19 Ιουν 2009

Νηες: Ούτε ψύλλος στον “GOLF-ο” μας

Δημοσιεύθηκε από thegranma στο Ιουνίου 16, 2009

Θωμάς Γουναρόπουλος* για το Γκράνμα

Σε μία περίοδο που τα περισσότερα κόμματα καπηλεύονται την οικολογική ταυτότητα και πιπιλάνε την καραμέλα της περιβαλλοντικής συνείδησης για ψηφοθηρικούς και μη λόγους, οικολογικά, αλλά και κοινωνικά, εγκλήματα λαμβάνουν χώρα στο όνομα του κέρδους.
Πιθανότατα θα έχετε πληροφορηθεί για την έξαρση επενδύσεων στο χώρο της κατασκευής και εκμετάλλευσης γηπέδων golf στον ελλαδικό χώρο. Η Ελλάδα θυσιάζει μερικά από τα σπάνιας ομορφιάς τοπία και τα προσφέρει επιπόλαια για την δημιουργία γηπέδων golf αλλά και περιφερειακών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και πολυτελών κατοικιών. Όλα αυτά προς τέρψιν φιλάθλων του ”πράσινου” αθλήματος, όπως αυτοαποκαλούνται.
Συγκεκριμένα στον κόλπο των Νηών του δήμου Σούρπης στην Μαγνησία, στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων που έχει αναλάβει ο Βόλος, έχει δρομολογηθεί μια ”αναγκαία και μείζονος σημασίας επένδυση δημόσιας ωφέλειας” η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

1. Ένα γήπεδο golf 18 οπών έκτασης 330 στρεμμάτων (παρ’ ολο που βάσει της κείμενης νομοθεσίας απαιτούνται 550 στρέμματα για την δημιουργία νέου γηπέδου gol
2. Ξενοδοχείο 5 αστέρων 999 κλινών
3. Άλλες 300 κατοικίες σε μορφή πολυτελών κατοικιών
4. Κέντρο αφαλάτωσης νερού
5. Μονάδα βιολογικού καθαρισμού
6. λίμνες, κέντρο αναζωογόνησης(SPA) ,κέντρο ιππασίας κ.α.

Όλα αυτά θα χτιστούν σε ένα παρθένο, πανέμορφο κόλπο γεμάτο λιόδεντρα. Η αλλαγή χρήσης γης πραγματοποιείται προς άγραν της τσέπης ορισμένων αδηφάγων επιχειρηματιών ακριβώς στη λογική του νέου χωροταξικού πλαισίου του ΥΠΕΧΩΔΕ.
ο κόλπος των Νηών σήμερα

ο κόλπος των Νηών σήμερα
περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Όλα αυτά βέβαια δεν “έρχονται” μόνα τους αλλά κουβαλάνε μαζί τους και τις ανάλογες συνέπειες. Ενδεικτικά αναφέρω:

* Ένα γήπεδο γκολφ αυτής της έκτασης χρειάζεται μία τεράστια ποσότητα νερού, σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) που ζητήθηκε από τον νομάρχη μαγνησίας με θέμα την τουριστική επένδυση στην περιοχή Νήες (Αρ. Πρωτ. 34607) , είναι πόσιμο νερό ικανό να τροφοδοτήσει μια πόλη 12.000 κατ. τη στιγμή που οι γειτονικοί δήμοι Σουρπης και Πτελεού αριθμούν 7.000 μόνιμους κατοίκους.Οι υπερβολικές αυτές ανάγκες σε νερό θα καλυφθούν από μια μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 1500 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι ότι μια μονάδα αφαλάτωσης τέτοιας δυναμικότητας είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και οι αλμόλυποι που προκύπτουν από την διαδικασία της αφαλάτωσης προκαλούν σοβαρές διαταραχές στο οικοσύστημα.
* Ειδικότερα, οι αλμόλυποι θα ανέρχονται σε 1000 τόνους την ημέρα οι οποίοι θα αποβάλλονται στην θάλασσα. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη του ΤΕΕ η αβαθής θαλάσσια περιοχή και τα χαμηλής ταχύτητας ρεύματα είναι αποτρεπτικά στοιχεία και θα προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές έως και καταστροφή του οικοσυστήματος.
* Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική το γκαζόν θα είναι μεταλλαγμένο και θα επηρεάσει την χλωρίδα ολόκληρης της περιοχής. Επίσης για να διατηρηθεί το γήπεδο golf απαιτούνται τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων οι οποίες ξέρουμε πολύ καλά που καταλήγουν.
* Η τσιμεντοποίηση, η πολεοδόμηση και η ηχορύπανση είναι βέβαιες σε ένα χώρο παρθένο ακόμα , από αυτούς που θα έπρεπε να διαφυλάττουμε ως κόρες οφθαλμού και όχι να ξεπουλάμε και να καταστρέφουμε.

Πρόκειται φυσικά για συνέπειες που η τοπική αλλά και η κεντρική εξουσία αρνούνται ή αγνοούν (κανείς μπορεί να βάλει πολλά στο μυαλό του για αυτή τους τη στάση) εθελοτυφλόντας και παίζοντας περίεργα παιχνίδια με το δημόσιο αγαθό του περιβάλλοντος.
παρασκήνιο

Είναι ευνόητο πως οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι το πρόσχημα που κατασκευάσθηκε για αυτή την γιγάντια επένδυση καθώς οι πολυτελείς μικρές βίλες, το ξενοδοχείο και οι λοιπες τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν τόση σχέση με τον αθλητισμό όσο ο Φάντης με το ρετσινόλαδο. Ο σκοπός φυσικά είναι το κέρδος. Ποια είναι λοιπόν τα κόλπα που χρησιμοποίησαν για να παρακάμψουν διάφορες περιβαλλοντικές δικλίδες ασφαλείας; Η αρχική μελέτη της εταιρίας περιλαμβάνει ξενοδοχείο 999 κλινών για τον απλούστατο λόγο ότι έτσι εμπίπτει στην αδειοδοτική διαδικασία της οικείας περιφέρειας ενώ εάν περιελάμβανε 1 κλίνη ακόμα θα έχρηζε γνωμοδότησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Βέβαια η πρόσθετη μελέτη επέκτασης στις 1400 κλίνες δεν έχει υποβληθεί. Χρησιμοποίησαν την γνωστή μέθοδο της “σαλαμοποίησης” του έργου, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική εικόνα της επένδυσης δεν έχει υποβληθεί, παρά προτιμάται η διάσπασή της σε υποέργα ώστε να μην είναι δυνατή η ολοκληρωμένη εκτίμηση του οικολογικού αποτυπώματος στην περιοχή, έτσι διευκολύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Φυσικά δε μείναν εκεί. Προσπαθώντας να προλάβουν την αντίδραση του ντόπιου πληθυσμού χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι μια τέτοια επένδυση θα φέρει την οικονομική ανάπτυξη στον τόπο και θα βοηθήσει την τοπική αγορά. Αυτό βέβαια έχει αποδειχθεί πόσο μεγάλο ψέμα είναι, καθώς αυτές οι all included τύπου διακοπές απλά φέρνουν τους πελάτες στο μέρος όπου και «ενσταυλίζονται» . Η τοπική αγορά μένει ως είχε και αυτοί δεν εγκαταλείπουν ποτέ τις υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις τους. Αυτές ακριβώς τις μεθοδεύσεις ήρθαν να αναδείξουν και να διαπιστώσουν δίαφοροι φορείς. Υπάρχουν μελέτες από την WWF (Αρ. Πρωτ.359/11-08), από το ΤΕΕ (Αρ. Πρωτ. 34607) όπως και γνωμάτευση από το Ε.Μ.Π. σχολή πολιτικών μηχανικών τμήμα υδάτινων πόρων και περιβάλλοντος, στοιχεία τα οποία συγκλίνουν στο γεγονός ότι συμφώνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία σε περιοχές που παρουσιάζουν σημαντική περιβαλλοντική αξία , όπως ο κόλπος των Νηών Σούρπης, είναι απαραίτητη η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων , με ιδιαίτερη τεκμηρίωση και εμπεριστατωμένη ανάλυση πριν από την έγκριση οποιουδήποτε έργου ενδέχεται να μειώσει αυτήν την αξία. Ως εκ τούτου η επένδυση αντιμετωπίζεται με εξαιρετική επιφύλαξη από τους συγκεκριμένους φορείς και θα πρέπει να αξιολογηθεί ενιαία αθροιστικά και συνεργατικά, ως όφειλε και όχι να ακολουθεί την λογική της κατάτμησης και η προσέγγιση που ακολουθείται κρίνεται ανεπαρκής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να γνωστοποιήσω ότι υπάρχουν συλλογικές αντί-δράσεις από ανθρώπους που έχουν ακόμα μέσα τους στοιχεία τα οποία δυστυχώς κατά παράδοση εκλείπουν από την εξουσία και τις αρχές, μιλάμε βέβαια για την συνείδηση το φιλότιμο και την ανθρωπιά. Τέτοιες κινήσεις είναι η Κίνηση Πολιτών Σούρπης (ΚΙ.ΠΟ.Σ.), η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει» κ.α.

Ποια είναι άραγε η ειδοποιώς διαφορά στο χαρακτήρα του ατόμου που κάνει κάποιους ανθρώπους ν ααντιδρούν σε αυτή τη κίνηση ασυδοσίας και ανθρώπινης αλλαζονείας ως προς τη φύση και κάποιους να την υποστηρίζουν ένθερμα; Η απάντηση μπορεί να κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι εντελώς συμπτωματικά οι υποστηρικτές της κίνησης αυτής βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αντίστροφα βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις λόγω έλλειψης συνείδησης. Τα συμφέροντα που υπάρχουν είναι πλέον κοινό μυστικό και αρκεί μια αναζήτηση στο internet για να αντλήσει κανείς τις απαραίτητες πληροφορίες. Δεν θα ήθελα όμως να αναλωθώ σε σκανδαλολογίες και διαπλεκόμενα καθώς για εμένα είναι πασιφανής η χυδαιότητα του όλου εγχειρήματος και δεν χρήζει περαιτέρω επιχειρημάτων . Οι τοπικές αρχές προσάπτουν μιζέρια και ρομαντισμό σε όσους προσπαθούν να βάλουν τροχοπέδη στην χιονοστιβάδα εκμετάλλευσης ανθρώπων (αναγκαστικές απαλλοτριώσεις είναι ήδη στα σχέδια τους) και περιβάλλοντος και διατείνονται ότι με την μεμψιμοιρία αυτή που τους διακατέχει ‘’κρατάνε’’ πίσω την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου.

Αν είναι ρομαντικό να αντιτίθεσαι στο κέρδος και την εξουσία για την διάσωση άξιων όπως η οικολογία , η συνέπεια και η συνείδηση τότε είναι μια κατηγορία που θα δεχτώ με ευχαρίστηση και μια ευχή προς κάθε αρχή και παράγοντα εξουσίας.

χρήσιμοι σύνδεσμοι:

* www.itia.ntua.gr/filotis (νομός Μαγνησίας ->κόλπος Νηών)
* http://www.dolphinci.com/index.cfm?page=1042 (η διαφήμιση της εταιρείας)
* http://www.hgf.gr/cms/cms/front_content.php?lang=3&idart=74 (οι επενδύσεις golf στην Ελλάδα)

Σχετικές Αναφορές:

* http://oikodrasi.blogspot.com/2009/01/blog-post_19.html
* http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=271996&ct=1&dt=06/06/2009
* http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2480&Itemid=85

*Ο Θωμάς Γουναρόπουλος κατάγεται από τη Σούρπη και η οικογένεια του διατηρεί ακόμα το εξοχικό της σπίτι στη περιοχή ενώ ο ίδιος κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα.