18 Ιαν 2008

Ο Δήμας κατά της κατασκευής γηπέδων γκολφ

Βολές Δήμα εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ
Ενδεχόμενο διεθνούς διασυρμού της Ελλάδος για τη μέτρηση των ρύπων


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 18.1.2008

Η αδυναμία της Ελλάδας να πείσει τον ΟΗΕ για την αξιοπιστία του συστήματος μέτρησης ρύπων του θερμοκηπίου θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη σοβαρή αυτή παράλειψη της χώρας επιβεβαίωσε χθες ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, θέτοντας το ΥΠΕΧΩΔΕ προ των ευθυνών του για το ενδεχόμενο διεθνούς διασυρμού της χώρας. Παράλληλα, επέκρινε έντονα την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία κατακεραύνωνε την προηγούμενη εβδομάδα την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, που πρώτη δημοσιοποίησε την ύπαρξη του συγκεκριμένου προβλήματος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο κ. Δήμας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η χώρα υστερεί στην ορθή ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, στράφηκε κατά της κατασκευής γηπέδων γκολφ, ενώ πρότεινε να επιβαρυνθούν με φόρο όσοι φτιάχνουν πισίνες στα νησιά ή κινούνται με μεγάλου κυβισμού τζιπ στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Ελληνας επίτροπος, όμως, αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα περιβαλλοντικά θέματα:

- Για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, σημείωσε ότι πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη αντίληψη. «Για παράδειγμα, δεν θα ήθελα σε περιοχές που δεν έχουν νερό να φτιάχνονται γήπεδα γκολφ. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσελκύσεις τουρίστες. Αν δεν ποτίσεις ένα γήπεδο γκολφ για 1-2 χρόνια, ο τόπος ερημοποιείται. Επίσης, είναι παράλογο να επιτρέπονται πισίνες σε νησιά που δεν έχουν νερό. Θα έπρεπε ίσως να επιβαρύνονται από κάποιον ειδικό φόρο, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».