16 Μαρ 2009

Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
για τα γήπεδα γκολφ στον Αλμυρό Μαγνησίας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλμυρού η Ημερίδα του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων με θέμα «Περιβάλλον -Ανάπτυξη - Γήπεδα Γκολφ - Υδατικοί Πόροι». Η ημερίδα έγινε σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μαγνησίας «Εν Δράσει» και «Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας» στα πλαίσια της διεύρυνσης του διαλόγου με την τοπική κοινωνία για το θέμα της φερόμενης τουριστικής επένδυσης στης Νηές Μαγνησίας και τα γήπεδα γκολφ.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αλμυρού κ Χατζηκυριάκος και οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πράσινων.

Οι εισηγητές της Ημερίδας ήταν:
- η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ελένη Μπριασούλη – Καπετανάκη,
- ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπριασούλης,
- ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δαναλάτος Νικόλαος,
- ο Μανώλης Τσαντάκης δημοτικός Σύμβουλος δήμου Ιτάνου Λασιθίου,
- ο Στέφανος Σταμέλλος μέλος των Οικολόγων Πράσινων Φθιώτιδας και
- ο Χρήστος Καραζούπης πρόεδρος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

Η μεγάλη παρουσία των κατοίκων της περιοχής του Αλμυρού και της Σούρπης δηλώνει τον έντονο προβληματισμό και τη διάθεση για ενημέρωση όλων, σε ό,τι αφορά την φαραωνική αυτή επένδυση στης Νηές, την οποία όλοι οι ομιλητές χαρακτήρισαν ως ασύμβατη τόσο με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής όσο και με την ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα του νερού.

Η περιοχή όπως τονίστηκε ιδιαίτερα από τον κ Δαναλάτο, είναι στην επικίνδυνη ζώνη ερημοποίησης σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης. Τόσο η κυρία Μπριασούλη όσο και ο κ Μπριασούλης ανέπτυξαν τα ζητήματα του Σχεδιασμού Αειφορικής Τοπικής Ανάπτυξης, του δημοκρατικού προγραμματισμού και των εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Ο κ Τσαντάκης κα ο κ Σταμέλλος μετέφεραν τις εμπειρίες από τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη και στον Έξαρχο Αταλάντης και ο κ Καραζούπης ανέπτυξε το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και τις δυνατότητες δράσης για το περιβάλλον σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους δημόσιους φορείς