22 Φεβ 2010

«Παγώνουν» τα σχέδια Μονής Τοπλού

εφημ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Του Γιωργου Λιαλιου

«Παγώνει» και επισήμως το υπουργείο Περιβάλλοντος τα φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια της Μονής Τοπλού στην Κρήτη. Το υπουργείο τονίζει ότι η δημιουργία μεγάλης τουριστικής μονάδας στην παρθένα περιοχή «Κάβο Σίδερο» θα επανεξεταστεί υπό το πρίσμα της τελευταίας ακυρωτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και μάλιστα αφού ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό. Αναλόγως θα πρέπει να τροποποιηθούν και τα πολεοδομικά σχέδια του τοπικού δήμου.

Η υπουργός

Απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Α. Τσίπρας, Δ. Παπαδημούλης, Μ. Κριτσωτάκη), η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη υπενθυμίζει την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 2007 για τη συγκεκριμένη τουριστική επένδυση στην ανατολική Κρήτη. Με την απόφαση αυτή «πάγωσαν» τα φαραωνικά σχέδια για τη δημιουργία έξι τουριστικών οικισμών και ξενοδοχείων πολυτελείας (συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών) και τριών γηπέδων γκολφ σε έκταση 26.000 στρεμμάτων από τη Μονή Τοπλού και την βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Minoan Group. Ενάντια στη δημιουργία της επένδυσης προσέφυγαν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής θα είναι σημαντικές.

Εναρμόνιση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος συνδέει οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη (λ. χ. την αναθεώρηση της ακυρωθείσας μελέτης) με την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, που όμως δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ομοίως υποχρεώνει την εναρμόνιση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ, το αντίστοιχο ενός γενικού πολεοδομικού σχεδίου στην περίπτωση των μικρών οικισμών) του Δήμου Ιτάνου με το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Κρήτης, που προέβλεπε ήπια ανάπτυξη για την επίμαχη περιοχή, αλλά και τις νέες κατευθύνσεις του χωροταξικού για τον τουρισμό. Τέλος, καυτηριάζει το γεγονός ότι τα σχέδια του Δήμου Ιτάνου δεν συνοδεύτηκαν από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρότι αφορούν δύο προστατευόμενες περιοχές Natura.