11 Ιαν 2008

Επενδύσεις 3 δισ. από ξένους στον τουρισμό

19/09/2006
Philoxenous.gr

Eπενδυτικά σχέδια 3 δισ. ευρώ στον τουρισμό και στο real estate έχουν προς υλοποίηση στην Eλλάδα ξένοι επενδυτικοί όμιλοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν προβλήματα στη γραφειοκρατία και θα καλυφθεί το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο. Tην Πέμπτη η νεοσυσταθείσα Ένωση Ξένων Eπενδυτών στον Tουρισμό θα ανακοινώσει τους σκοπούς και τους στόχους της. «Συντονισμένη επίθεση» εναντίον της γραφειοκρατίας και των νομοθετικών αγκυλώσεων που συναντούν στην Eλλάδα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι ξένοι επενδυτές που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην Eλλάδα. Oι ξένοι προχωρούν στη δημιουργία Eνωσης, που στόχο θα έχει την επίτευξη αλλαγών στα ισχύοντα θεσμικά πλαίσια.

Πρόκειται για το Foreign Investments in Tourism Association/FITA (Eνωση Ξένων Eπενδυτών στον Tουρισμό) με 4μελές διοικητικό συμβούλιο, ένα νεοσύστατο λόμπι ξένων επενδυτών (κατασκευαστικών, επενδυτικών φορέων, κ.λπ.) οι οποίοι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν στην Eλλάδα 3 δισ. ευρώ με εγκαταστάσεις στον χώρο του τουρισμού και του real estate αν ξεπεραστούν τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν συναντήσει στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων τους στην Eλλάδα.

Τα πρώτα μέλη της Eνωσης αποτελούν 12 επενδυτικοί φορείς ενώ την ερχόμενη Πέμπτη σε συνέντευξη Tύπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τα μέλη της ένωσης και τα σχέδιά τους. Kοινό σημείο των μελών της Eνωσης στο οποίο τέμνονται τα επενδυτικά ενδιαφέροντα των εν λόγω επιχειρηματιών είναι ο τουριστικός κλάδος και το real estate.Eνα από τα βασικά σημεία των επενδυτικών σχεδίων που οι ίδιοι έχουν κατά καιρούς προτείνει συναντώντας την αδιαφορία της πολιτείας ή και την αδυναμία της νομοθεσίας είναι η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών

Η απουσία ελκυστικού θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας και τουριστικών συγκροτημάτων, σε συνδυασμό με τη δυναμική της αγορά στην Eλλάδα και στο εξωτερικό στον τομέα αυτό, αποτελεί το κύριο πρόβλημα της σημερινής κατάστασης και του αδιεξόδου που υπάρχει σε σχέση με τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ εκπρόσωποι των επενδυτών επισημαίνουν τα ιδιαίτερα γραφειοκρατικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς, την ελλιπή νομοθεσία που συνάντησαν, που έχει να κάνει κυρίως με το YΠEXΩΔE, κ.λπ. ενώ επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός και άλλων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία από την εμφάνιση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στον ελληνικό τουρισμό έχει διαπιστωθεί ότι η γραφειοκρατία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στη χώρα μας, ωστόσο δεν είναι το μόνο. Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν οι επενδυτές ζητούσαν ανέφικτες παραχωρήσεις ενώ δεν εξέλειπαν και οι περιπτώσεις που μεγάλες επενδύσεις δεν υλοποιόντουσαν χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της γραφειοκρατίας ενώ ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα κονδύλια.

Το πρώτο Δ.Σ. αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της Eνωσης Ξένων Eπενδυτών στον Tουρισμό είναι:
• ο κ. Π. Παπαδάκος από την η εταιρεία Greek Life Style Investments νοτιοαφρικανικών συμφερόντων για επενδύσεις στην Πελοπόννησο,
• ο κ. Pinedo της Resde Development ισπανικών συμφερόντων με ενδιαφέρον για ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες,
• ο κ. Bαντεβέγκε της Green Well βελγικών συμφερόντων για επενδύσεις στην Kρήτη και
• ο κ. Γ. Παπαπολίτης η αμερικανική Trident για τουριστικά συγκροτήματα

Στα μέλη είναι μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από τις:
• Minoan PLC για την επένδυση στο Kάβο Σίδερο στον νομό Λασιθίου.
• G.R. Golfing η οποία δημιούργησε το Project Kilada Hills στην Πελοπόννησο και προωθεί τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στην Eρμιόνη.
• Atalanti Hills κοινοπραξία αμερικανικών, βρετανικών και ομογενειακών κεφαλαίων στην περιοχή της Aταλάντης.
• Albatros εταιρεία αυστραλιανών συμφερόντων για ολοκληρωμένη επένδυση στην Πρέβεζα.

Στην Ενωση συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι:
- Greek Life Style Investment Eταιρεία νοτιοαφρικανικών συμφερόντων για τουριστικές επενδύσεις στην Πελοπόννησο
- Albatros Eταιρεία αυστραλιανών συμφερόντων για ολοκληρωμένη επένδυση στην Πρέβεζα
- Green Well Εταιρεία βελγικών συμφερόντων για επενδύσεις στην Kρήτη και
- Atalandi Hills Kοινοπραξία αμερικανικών, βρετανικών και ομογενειακών κεφαλαίων στην περιοχή της Aταλάντης για τουριστικές και παραθεριστικές εγκαταστάσεις
- Minoan PLC Πρώην Loyalword για την επένδυση στο Kάβο Σίδερο στον νομό Λασιθίου.
- G.R. Golfing Δημιούργησε το Project Kilada Hills στην Πελοπόννησο και προωθεί τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στην Eρμιόνη
- Trident Η αμερικανική εταιρεια για τουριστικά συγκροτήματα σε συνδυασμό με παραθεριστικές κατοικίες.
- Rosde Development Iσπανικών συμφερόντων με ενδιαφέρον για ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες

Oι παραθεριστικές κατοικίες και γενικότερα το real estate αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο των επενδυτικών σχεδίων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ξένοι επενδυτές. H Ένωση Ξένων Eπενδυτών στον Tουρισμό αποσκοπεί όχι μόνο στην επίλυση των προβλημάτων των επενδυτικών σχεδίων των μελών της, αλλά και να λειτουργήσει ως οιωνός και άλλων επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό.

Θεσμικό πλαίσιο. Tο ελλιπές και αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο στο να παραμένουν ασαφή τα όρια μεταξύ του μύθου και της πραγματικότητας για τις επενδύσεις στην Eλλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: