http://www.oikologio.gr
“Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι’ ένα βασιλόπουλο ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες· τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρον, τα ’χαν πάρη κάτι στρατιώτες και εις τ’ Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλλαρα γύρευαν. Άντεσε κ’ εγώ εκεί, πέρναγα· πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα· «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτήτε να βγουν από την πατρίδα μας. Δι’ αυτά πολεμήσαμεν».”Αυτά έλεγε ο μπάρμπα Γιάννης και θυμάμαι στις πανελλήνιες το συγκεκριμένο απόσπασμα μας το βάλανε θέμα στις εξετάσεις της έκθεσης.
Φαντάζομαι όλοι τότε θα γράψαμε πως κάποια πράγματα είναι ανεκτίμητα και δεν πωλούνται, κάτι σαν την “ανεκτίμητη Αξία ” που λέει κι η Mastercard.
Κάμποσα χρονάκια μετά έρχομαι να αναρωτηθώ τι είναι αυτό σήμερα που αντέχει να μην πουληθεί;
Οι φυσικοί πόροι, για παράδειγμα και γενικά η φυσική μας κληρονομιά, δεν είναι ανεκτίμητη;
Αφορμή για τα παραπάνω γραφόμενα είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το κεφάλαιο περιβάλλον.
Αλλά ας γίνω πιο συγκεκριμένος. Ο Έξαρχος, είναι ένα μικρό χωριό κοντά στην Αταλάντη. Η κυρίαρχη εντύπωσή που μου είχε μείνει από την επίσκεψή μου σε αυτόν πριν πολλά χρόνια ήταν το ιδιαίτερα ξερό του τοπίο. Δεν είναι τυχαίο που η περιοχή σήμερα υπό το βάρος των κλιματικών αλλαγών που είναι εμφανείς τους δυο τελευταίους χειμώνες, θεωρείται ότι κινδυνεύει να ερημοποιηθεί. Οι γεωτρήσεις ήδη αντλούν θαλασσινό νερό λένε οι αγρότες.
Σε αυτόν λοιπόν τον τόπο αποφάσισαν οι φωστήρες του κράτους να επιτρέψουν μια μεγαλόπνοη επένδυση:
Η Εταιρεία «ΛΟΚΡΟΣ ΜΕΠΕ», ως εκπρόσωπος ομάδας διεθνών επενδυτών (Prufrock Investments και Europa Capital), προχωρά σε μια σημαντική επένδυση αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης, την ATALANTI HILLS, ύψους 2 δις ευρώ με την πλήρη ολοκλήρωση του έργου, σε μια έκταση 12.000 στρεμμάτων που αγοράστηκε πρόσφατα για το σκοπό αυτό, στο Δήμο Αταλάντης του νομού Φθιώτιδας.
Τι ακριβώς προβλέπει η συγκεκριμένη επένδυση?
Η ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε τεχνικός σύμβουλος της παραπάνω εταιρίας περιγράφει την επένδυση ως εξής:
“Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη σκοπιμότητας δημιουργείται ένα υψηλών προδιαγραφών αγροτικό και τουριστικό συγκρότημα, το οποίο αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης αγροτικής περιοχής, δημιουργώντας ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
Συγκεκριμένα, με βάση το παραπάνω επενδυτικό σχέδιο, δημιουργούνται γήπεδα γκολφ, τουριστικά συγκροτήματα, αλλά και πρότυπες οικολογικές καλλιέργειες ελαιόδεντρων, αμπελώνων, δημητριακών, αρωματικών φυτών, με πρόβλεψη για μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων αυτών, πρότυπο ελαιουργείο, πρότυπο οινοποιείο, αγορά τοπικών προϊόντων κ..τ.λ.
Το μοντέλο αυτό ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον τόσο για την ολοκληρωμένη τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, όσο και για την αγροτική εκμετάλλευση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων που σήμερα είναι εγκαταλειμμένες.
….Εν κατακλείδι το όλο σχέδιο αποσκοπεί στην ανάδειξη της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου. Εξάλλου, η υλοποίηση του δεν θα αποτελεί ένα κλειστό παραθεριστικό σύστημα, αλλά ένα πολυδύναμο κέντρο ανοιχτό στην τοπική οικονομία και κοινωνία, οι οποίες θα επωφεληθούν τα μέγιστα – με τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων απασχόλησης, οι περισσότερες από την τοπική αγορά εργασίας και την αποφασιστική ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και εμπορικής αλλά και πολιτιστικής δραστηριότητας.
Επενδύσεις σαν αυτή έχει ανάγκη η περιφερειακή Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που δεν θα αλλοιώνει ούτε το φυσικό περιβάλλον ούτε την παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Για το όλο σχέδιο έχουν ενημερωθεί οι τοπικές αρχές, οι οποίες και το καλωσορίζουν, είναι αυτονόητο δε ότι θα υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση των τοπικών φορέων και των κατοίκων στην πορεία προς την υλοποίηση του.”
Τι ξεχνάει να πει?
«…. Ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών (ακόμα και τύπου desert golf) απαιτεί τόσο νερό ετήσια όσο χρειάζονται 20.000 άνθρωποι (!) – ποσότητα ιδιαίτερα σημαντική σε περιοχές με προβλήματα επάρκειας νερού και ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο (ελάχιστη βροχόπτωση κει μέγιστη ζήτηση νερού από όλες τις χρήσεις). Συχνά, το νερό μπορεί να προέρχεται από γειτονικές περιοχές – αφαιρείται, δηλαδή, από παραγωγικές χρήσεις στον τόπο προέλευσής του!» Ελένη Καπετανάκη – Μπριασούλη, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας,Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Σε άλλο σημείο της ανάλυσης θέτει σειρά από ερωτήματα που αγγίζουν τον προβληματισμό ακόμα και για την περιοχή της Αταλάντης «ποιοι εμπλέκονται στις αποφάσεις χωροθέτησης γηπέδων γκολφ και στις συνεπαγόμενες αποφάσεις χρήσης των πόρων μιας περιοχής, στη βάση ποιας πληροφόρησης και ποιου γενικότερου αναπτυξιακού σχεδίου; Ti δικαιώματα έχουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να χρησιμοποιούν υπερτοπικούς πόρους (π.χ. υπόγειο νερό, έδαφος);
Πως «αποζημιώνονται» οι περιοχές που προσφέρουν αυτούς τους πόρους; Έχουν κάποιο λόγο στην αναπτυξιακή διαδικασία οι ντόπιοι κάτοικοι, χρήστες και υπεύθυνοι τελικά των τοπικών πόρων ; Έχουν σωστή, αμερόληπτη και πολύπλευρη ενημέρωση για να αντιμετωπίσουν σφαιρικά τέτοιες αποφάσεις και να προωθήσουν το «κοινό καλό» διασφαλίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου τους…»;
-ΠΗΓΗ:άρθρο της εφημερίδας “ΣΕΝΤΡΑ” της 31.3.2008, (εφημερίδα της Κεντρικής Ελλάδας που εκδίδεται στη Λαμία) το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και μπορεί να το διαβάσει κανείς ολόκληρο εδώ:
http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=1421&forum_id=15&
Με λίγα λόγια η ξενοδοχειακή μονάδα με τα δυο γήπεδα γκολφ που σχεδιάζει θα καταναλώνει νερό μόνο για τα δυο γήπεδα όσο και η πόλη της Λαμίας…
Φυσικά είναι να τρελαίνεσαι όταν ακούς πως μια τουριστική μονάδα 6000 κλινών θεωρείται ήπιας μορφής και δεν αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον. Δεν είμαστε ζουλού ρε κύριοι της «Αγροτουριστικής», έλεος πια!!
Στο παραπάνω άρθρο επίσης, μπορεί να δει κανείς το ενδιαφέρον του Υφυπουργού Εξωτερικών Πέτρου Δούκα για την επένδυση, ο οποίος τυγχάνει και πρόεδρος της ομοσπονδίας Γκολφ στην Ελλάδα. Μπορεί να δει ότι πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες, πχ Δασαρχείο, αμφισβητούν την νομιμότητα της επένδυσης αλλά ο Υπουργός Γεωργίας είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη για την έγκριση όπως άλλωστε και ο Νομάρχης Φθιώτιδας, που φυσικά πανηγυρίζει ότι θα δημιουργήσει η επένδυση 7000 νέες θέσεις εργασίας
Ότι απέτυχε στην Ισπανία που κατάφερε να τσιμεντοποιήσει το 1/3 της ακτογραμμής της, ένα μοντέλο τουρισμού δηλ. μεγάλης κλίμακας και έντασης κάτι σαν βιομηχανία αναψυχής , προσπαθούν τώρα να το φέρουν στην Ελλάδα…
Αχ βρε μπαρμπα Γιάννη…πότε εμείς οι Ρωμιοί θα πιάσουμε από το αυτί τους αφεντάδες και θα τους πούμε «αυτά δεν πουλιούνται ρε, ουστ από εδώ!!»
Διαβάστε σχετικά:
http://gipeda-golf.blogspot.com/2008/02/blog-post_26.html
http://gipeda-golf.blogspot.com/2008/01/blog-post_3091.html
http://gipeda-golf.blogspot.com/2008/01/blog-post_11.html
Μεγάλη Τουριστική Επένδυση στον Έξαρχο Αταλάντης
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3175&Itemid=85
http://gipeda-golf.blogspot.com/2008/01/6-2007-1.html
Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό και η συνεδρίαση του Ν.Σ. Φθιώτιδας
http://www.eurocharity.org/article.php?article_id=1271
και “Το έγκλημα με τις 18 τρύπες”
http://www.iospress.gr/ios2005/ios20050403a.htm