας και της αδράνειας της κεντρικής διοίκησης, να καθίσταται όμηρος και να μετατρέπεται σε θέατρο της αντιπαράθεσης μεταξύ επιχειρηματικών ή πολιτικών οικογενειών».

Εδώ ότι κάνουμε το κάνουμε με το στόμα, μην τυχόν και γυρίσει μετά μπούμεραγκ η υπόθεση!


Συνάντηση θέατρο για το Atalanti Ηills. Ο επενδυτής κανόνισε το ραντεβού με τον Νομάρχη. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις


από αναγνώστη

Έχει πραγματικό ενδιαφέρον η συζήτηση που γίνεται εδώ έτσι όπως γίνεται και τον τρόπο που διαμορφώνεται. Ξέρω πως πολλοί γνωρίζουν αρκετά αλλά απλά θα ήθελα να θέσω υπόψη τους ορισμένα πράγματα τα οποία ίσως και να φωτίσουν την υπόθεση σε κάποια σημεία.

Από το 2005 πήγαιναν και έρχονταν οι βαλίτσες σε «κρατικούς λειτουργούς». Οι «επενδυτές» έχουν διαβρώσει τα πάντα στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει. Έχουν «κεράσει» ακόμη και τους περαστικούς από την περιοχή τότε που έκαναν τις πρώτες κινήσεις δεν είχαν καν ακόμη συμβόλαια. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν οι αρμόδιοι πώς έγιναν τα συμβόλαια. Θα έχει ενδιαφέρον να μας πουν γιατί δεν το ψάχνουν. Η συνέχεια βεβαίως και είναι ενδιαφέρουσα. Ο «ενδιάμεσος» σε όλες τις υποθέσεις μέχρι το 2006 σήμερα αποκαλύπτει τρομακτικά πράγματα στις παρέες του στην Αταλάντη. Βλέπετε τον έριξαν και δεν είναι ο μόνος. Τα έχει ακούσει η μισή Αταλάντη άσχετα αν όλοι κάνουν πως έχουν κλείσει τα αυτιά τους.

Το 2007 και 2008 παίχτηκε η δεύτερη πράξη. Θεωρούσαν ότι όλα ήταν έτοιμα. Δυστυχώς για αυτούς έσκασε το Βατοπέδι.

Και πάμε τώρα στις τελευταίες εξελίξεις. Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι βρέθηκαν από μόνοι τους κάποιοι κάτοικοι για να ζητήσουν πολιτικές παρεμβάσεις.
Η ελεγχόμενη «κίνηση πολιτών» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας καλοταϊσμένος μηχανισμός υποτακτικών του κ. Σαββίδη. Είναι ο συνήθης θίασος που πηγαίνει σε κάθε συγκέντρωση για να επηρεάσει τις μάζες. Μεταξύ αυτών άνθρωποι που κατ' επάγγελμα κάνουν δουλειές του Σαββίδη, άνθρωποι που έχουν εμπλακεί και έχουν πληρωθεί γι' αυτό μέχρι σήμερα, άνθρωποι που θέλουν να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους και που εδώ και δύο χρόνια γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι μαζεύοντας υπογραφές. Πράγματα γνωστά πλέον σε όλη την περιοχή της Αταλάντης. Ποντάρουν μόνο στις οικονομικές επιρροές του Σαββίδη.

Είναι αφελές ωστόσο να πιστέψει κάποιος ότι σηκώθηκαν και πήγαν στο Νομάρχη. Το πλέον λογικό είναι να τους καλέσει ο Νομάρχης. Ο Νομάρχης της Φθιώτιδας δεν είναι θεατής. Είναι άμεσα εμπλεκόμενος σε όλα τα επίπεδα. Που δεν είναι αυτός που άναψε το προσόν πράσινο φως για να γίνουν συμβόλαια; Δεν είναι αυτός που έκανε τα πάντα να κλείσει το θέμα πριν φτάσει στις κρατικές υπηρεσίες; Δεν είναι αυτός που παρουσίαζε τις επενδύσεις βάζοντας και χρονοδιάγραμμα; Δεν είναι αυτός που πήρε τον υφυπουργό Κιλτίδη και τον πήγε για να αποκτήσει σαφή άποψη ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι θα έπρεπε να έχει υπογράψει;

Ο Νομάρχης δεν τα κάνει αυτά από μόνος του. Έχει πλάτες. Και οι πλάτες είναι διακομματικές. Δεν θα αναφερθούμε σε όλες τις επισκέψεις στην έδρα της εταιρίας στην Αθήνα. Θα είχε ενδιαφέρον όμως να μας έλεγε και ο κ. Χειμάρας και ο κ. Μαριάς αν έχουν επισκεφτεί τα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα από το φθινόπωρο του 2006. Δηλαδή αν πήγαν παραμονές των εκλογών. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν πότε πήγαν και τι συμφώνησαν εκεί. Δεν σας κινεί την περιέργεια ότι ο κ. Μαριάς έχει καταπιεί τη γλώσσα του στο συγκεκριμένο θέμα;

Δεν θα μιλήσουμε βέβαια για κάποια «λαδοπόντικα» της Λοκρίδας που ο Σαββίδης τους έχει στο τσεπάκι και μάλιστα ο ίδιος διακηρύσσει δημόσια ότι «τους έχει με το μήνα». Δεν θα μιλήσουμε όμως και για τους μεσολαβητές που φρόντιζαν να «ξαφρίζουν» τις βαλίτσες όταν τις κουβαλούσαν. Δεν θα μιλήσουμε για τους τιποτένιους της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης οι οποίοι φρόντισαν μόνο το ταμείο τους. Θα μιλήσουμε όμως για όλους αυτούς που προσπαθούν να επιβάλουν σήμερα αυτά που δεν μπόρεσαν να επιβάλουν οι εμπνευστές του σχεδίου το 2004 και το 2005. Είναι αυτονόητο ότι αν υπήρχε έρεισμα νομιμότητας σε όλη αυτή την κίνηση θα είχε ήδη προχωρήσει. Τα στοιχεία, είναι πολλά και βεβαίως ακόμη και στην περίπτωση που υπογράψουν, θα χρειαστούν μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο της εισαγγελικής αρχής για να πάει η μισή ηγεσία της Νομαρχίας κατηγορούμενη. Θα χρειαστούν λίγα μόλις δευτερόλεπτα από το χρόνο της εισαγγελικής αρχής για να βλέπουν οι παράγοντες της Αταλάντης τον κόσμο μέσα από το κάγκελο.

Ο Χειμάρας και η παρέα του στη Νομαρχία δεν έκαναν τίποτα άλλο στη συγκεκριμένη συνάντηση παρά να εκτελέσουν τις εντολές του Σαββίδη. Ο Σαββίδης τα οργάνωσε και απλά έδωσε δύο εντολές. Στους ενεργούμενους από αυτόν πολίτες να ζητήσουν ραντεβού από το Νομάρχη, και το στο Νομάρχη όχι απλά να τους δεχθεί άμεσα, αλλά να βγει να διακηρύξει δημόσια με δήλωση του για υποστήριξη του και τις πρωτοβουλίες του.
Πιστεύουν οι εκφραστές της διαπλοκής ότι θα μπορέσουν να επηρεάσουν το κλίμα μέσα στο καλοκαίρι και παραμονές προεκλογικής περιόδου για να διασφαλίσουν θετική εξέλιξη. Η συνάντηση λοιπόν ήταν ένα άλλοθι για να ζεστάνουν το κλίμα.

Ας μην υπολογίζουν λοιπόν κάποιοι ότι όλα αυτά δεν είναι γνωστά. Είναι γνωστά πολλά περισσότερα. Να πάρετε υπόψιν σας και αυτά στο διάλογο σας.


Κρίσιμες ερωτήσεις για το Atalanti Hills που ζητούν απαντήσεις


από αναγνώστη

Καλησπέρα.
Με προσοχή παρακολουθώ τη συζήτηση, δεν σας κρύβω ότι τη βρίσκω ενδιαφέρουσα και προκλητική. Είναι πάνω από όλα ζωντανή. Μερικά πράγματα που δεν απαντήθηκαν στη συζήτηση και θέλουν απάντηση:

1. έχει ευθύνη ο δήμαρχός μας και το ΔΣ για το πώς και με ποιους όρους προχώρησαν οι διαδικασίες της επένδυσης ως τώρα;

2. Είναι παράνομη η ως τώρα διαδικασία;; δηλαδή πράγματι έπρεπε να γίνει η μεταβίβαση χωρίς να εξεταστούν το ιδιοκτησιακό και ο χαρακτήρας της έκτασης; Τελικά είναι δασική η έκταση ή είναι αγροτική γη;; Τί σημαίνει αγροτική γη και τι δασική;;

3. Ποιος έκανε τη μελέτη των γεωτρήσεων και ποιες έκανε τις γεωτρήσεις;; έχει σχέση με την Αταλάντη και ποια;

4. Υπάρχουν άλλες λύσεις για τους κατοίκους του Εξάρχου και να μπορέσουν να μείνουν στο χωριό τους με αξιοπρέπεια και όχι στο τέλος τέλος να γίνουν κηπουροί και φύλακες, με το σήμερα σε έχω αύριο δεν σε θέλω, μοιραστείτε το χρόνο στα τέσσερα ή στα δύο, όπως κάνει σήμερα με τους φύλακες, λέω αν, σε κάποιους Βρετανούς μυστήριους που στη κατάλληλη στιγμή θα τη σκαπουλάρουν και θα τους αφήσουν στα κρύα του λουτρού με μια άχρηστη γη;

5. Διάβασα πριν στον Αντώνη ότι κανένας από μας δεν είναι επιστήμονας κλπ. Κοινωνικοί επιστήμονες είμαστε όλοι οι λογικά σκεφτόμενοι. Και η λογική τί λέει Αντώνη;; Να συζητήσουμε και αυτά, και τις εθνικές και τις διεθνείς εμπειρίες, και την εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλάδα και στον κόσμο, και το καθεστώς των φαραωνικών επενδύσεων σε μια χώρα όπως η δική μας και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σα χώρα στον τουρισμό, και τις λαμογιές παντού, και τα κοινωνικά, πολιτιστικά και άλλα χαρακτηριστικά της περιοχής, και στο τέλος τέλος τη γη των ελλήνων, το έδαφος, το νερό, τη θάλασσα.

Θα πρότεινα να ανοίξει κάποιος ένα ειδικό blog και να υπάρξει ένα φόρουμ για συζήτηση, όπως αυτή που πάει να ανοίξει τώρα, ένα φόρουμ νέων ανθρώπων. Χωρίς να σπιλώνουμε πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά με σοβαρό τρόπο να απαντήσουμε στις προκλήσεις. Μια ερώτηση που με απασχολεί εμένα είναι: Πόση φερεγγυότητα έχει το επενδυτικό TEAM; Έκατσε κάποιος να ψάξει ποια κεφάλαια, από πού προέρχονται, ποιες είναι οι άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα των επενδυτών, τι προσδοκούν από το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, έχουν στόχο να ενταχθούν στα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ή όχι και αν ναι, τί ποσοστό της επένδυσης κλπ

Λογικά θα καταλάβατε ότι είμαι και καχύποπτος με την επένδυση και τους επενδυτές. Προπαντός όμως χρειάζεται ανοιχτή συζήτηση, αυτή που δεν έγινε τόσο καιρό τώρα. Η ενημέρωση νομίζω ήταν μονόπλευρη και η συζήτηση θέλει να ακούγονται και τα υπερ και τα κατά.

Ελπίζοντας να συνεχιστεί η συζήτηση...